αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΘα δούμε Ευρυζωνικές συνδέσεις σε όλη την Ελλάδα; Το πλάνο που ετοιμάζεται

Θα δούμε Ευρυζωνικές συνδέσεις σε όλη την Ελλάδα; Το πλάνο που ετοιμάζεται

Η ευρυζωνικότητα θα ενταχθεί στο βασικό πακέτο των υπηρεσιών της καθολικής υπηρεσίας στις τηλεπικοινωνίες που πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες σε κάθε περιοχή της χώρας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν χθες στην παρουσίαση των πεπραγμένων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στη Βουλή, «το θέμα της ένταξης της ευρυζωνικής υπηρεσίας στην καθολική υπηρεσία είναι στα πλάνα το επόμενο διάστημα», είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ, αρμόδιος για τις τηλεπικοινωνίες, Δημήτρης Βαρουτάς. Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, «θα μπορέσει να προσφερθεί η ευρυζωνικότητα και στις αγροτικές περιοχές, εκτός της επιδότησης, και σε περιοχές που δεν έχουν οικονομικό ενδιαφέρον».

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΕΤΤ, η ένταξη της ευρυζωνικότητας στην καθολική υπηρεσία θα γίνει με βάση το νέο πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες που ετοιμάζεται σε επίπεδο Ε.Ε. Μένει στην εθνική πλευρά να αποφασίσει το είδος της σύνδεσης (π.χ. ελάχιστη ταχύτητα κ.λπ.) που θα ικανοποιεί το νέο πακέτο υπηρεσιών καθολικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το θέμα θα οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σήμερα το βασικό πακέτο της καθολικής υπηρεσίας στις τηλεπικοινωνίες δεν περιλαμβάνει την ευρυζωνική σύνδεση. Η οδηγία 2002/22/ΕΕ, που ορίζει την καθολική υπηρεσία στην Ε.Ε., ορίζει ότι στο πακέτο περιλαμβάνονται α) σύνδεση σταθερής τηλεφωνίας, β) υπηρεσία πληροφοριών τηλεφωνικού καταλόγου, γ) κοινόχρηστα τηλέφωνα και δ) ειδικές ρυθμίσεις για ΑμεΑ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Κων/νος Μασσέλος ανέφερε χθες ότι θα εξεταστεί η αναθεώρηση του πλαισίου των εφαρμοζόμενων χρεώσεων του δικτύου Digea στα τηλεοπτικά κανάλια. Μάλιστα η αναθεώρηση θα γίνει άμεσα κατά την εκχώρηση του ψηφιακού μερίσματος ΙΙ, δηλαδή με την επικείμενη εκχώρηση συχνοτήτων για την υλοποίηση της κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G). «Θα μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία (σ.σ.: αναθεώρησης των εφαρμοζόμενων χρεώσεων), στο πλαίσιο της χορήγησης του ψηφιακού μερίσματος ΙΙ», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 + 9 =