αρχικηVIRALΘα αλλάξει ο φωτισμός της Ακρόπολης

Θα αλλάξει ο φωτισμός της Ακρόπολης

Αλλαγές στον φωτισμό της Ακρόπολης αναμένεται να δούμε σύντομα. Σε συνεδρίαση του ΚΑΣ, συζητήθηκε η τεχνική έκθεση που εκπόνησε ο Κώστας Κάπος, μηχανολόγος, ενεργειακός μηχανικός (συνεργάτης του Πιερ Μπιντό το 2004 για τον νυχτερινό φωτισμό της Ακρόπολης) σε συνεργασία με την εφορεία αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και τη διεύθυνση αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων.

Οι γενικές αρχές για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του φωτισμού των μνημείων και του βράχου της Ακρόπολης, που κατατέθηκαν σήμερα στο συμβούλιο, πήραν μορφή μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και με τις συναρμόδιες διευθύνσεις και υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση.

Τα προβλήματα που έρχεται να αντιμετωπίσει η τεχνική έκθεση, αλλά και οι μελέτες που θα ακολουθήσουν, είναι αρκετά, όπως η σταδιακή αντικατάσταση των λαμπτήρων με κατάλληλους.

Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, περίπου 60% έχουν καεί και αντικατασταθεί χωρίς να ακολουθούνται οι προδιαγραφές της αρχικής μελέτης, ενώ υπάρχει έλλειψη εκσυγχρονισμού τους.

Για παράδειγμα, στο Ερέχθειο, οι Κόρες είναι υπερφωτισμένες, ενώ στο εσωτερικό δεν υπάρχει φωτισμός, λόγω εργασιών.

Αλλο πρόβλημα είναι οι προβολείς, με τους περισσότερους να έχουν μετακινηθεί και να έχουν χάσει τη σωστή τους στόχευση στα μνημεία, ενώ ο φωτισμός του Ναού της Αθηνάς Νίκης έχει γίνει με ακατάλληλους προβολείς, καθώς το μνημείο την εποχή που υλοποιήθηκε η μελέτη το 2004 ήταν αποσυναρμολογημένο.

Επίσης, ένας αριθμός φίλτρων διάχυσης έχουν φθαρεί ή αφαιρεθεί, ενώ από τους περιμετρικούς προβολείς του Βράχου λειτουργεί μόνο το 30% (κυρίως επειδή έχουν καεί οι μετασχηματιστές).

Σύμφωνα με τις γενικές αρχές της έκθεσης, η οποία έγινε δεκτή ομόφωνα από το ΚΑΣ με κάποιες μικρές επισημάνσεις, θα πρέπει να αντικατασταθούν οι παλιοί λαμπτήρες, καθώς και οι προβολείς, με σύγχρονους τεχνολογίας LED, ώστε και η απόδοσή και η διάρκεια ζωής τους να είναι μεγαλύτερη και η συντήρησή τους πιο εύκολη, αλλά και να εξοικονομείται ενέργεια.

Επίσης, να υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της έντασης. Πιο συγκεκριμένα, για τη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, ο φωτισμός θα πρέπει να είναι πιο διαχεόμενος και μικρότερης έντασης, ώστε να φαίνονται καλύτερα το Ερέχθειο και ο Παρθενώνας και να μην επιβάλλεται η εικόνα του Ιερού Βράχου πάνω στα μνημεία.

Για τον Παρθενώνα, η πρόταση είναι ο φωτισμός να είναι με μικρότερη ένταση στο εσωτερικό και να επιλεγεί άλλο χρώμα (θερμό λευκό, αντί για το κίτρινο που υπάρχει σήμερα), ώστε Να αναδεικνύονται πιο αποτελεσματικά τα αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου.

Για το Ερέχθειο θα συμβεί λίγο πολύ τα ίδιο: Χρήση λιγότερης έντασης φωτισμού στο εσωτερικό και πίσω από τις Κόρες, ώστε να αναδεικνύονται καλύτερα οι κιονοστοιχίες και ο γλυπτός διάκοσμος. Για τον Ναό τηςΑθηνάς Νίκης, θα πρέπει να συνταχθεί μελέτη για τον φωτισμό του μνημείου, ενώ προτάθηκε τα μνημεία της δυτικής κλιτύος (Ηρώδειο, Διονυσιακό Θέατρο, χορηγικό μνημείο Θρασύλλου και Στοά Ευμένους) να ενταχθούν κι αυτά στο πρόγραμμα και στις μελέτες που θα ακολουθήσουν.

Τα μέλη του ΚΑΣ είπαν ομόφωνα «ναι» και στην αλλαγή του υφιστάμενου «γερασμένου» αναβατορίου για τα ΑμΕΑ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − five =