αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘέμα: Η Tesla θέλει να φτιάξει 3 νέα Gigafactories. Κάποτε είχε «κοιτάξει» και την Ελλάδα

Θέμα: Η Tesla θέλει να φτιάξει 3 νέα Gigafactories. Κάποτε είχε «κοιτάξει» και την Ελλάδα

Σε συνεχή ανάπτυξη βρίσκεται η Tesla. Αυτό είναι κάτι γνωστό. Το νέο στοιχείο που μάθαμε είναι ότι η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να δημιουργήσει 3 νέα Gigafactories. Κάποια από αυτά ίσως να γίνει στην Ευρώπη. Με τις ακριβείς τοποθεσίες να οριστικοποιούνται μέσα στο 2017. Σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα η Tesla έχει δύο τέτοια εργοστάσια στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις περιοχές Nevada και Buffalo.

Όπως λέει το The Verge, στο Gigafactory που βρίσκεται στη Nevada γίνεται η κατασκευή των Powerwall και Powerpack, τα οποία είναι προϊόντα που έχουν να κάνουν με την αποθήκευση ενέργειας. Την ίδια στιγμή, στις εγκαταστάσεις του Buffalo, η Tesla σε συνεργασία με την Panasonic, δουλεύουν πάνω στα γνωστά solar panels.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2016, η Tesla έλαβε 49% περισσότερες παραγγελίες σε παγκόσμιο επίπεδο, συγκριτικά με πέρυσι. Με την εταιρία να παράγει 24.882 οχήματα και να παραδίδει τα 22.252 από αυτά μέχρι τώρα. Το πρώτο εξάμηνο του 2017 η αμερικανική εταιρία αναμένει νέα αύξηση στις πωλήσεις της, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του ’16.

Οι αυξανόμενες ανάγκες έχουν «πονοκεφαλιάσει» τον Elon Musk, ο οποίος έχει παραδεχτεί μάλιστα, ότι ένα από τα προβλήματα της Tesla είναι ότι δεν μπορεί να καλύψει την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση στα νέα οχήματα της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί πολλές από τις παραδώσεις των μοντέλων στους πελάτες της.

Η συνεχής ανάπτυξη, οδηγεί εκ των πραγμάτων την Tesla στο να δημιουργήσει νέα Gigafactories. Εξετάζοντας τις επιλογές της και τις τοποθεσίες στις οποίες θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Χωρίς βέβαια να θεωρείται κάτι σίγουρο για την ώρα. Από την άλλη, είναι δεδομένο ότι σε όποιες χώρες φτιαχτούν τελικά τέτοια εργοστάσια, θα δημιουργηθούν άμεσα και πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, μέσα στην υποψήφιες χώρα είναι (ή ήταν) και η Ελλάδα. Τον περασμένο Σεπτέμβρη είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι η Tesla θέλει να δημιουργήσει εργοστάσιο στην χώρα μας, αφού η Ελλάδα λόγω γεωπολιτικής θέσης μειώνει κατά πολύ τα κόστη μεταφοράς. Τις εν λόγω πληροφορίες επιβεβαίωσε μάλιστα σε ρεπορτάζ του και το εξειδικευμένο αυτοκινητιστικό site NewsAuto.gr.

Το σίγουρο είναι ότι οι όποιες προσπάθειες της Tesla τότε… έπεσαν σε τοίχο. Σημειώστε πως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Tesla κοίταξε προς Ελλάδα μεριά. Σε ομιλία του σε επενδυτικό συνέδριο ο δικηγόρος Σωτήρης Μπρέγιαννος, αποκάλυψε πως είχαν έρθει σε επαφή με την εταιρεία του στελέχη της Tesla για να διερευνήσουν την προϋπόθεση να φτιαχτεί μονάδα στη χώρα μας. Μάλιστα αποκάλυψε πως άνθρωποι της Tesla είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα για τα σχετικά, το 2012.

Οι Αμερικανοί τότε, συνάντησαν μία ιδιαίτερα απρόθυμη συμπεριφορά από τους Κρατικούς λειτουργούς, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν άπραγοι και στη συνέχεια να επιλεγεί η Ολλανδία για να γίνει τελικά εκεί η σχετική επένδυση.

Κυρίως η γραφειοκρατία (περιβαλλοντικές εγκρίσεις κλπ) αλλά και η απροθυμία των τότε ιθυνόντων να συζητήσουν μία σειρά από κινήσεις για να καταστεί η επένδυση πιο συμφέρουσα για την εταιρεία, γκρέμισε την όποια διάθεση είχαν οι της Tesla για εν Ελλάδι επενδύσεις. Παρόμοια εικόνα παρατηρήθηκε και στην πιο πρόσφατη εκδήλωση ενδιαφέροντος της Tesla.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve − 12 =