αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘέλεις ο άλλος να σε συμπαθήσει μέσα σε 1 λεπτό; Τότε κάνε του μία από αυτές τις 3 ερωτήσεις

Θέλεις ο άλλος να σε συμπαθήσει μέσα σε 1 λεπτό; Τότε κάνε του μία από αυτές τις 3 ερωτήσεις

Οκ, όλοι θέλουμε να μας συμπαθούν. Είναι στην ανθρώπινη φύση: Θέλουμε την επαφή με άλλους ανθρώπους και απολαμβάνουμε την επιβεβαίωση και την τόνωση του «εγώ» που προκύπτει όταν ξέρουμε ότι οι άλλοι άνθρωποι απολαμβάνουν να βρίσκονται κοντά μας.

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μαθαίνουν να χρησιμοποιούν ορισμένες φράσεις σε κάποιες καταστάσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα να τους κάνουν να φαίνονται πιο χαρισματικοί και συμπαθείς.

Το αμερικανικό Fast Company παραθέτει 3 ερωτήσεις που μπορούν να σε κάνουν αμέσως πιο συμπαθή σε κάποιον άλλο. Είναι 3 ερωτήσεις που ξέρουν να τις χρησιμοποιούν πολύ καλά τα άτομα με συναισθηματική νοημοσύνη. Μήπως να ξεκινήσεις και εσύ;

1. Τι πιστεύεις ότι πρέπει να κάνεις;

Απλά αρχίσετε να κάνετε αυτή την ερώτηση όταν άλλοι σας ζητούν συμβουλές, και θα δείτε σημαντική διαφορά. Ίσως δεν μπορούμε να γενικεύσουμε όλες τις περιπτώσεις παροχής συμβουλών, αλλά υπάρχουν δύο κοινά σημεία σε αρκετές από αυτές που αξίζει να αναφέρουμε: Πρώτον, το άτομο που ζητά τη συμβουλή έχει πιθανώς πολύ περισσότερες πληροφορίες και εμπειρία πάνω στο Χ ζήτημα. Δεύτερον, η παροχή συμβουλών μπορεί να είναι σαν την κίνηση… σε ναρκοπέδιο. Μερικές φορές, δεν είστε σίγουροι ότι το άλλο άτομο θέλει πραγματικά να ακούσει αυτό που θα προτείνατε. Μερικές φορές, υποψιάζεστε ότι υπάρχει κάτι που… ελπίζει ότι θα τον συμβουλεύσετε να κάνει και για το οποίο δεν είστε πραγματικά σίγουροι. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ρωτώντας, “Τι πιστεύεις ότι πρέπει να κάνεις;” σχεδόν σε οποιαδήποτε κατάσταση παροχής συμβουλών, εστιάζεις αμέσως στο άλλο άτομο και τις ανάγκες του.

Η ερώτηση λειτουργεί καλά, επειδή τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη συνειδητοποιούν ότι αν τελικά βοηθήσετε το άλλο άτομο να βρει ένα ενδιαφέρον πράγμα για να δοκιμάσει, θα θυμούνται την αίσθηση της επικοινωνίας μαζί σας, ίσως και περισσότερο από το Χ αποτέλεσμα. Και αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη συμπάθεια.

2. Ποια άλλα δεδομένα θα σε βοηθούσαν να πάρεις μία απόφαση;

Οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις για συναισθηματικούς λόγους συνεχώς. Γιατί πήγες στο μεταπτυχιακό; Κυρίως γιατί ήθελα οι γονείς μου να είναι περήφανοι για μένα. Γιατί συνεχίζετε να παράγετε αυτό το προϊόν με περιορισμένο περιθώριο κέρδους; Επειδή έχουμε βάλει τόσα πολλά για να το αναπτύξουμε, θα ήταν σαν ήττα αν τα παρατούσαμε. Ρωτώντας, «Ποια άλλα δεδομένα θα σε βοηθούσαν να πάρεις μία απόφαση;» ενθαρρύνεις τους ανθρώπους να διαχωρίσουν τις πληροφορίες από το συναίσθημα.

Ίσως καταλήξουν σε ερωτήσεις που πρέπει να κάνουν. Ή, ίσως ανακαλύψουν ότι η διαδικασία σκέψης τους εμποδίζεται από κάτι. Ανεξάρτητα από αυτό, αυτή η ερώτηση εστιάζει στην εμπειρία τους – όχι στη δική σας, τουλάχιστον όχι στην αρχή – και έχει πολλές πιθανότητες να τους οδηγήσει σε μια καλή απόφαση. Αργότερα, πιθανότατα θα θυμούνται πόσο χρήσιμες ήταν οι ερωτήσεις σου για να φτάσουν σε αυτό το σημείο.

3. Πως νομίζεις ότι θα αισθανόσουν αν αποφάσιζες το Χ;

Είναι σαν να ρωτάς: «Τι πιστεύεις ότι θα συμβεί;». Αν πάρω το πτυχίο μου, θα έχω ανάμεικτα συναισθήματα. (Γιατί;) Επειδή θα είμαι περήφανος, αλλά ακόμα δεν θα ξέρω τι να κάνω μετά. Αν χωρίσω με τον/ την σύντροφο μου, θα είμαι λυπημένος/η αλλά ίσως αισιόδοξος/η. (Γιατί;) Επειδή θα είμαι μόνος, αλλά επίσης σκέφτομαι ότι ίσως θα είμαστε και οι δύο καλύτερα με κάποιον άλλο. Αν σταματήσουμε να παράγουμε αυτό το προϊόν, θα είμαι λίγο νευρικός, αλλά νομίζω ότι θα νιώσω επίσης ελεύθερος και αναζωογονημένος να δοκιμάσω κάτι νέο.

Εάν είστε το άτομο που μπορεί να βοηθήσει κάποιον να σχεδιάσει μια πορεία για να επιτύχει θετικά συναισθήματα, πιθανότατα θα σας θυμάται θετικά για αυτό. Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη καταλαβαίνουν επίσης ότι το μπόνους αυτής της ερώτησης είναι ότι δείχνει ότι στην πραγματικότητα ενδιαφέρεστε για τα συναισθήματά του άλλου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + seventeen =