αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΘα αισθανόσουν πλούσιος αν είχες 100.000 δολάρια; Οι ειδικοί δίνουν την απάντηση

Θα αισθανόσουν πλούσιος αν είχες 100.000 δολάρια; Οι ειδικοί δίνουν την απάντηση

Τελικά, πως αισθάνεται κάποιος που έχει… πολλά χρήματα στον τραπεζικό του λογαριασμό; Πάνω από τους μισούς Αμερικανούς κερδίζουν περισσότερα από 100.000 $ ετησίως, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση από το PYMNTS και το LendingClub.

«Όταν αποφοίτησα από το πανεπιστήμιο, σκέφτηκα ότι θα έκανα πολλά περισσότερα. Fast forward έξι περίπου χρόνια αργότερα, στο σημείο που βρίσκομαι τώρα, έχω κάτι περισσότερο από 6ψηφιο εισόδημα, και δεν μου φαίνεται όπως το φανταζόμουν», λέει στο CNBC ο Jesse Whitsit, πιστοποιημένος οικονομικός σύμβουλος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Morgan Stanley.

Το να κερδίζετε περισσότερα από 100.000 $ ετησίως θα σας έβαζε πολύ πάνω από το μεσο αμερικανικό νοικοκυριό, το οποίο βγάζει 74.784 $. Αν υποθέσουμε ότι είστε άτομο χωρίς εξαρτώμενα μέλη, αυτός ο μισθός θα σας χαρακτηρίσει ως ανώτερη τάξη, σύμφωνα με τρεις διαφορετικούς ορισμούς (Brookings , Urban Institute και Pew Research).

Το γεγονός ότι είναι τόσο συνηθισμένο για τους ανθρώπους στις ΗΠΑ να έχουν 6ψηφιο εισόδημα, να είναι τεχνικά «ανώτερης τάξης» και παρόλα αυτά να αισθάνονται επισφαλείς, δεν συνδέεται απλά με άτομα που κάνουν μεγάλες δαπάνες και κακοδιαχειρίζονται τα χρήματά τους. Το κόστος ζωής σε παράκτιες πόλεις των ΗΠΑ, όπου βρίσκονται πολλές θέσεις εργασίας με υψηλή αμοιβή, μπορεί να είναι εντυπωσιακό. Το ίδιο μπορεί να είναι και το βάρος των φοιτητικών δανείων, τα οποία οι εργαζόμενοι συχνά πρέπει να λάβουν για να πληρούν τις προϋποθέσεις για θέσεις εργασίας με υψηλή αμοιβή.

Και όλα αυτά πριν σκεφτείτε τον πληθωρισμό.

Το πόσο μακριά θα σε φτάσει το Χ χρηματικό ποσό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κόστος ζωής σας, το οποίο ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, το μέγεθος του νοικοκυριού και, ιδιαίτερα, η τοποθεσία. Δεν χρειάζεται να είστε οικονομολόγος για να γνωρίζετε ότι το να κερδίζετε 100.000 $ στη Νέα Υόρκη είναι διαφορετικό από το να κερδίζετε 100.000 $… ενώ μένετε στην Ινδία.

Πώς να κάνετε τα $100.000 να φαίνονται σαν $100.000

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο κάποιος που βγάζει εξαψήφιο ποσό μπορεί να μην αισθάνεται πλούσιος είναι ο υπερβολικός τρόπος ζωής. Το φαινόμενο κατά το οποίο τα ”μη απαραίτητα” έξοδά σας τείνουν να αυξάνονται με το εισόδημά σας. Είναι δύσκολο να αποφευχθεί, λέει ο Brad Klontz, CFP και καθηγητής χρηματοοικονομικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Creighton.

«Έχουμε επιβιώσει ως είδος μέσω της κοινωνικής σύγκρισης. Είμαστε φτιαγμένοι να δίνουμε πολύ μεγάλη προσοχή στο στάτους μέσα σε μια ομάδα», λέει. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αποταμιεύουν πολύ λίγα και ξοδεύουν υπερβολικά, πρέπει να πάτε ενάντια στον βιολογικό προγραμματισμό για να αποφύγετε να το κάνετε αυτό.

Πολλοί όταν βρουν μερικά παραπάνω χρήματα, τρέχουν να κάνουν… μεγάλες αγορές. «Συμβουλεύω τους πελάτες να περιμένουν έξι μήνες μετά από μια αύξηση μισθού ή ένα καλό μπόνους, πριν αγοράσουν οτιδήποτε μεγάλο».

Συχνά, όμως, οι άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα… χωρίς να το καταλάβουν. Το να αποφασίσετε ασυνείδητα ότι μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να καλείτε Uber παντού αντί να πάτε με το λεωφορείο δεν είναι τόσο επιδεικτικό για μεταφορές… όσο ένα σκάφος, αλλά μπορεί να σας κοστίσει ακριβά.

«Ο μόνος τρόπος να το σταματήσεις είναι να γνωρίζεις ότι συμβαίνει», λέει ο Klontz. «Πρέπει να πληρώνεις πρώτα τον εαυτό σου». Αυτό σημαίνει να καθορίσετε πόσα χρήματα πρέπει να βάζετε στην άκρη, ως ποσοστό του εισοδήματός σας, για να επιτύχετε τους στόχους σας. Και να τα βάζετε στην άκρη πριν από κάθε άλλη δαπάνη.

«Μόλις αφήσετε αυτά τα χρήματα στην άκρη, δεν ανησυχώ τόσο για το κόστος του τρόπου ζωής», λέει ο Klontz. «Η πιο υποτιμημένη συνήθεια για τα χρήματα είναι να είσαι πολύ υπομονετικός», είπε στο CNBC. «Η δημιουργία πραγματικού πλούτου απαιτεί χρόνο».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six − four =