αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΘέλεις να προστατεύσεις τα δεδομένα σου; Τότε αφαίρεσε αυτά τα 12 πράγματα από το Facebook σου

Θέλεις να προστατεύσεις τα δεδομένα σου; Τότε αφαίρεσε αυτά τα 12 πράγματα από το Facebook σου

Στον απόηχο των αποκαλύψεων για τη μαζική παραβίαση των προσωπικών δεδομένων δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, όλοι έχουμε γίνει λίγο πιο προσεκτικοί με αυτά που μοιραζόμαστε στο μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης του κόσμου, που αριθμεί περισσότερους από δύο δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Το Facebook μπορεί πλέον να αποτελεί μια υπερδύναμη στον κυβερνοχώρο, με δυνατότητες που εκτείνονται από την επικοινωνία μεταξύ χρηστών μέχρι την οργάνωση διαμαρτυριών και κινημάτων, αλλά σίγουρα δεν είναι άκακο. Το πρόσφατο σκάνδαλο με την Cambridge Analytica αποτέλεσε την αφορμή για να ελεγχθούν σε βάθος όλα όσα χαρακτηρίζονταν ως θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το δημοφιλές μέσο. Οδήγησε επίσης πολλούς στο να διαγράψουν τον προσωπικό τους λογαριασμό.

Όσοι, όμως, θέλουν να διατηρήσουν το λογαριασμό τους, αλλά παράλληλα να προστατέψουν την ιδιωτικότητά τους, θα πρέπει να προσέξουν τη δημοσίευση των παρακάτω προσωπικών στοιχείων.

1. ΓΕΝΕΘΛΙΑ

Τα γενέθλια είναι ένα κομμάτι ενός συνόλου προσωπικών στοιχείων, όπως το όνομα και η διεύθυνση των χρηστών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από επιτήδειους για να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό και τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών.

2. ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ

Από το να αρχίσετε να λαμβάνετε ενοχλητικά τηλεφωνήματα μέχρι το να σας παρενοχλεί κάποιος συστηματικά, τα σενάρια με το τί μπορεί να ακολουθήσει τη δημοσίευση του αριθμού του τηλεφώνου σας ποικίλουν.

3. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥΣ ΜΑΣ «ΦΙΛΟΥΣ»

Έρευνα του καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Robin Dunbar, σε 3.375 χρήστες του Facebook έδειξε ότι από τον συνολικό αριθμό φίλων τους στον ιστότοπο, 4,1 φίλοι χαρακτηρίστηκαν ως «αξιόπιστοι», ενώ οι 13,6 αντέδρασαν κατά τη διάρκεια μιας «συναισθηματικής κρίσης». Η διαγραφή όσων δεν επικοινωνούμε ή γνωρίζουμε καν μπορεί να δημιουργήσει μια πιο υγιή αλληλεπίδραση με τα social media.

4. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Η ΝΕΑΡΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Σύμφωνα με τη Victoria Nash, διευθύνουσα σύμβουλο του Ινστιτούτου Διαδικτύου της Οξφόρδης, σε τέτοιες περιπτώσεις τίθεται το θέμα της συγκατάθεσης. Ένα σύγχρονο πρόβλημα είναι ότι οι γονείς θα πρέπει να αναρωτιούνται τί είδους πληροφορίες θα ήθελαν τα παιδιά τους να βλέπουν για τον εαυτό τους στο διαδίκτυο μελλοντικά.

5. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Η ΕΦΗΒΩΝ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΟ

Τα κρούσματα καταγεγραμμένων σεξουαλικών επιθέσεων σε παιδιά έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο. Η αστυνομία στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 36.429 περιστατικά την περίοδο 2013-2014 στη Βρετανία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Β. Ιρλανδία. Ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν ο μεγαλύτερος της τελευταίας δεκαετίας. Επομένως, οι ενήλικες χρήστες του Facebook θα πρέπει να προστατεύουν τα παιδιά από επιτήδειους που μπορεί να τα εντοπίσουν στο σχολείο.

6. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ

Οι υπηρεσίες τοποθεσίας είναι διαθέσιμες μόνο σε Android και iPhone. Το 2015 η TechCrunch δημοσίευσε ότι πάνω από 500 εκατομμύρια χρήστες είχαν πρόσβαση στο Facebook αποκλειστικά από το κινητό τους, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο ίδιος αριθμός χρηστών μπορεί να δημοσιεύσει την τοποθεσία του στο διαδίκτυο, και ο καθένας μπορεί να γνωρίζει πού βρίσκονται ανά πάσα στιγμή.

7. ΤΙ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΑΣ

Αυτό είναι μια πραγματικότητα που είναι πλέον ευρέως γνωστή. Το Facebook είναι μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, και σε ένα βαθμό πιο άτυπη. Όταν ο διευθυντής ή ο προϊστάμενός σας μπορεί να δει ό,τι ανεβάζετε (ίσως και παράπονα για τη δουλειά), μπορεί να προκληθούν προβλήματα στον χώρο εργασίας.

8. ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ

Οι χρήστες του Facebook πολλές φορές δημοσιεύουν, στο πλαίσιο του να καταγράφουν την καθημερινότητά τους, και τη διεύθυνση του σπιτιού τους κατά λάθος.

9. ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Αυτό αποτελεί ένα πρακτικό κίνδυνο, αφού αν κάποιος παρακολουθεί τα social media των ταξιδιωτών μπορεί εύκολα να διαρρήξει το σπίτι τους, ενώ εκείνοι λείπουν.

10. ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Όταν κάποιος θέλει να γιορτάσει την καινούργια του σχέση αλλάζει δημόσια το status του από «single» σε «σχέση», αλλά αυτό δεν χρειάζεται να γίνεται στο Facebook. Ειδικά το να αλλάξει πάλι το status σε «single» θα τον κάνει να αισθανθεί χειρότερα.

11. ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ

Από τα βασικά στοιχεία που δεν πρέπει ποτέ να κοινοποιούνται στο διαδίκτυο, ανεξαρτήτως πλατφόρμας.

12. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Η ΤΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Το να ανεβάζει κάποιος στο profile του φωτογραφία του διαβατηρίου ή της ταυτότητας του γίνεται συχνά για να δηλώσει ότι πάει διακοπές. Όμως, ο κωδικός που βρίσκεται πάνω είναι για τον καθένα μοναδικός, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βρει κάποιος τις πληροφορίες που έδωσε στην αεροπορική εταιρεία.

Πηγή: Fortune Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × one =