αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΘα μπορούσε η «γρηγορότερη μνήμη RAM» του ΑΠΘ να βγει στην αγορά; Τι λένε οι δημιουργοί της

Θα μπορούσε η «γρηγορότερη μνήμη RAM» του ΑΠΘ να βγει στην αγορά; Τι λένε οι δημιουργοί της

Από εχτές η είδηση κάνει τον γύρω του ίντερνετ. Ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατάφεραν να φτιάξουν την πιο γρήγορη μνήμη RAM στον κόσμο. Ξεπερνώντας κολοσσούς όπως η IBM και η Intel. Μετά την σημαντική ανακάλυψη, έρχεται όμως και ένα πρακτικό ερώτημα: Θα μπορούσε, άραγε, αυτή η RAM να βγει στην αγορά;

Την απάντηση δίνουν οι δημιουργοί της. Σύμφωνα με τον μεταδιδακτορικό ερευνητή, Χρήστο Βαγιωνά, μέλος της πενταμελούς Ερευνητικής Ομάδας Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων (ΕΡΑΦΩΣ), που δημιούργησε τη μνήμη RAM μετά από δεκαετή προσπάθεια, το να βγει η συγκεκριμένη μνήμη στην αγορά αυτή την στιγμή μοιάζει δύσκολο. Αλλά και για το μέλλον είναι δύσκολες… οι προβλέψεις. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η πρωτοποριακή αυτή RAM θα ήταν και οικονομικά βιώσιμη, σε περίπτωση που θα «έβγαινε» στο εμπόριο και τη μαζική κατανάλωση, ο Δρ Βαγιωνάς απάντησε μιλώντας στο ΑΠΕ ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι συνήθως απαιτείται τουλάχιστον μια δεκαετία, μέχρις ότου τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε υπερυπολογιστές να φτάσουν σε οικιακούς υπολογιστές, που ο κάθε καταναλωτής μπορεί να έχει στο γραφείο ή το σπίτι του, οπότε στο μεσοδιάστημα αυτό μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά.

Η εν λόγω μνήμη αποθηκεύει φως αντί για ηλεκτρικό ρεύμα, επιλύοντας ένα μακροχρόνιο πρόβλημα των υπολογιστών, γνωστό και ως «Τείχος Μνήμης», επιτυγχάνοντας διπλάσιες ταχύτητες από ό,τι οι πιο γρήγορες ηλεκτρονικές μνήμες, που κατασκευάζονται από παγκοσμίου φήμης εταιρείες.

Κληθείς να σχολιάσει πώς η δημιουργία μιας τέτοιας δυνατότητας «ξέφυγε» από τα τμήματα ‘Ερευνας και Ανάπτυξης τεχνολογικών κολοσσών της πληροφορικής, ο Δρ Βαγιωνάς επισήμανε ότι οι εταιρείες συνήθως μελετούν λύσεις καθαρά και μόνο ηλεκτρονικές, βασιζόμενες σε τρανζίστορ (σ.σ. διατάξεις ημιαγωγών), τάσεις και ρεύματα, ώστε να πετύχουν γρήγορη επεξεργασία κι αυτό έχει «τους περιορισμούς που συνοδεύουν τις ηλεκτρονικές λύσεις».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 + twelve =