αρχικηVIRALΘαμπωμένα φώτα: Τι πρόστιμο θα πάρεις αν σε πιάσει η τροχαία

Θαμπωμένα φώτα: Τι πρόστιμο θα πάρεις αν σε πιάσει η τροχαία

Σε αντίθεση με το γυαλί και εφόσον ο κάτοχος ενός οχήματος δεν μεριμνά για τη σωστή συντήρησή του, το πλαστικό κάλυμμα των φωτιστικών σωμάτων τείνει να χάνει την απόλυτη διαφάνεια του με το πέρασμα του χρόνου και να θαμπώνει.

Το θάμπωμα που προκαλείται στο πλαστικό κάλυμμα του φωτιστικού σώματος μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την απόδοσή του, ενώ το φως διαθλάται πλέον με ακανόνιστο τρόπο και δεν φτάνει εκεί που θα έπρεπε. Μάλιστα το θάμπωμα χειροτερεύει με το πέρασμα το χρόνου και μπορεί να κάνει τα φώτα μας τόσο δυνατά όσο και… ένα κερί.

Εκτός από τους κινδύνους που εγκυμονεί η οδήγηση τη νύχτα με «προβληματικά» φώτα, το αυστηρό γράμμα του νόμου είναι ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να έχει υπόψη του ο οδηγός ενός αυτοκινήτου που κινείται με θαμπωμένα φώτα.

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει συγκεκριμένα άρθρα για τα φώτα που πρέπει να έχει ένα αυτοκίνητο που κινείται σε δημόσιο δρόμο. Σε αυτά τα άρθρα αναφέρονται επίσης οι βασικές προδιαγραφές τους αλλά και οι ελάχιστες απαιτήσεις αναφορικά με την προβλεπόμενη λειτουργία τους και αυτό ισχύει για όλα τα φώτα του αυτοκινήτου: πορείας (μεγάλη σκάλα), διασταύρωσης (μεσαία σκάλα), θέσης (μικρά), τροχοπέδησης, ομίχλης, οπισθοπορείας, πινακίδας κυκλοφορίας και φλας.

Το θάμπωμα συγκαταλέγεται στις δυσλειτουργίες που μπορεί να παρουσιάσουν τα φωτιστικά σώματα με τον ΚΟΚ να θεωρεί ότι το φωτιστικό σώμα δεν λειτουργεί πλέον με τον προβλεπόμενο τρόπο.

Ειδικά η οδήγηση με μη προβλεπόμενα φώτα διασταύρωσης, πορείας, θέσης, τροχοπέδησης και φλας επιφέρει σε ενδεχόμενο έλεγχο χρηματικό πρόστιμο της τάξης των 150 ευρώ, όπως εξηγεί το carandmotor.gr.

Ο οδηγός του οχήματος με τα θαμπωμένα φώτα δεν θα… ξεμπερδέψει μόνο με το χρηματικό πρόστιμο αφού θα πρέπει παράλληλα να παραδώσει το δίπλωμα οδήγησής για χρονικό διάστημα που φτάνει στις 10 ημέρες. Τέλος αν το θάμπωμα επηρεάζει τη λειτουργία των φώτων των φρένων ο οδηγός χρεώνεται επιπλέον και με τρεις βαθμούς ποινής στο δίπλωμά του.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 − 8 =