αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΘα επέστρεφες σε μία δουλειά από την οποία παραιτήθηκες; Τι είναι το φαινόμενο των «εργαζομένων μπούμερανγκ»

Θα επέστρεφες σε μία δουλειά από την οποία παραιτήθηκες; Τι είναι το φαινόμενο των «εργαζομένων μπούμερανγκ»

Ζούμε στην εποχή της «μεγάλη παραίτησης», όπως λένε πολλά μεγάλα ΜΜΕ. Μέσα στην περίοδο της πανδημίας δημιουργήθηκε ένα νέο εργασιακό τοπίο, ενώ παράλληλα οι ανάγκες πολλών εργαζομένων άλλαξαν. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να παραιτηθούν από τις θέσεις τους έτσι ώστε να βρουν μια καλύτερη επαγγελματική στέγη- κάτι που συνεχίζει να συμβαίνει.

Το αμερικανικό Wired βάζει τώρα στη συζήτηση ένα διαφορετικό φαινόμενο: Οι εργαζόμενοι… μπούμερανγκ. Εργαζόμενοι δηλαδή που θα επιστρέψουν στις παλιές τους δουλειές. Εκεί από όπου κάποτε παραιτήθηκαν.

Θα επιστρέφουν σταδιακά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ορισμένοι θα συνειδητοποιήσουν ότι οι νέες θέσεις έχουν επίσης πολλά ελαττώματα, άλλοι θα έχουν ξεκουραστεί από την κούραση που προκάλεσε η πανδημία και κάποιοι θα δουν ότι οι παλιοί τους εργοδότες δέχονται πλέον πιο ευέλικτους όρους εργασίας.

Βέβαια αυτό δεν είναι κάτι που προέκυψε τώρα. «Περισσότερο από το 40% των εργαζομένων στις ΗΠΑ είναι διατεθειμένο να επιστρέψει σε προηγούμενο εργοδότη, σύμφωνα με σχετική έκθεση του 2016 από την Spherion. Ωστόσο, ορισμένοι παρότι θέλουν να γυρίζουν δεν προχωρούν σε τέτοια κίνηση» όπως επισημαίνει ο Aaron Alburey, υψηλόβαθμο στέλεχος της συμβουλευτικής LACE partners. Ο λόγος σύμφωνα με τον ίδιο: «Υπάρχει η πτυχή της υπερηφάνειας επιστρέφοντας σε μία παλιά θέση. Πρέπει να επιστρέψεις και να πεις ‘έκανα λάθος, σε αυτό το μέρος ήθελα να βρίσκομαι και ευχαριστώ για το αποχαιρετιστήριο πάρτυ, αλλά γύρισα’».

Για τον λόγο αυτό, οι εργαζόμενοι περιμένουν μεταξύ 12 και 18 μηνών μετά την παραίτησή τους προτού επιστρέψουν. Στην περίπτωση της πανδημίας, ενδέχεται να μικρύνει αυτό το χρονικό περιθώριο, όπως επισημαίνει ο Alburey. Μάλιστα οι πρώτοι που θα επιστρέψουν είναι όσοι παραιτήθηκαν εξαιτίας κακών εργασιακών συνθηκών από την επέλαση της πανδημίας.

Η πραγματική δοκιμασία βέβαια δεν είναι η επαναπρόσληψη των εργαζομένων που παραιτήθηκαν, αλλά η διατήρησή τους στον ίδιο χώρο εργασίας. Ο Alburey θεωρεί ότι όσοι επιστρέφουν ενδέχεται να παραιτηθούν ξανά σύντομα. Παρότι δεν είναι σίγουρο ότι άλλες εταιρείες θα προσφέρουν περισσότερα προνόμια, πολλές έχουν αρχίσει να φτιάχνουν προγράμματα για ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας και πιο διαφοροποιημένο προσωπικό. Ο ίδιος πιστεύει ότι περισσότεροι είναι αυτοί που θα παραιτηθούν ξανά σε σχέση με όσους επιστρέψουν για να μείνουν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 5 =