αρχικηVIRALΘέλεις να μάθεις τα μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων; Τσέκαρε αυτό που ετοιμάζει το Μουσείο Κοτσανά

Θέλεις να μάθεις τα μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων; Τσέκαρε αυτό που ετοιμάζει το Μουσείο Κοτσανά

Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας ανοίγει ξανά τις πύλες του και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων – Δευτέρα 17 Μαΐου –  καλωσορίζει ξανά το κοινό του έχοντας σχεδιάσει μια εορταστική εβδομάδα γεμάτη εκδηλώσεις, θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια. Πρωταγωνιστής της εβδομάδας, είναι το τεχνολογικό θαύμα της αρχαιότητας, ο πρώτος Υπολογιστής της Ιστορίας, οι πληροφορίες και τα μυστικά που περικλείει καθώς και η σημασία του για τον αρχαίο και σύγχρονο πολιτισμό.

 Το Μουσείο, σας προσκαλεί από την Δευτέρα 17 έως την Κυριακή 23 Μαΐου 2021 σε μία εορταστική εβδομάδα επανεκκίνησης με ΔΩΡΕΑΝ θεματικές εμπειρίες επίσκεψης αφιερωμένες στην Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία και τον Πολιτισμό για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Πρόγραμμα εβδομάδας:

  • Δευτέρα 17/5 – και ώρα 19:00 / Διαδικτυακή δράση

«Πώς έφτιαξαν οι άνθρωποι τον μηχανισμό των Αντικυθήρων και γιατί;» | Διαδικτυακή Διάλεξη από  τον Kαθηγητή  Φυσικής Διαστήµατος
 κ. Ξενοφώντα Μουσά

O μηχανισμός των Αντικυθήρων, τα υπολείμματα του οποίου ανακαλύφθηκαν τυχαία από σφουγγαράδες το 1900 στο περίφημο ναυάγιο της νήσου των Αντικυθήρων, μας διδάσκει πώς η επιστήμη μελετά, κατανοεί και προβλέπει τα φυσικά φαινόμενα, πώς λειτουργεί ένα αυτόματο, πώς πραγματοποιούνται οι μαθηματικές πράξεις με τη χρήση γραναζιών, πώς κατασκευάζεται ένα αυτόματο ή ένας υπολογιστής.

Ο μηχανισμός μας βοηθάει να κατανοήσουμε την μελέτη της πρόβλεψης του καιρού και μας επιτρέπει τον καθορισμό βασικών αγροτικών εργασιών όπως η σπορά. Είναι χρήσιμος στα ταξίδια, στην χαρτογραφία, στους στρατιωτικούς και φυσικά με τη βοήθεια των νόμων της φυσικής, ο ιδιοφυής κατασκευαστής του μηχανισμού μπορεί να προβλέψει τις φάσεις και τις εκλείψεις της Σελήνης πού είναι ορατές πάνω στη Γη.

Πολλές ακόμα γνωστές και άγνωστες πληροφορίες για τη λειτουργία του μηχανισμού θα αποκαλυφθούν στη συναρπαστική διαδικτυακή διάλεξη του
κ. Ξενοφώντα Μουσά.

Δηλώσεις συμμετοχής: Η συμμετοχή στη δράση είναι ΔΩΡΕΑΝ  μέσω πλατφόρμας ΖΟΟΜ: Για τη σύνδεση είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, έως την Δευτέρα 17 Μαΐου 2021 και ώρα 17.00, με ονοματεπώνυμο, email και τη συμπλήρωση της φράσης «Μηχανισμός Αντικυθήρων» στο info@kotsanas.com.

  • Τρίτη 18/5 – και ώρες 12:00 & 14:00

«Οι εφευρέτες» |Θεματική Περιήγηση για εφήβους και ενήλικες

  • Ποιος εφηύρε τον Μηχανισμό τον Αντικυθήρων; Ποιοι μπορεί να ήταν οι πιθανοί δημιουργοί του; Ποια ήταν η τεχνολογία που προϋπήρχε ώστε να κατασκευαστεί ο περίφημος υπολογιστής της αρχαιότητας;

Ξετυλίγοντας το νήμα της τεχνολογικής εξέλιξης, διανύουμε μια διαδρομή με σταθμούς, τους σπουδαίους εφευρέτες της Αρχαίας Ελλάδας. Ο Αρχιμήδης, ο Ίππαρχος και ο Ποσειδώνιος υποδεικνύονται ως πιθανοί κατασκευαστές του Μηχανισμού. Το έργο και η πορεία της γνώσης γύρω από την τεχνολογία και την αστρονομία αναδεικνύονται για να φωτίσουν αθέατες πλευρές της επιστήμης.

Διάρκεια: 45΄

  • Τετάρτη 19/5 – και ώρες 12:00 & 13:30

«Το αίνιγμα» |Θεματική Περιήγηση για εφήβους και ενήλικες

  • Ποια μέρη ίσως μπορούν να συνθέσουν το «πάζλ» του Μηχανισμού των Αντικυθήρων; Για ποιο σκοπό άραγε δημιουργήθηκε; Ποιος μπορεί να ήταν ο τρόπος λειτουργίας του;

Ξεκινώντας από το περίβλημα, το αιγυπτιακό και ζωδιακό ημερολόγιο μέχρι τον Ήλιο, τη Γη και τη Σελήνη, και από τους κύκλους του Μέτωνος, του Καλλίπου, του Σάρου και των Στεφανιτών Αγώνων μέχρι τις επιγραφές, «συναρμολογούμε» κομμάτι – κομμάτι όλες τις μέχρι σήμερα γνωστές πληροφορίες και αποκαλύπτουμε το αίνιγμα του Μηχανισμού!

Διάρκεια: 60΄

  • Πέμπτη 20/5 – και ώρες 12:00 & 13:30

«Οι ερευνητές» |Θεματική Περιήγηση για εφήβους και ενήλικες

Οι ερευνητές του Μηχανισμού των Αντικυθήρων συστήνονται στο κοινό μέσα από τη ζωή και το έργο τους!

Η σημασία του Μηχανισμού στην εξέλιξη της τεχνολογίας είναι αναμφισβήτητη και αυτός είναι και ο λόγος που από τη στιγμή της ανακάλυψής του μέχρι και σήμερα έχει συγκεντρώσει υψηλότατο ενδιαφέρον από την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ποιοι είναι όμως εκείνοι που ερεύνησαν κατά καιρούς την κατασκευή και τη λειτουργία του Μηχανισμού; Ποιες οι ιδιότητές τους; Ποιες ήταν οι τεχνικές που ακολούθησαν; Ποια τα ευρήματά τους; Πόσο έχει εξελιχθεί η μελέτη της πρώτης υπολογιστικής μηχανής της αρχαιότητας;

Διάρκεια: 45΄

  • Παρασκευή 21/5 – και ώρες 12:00 & 13:30

«Το μη προφανές» |Θεματική Περιήγηση για παιδιά, εφήβους και ενήλικες

  • Και αν δεν είναι μόνο ότι φαίνεται; Πίσω από προφανή συμπεράσματα, τα τεχνολογικά επινοήματα των αρχαίων Ελλήνων κρύβουν επιρροές από επιστήμες όπως η Φυσική, τα Μαθηματικά, η Μηχανική, η Αστρονομία αλλά και η Μουσική!

Εμβληματικά εκθέματα της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Κοτσανά «Αρχαία Ελλάδα: Οι Απαρχές των Τεχνολογιών», αναλαμβάνουν δράση για να μας μυήσουν στα μυστικά τους και να μας οδηγήσουν στη μελέτη του περίφημου Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Εσείς θα καταφέρετε να περάσετε με επιτυχία όλες τις δοκιμασίες;  Τα “plot twists” της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας μάς προ(σ)καλούν να τα ανακαλύψουμε!

Διάρκεια: 45΄

  • Σάββατο 22/5 – και ώρα 12:00

«Ο βυθός» |Διαδραστικό Εργαστήρι για παιδιά

  • Ποιο μυστικό άραγε κρύβουν τα νερά των θαλασσών; Τι φορτίο κουβαλούσαν τα πλοία που βυθίστηκαν; Άραγε πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί κάτι στον  βυθό της θάλασσας και τι μυστικά μπορεί να μας φανερώσει;

Έξι διάσημα ναυάγια. Δοκός, Κάσος, Κυρήνεια, Μόδι και Αλόννησος αφηγούνται τις ιστορίες τους και δίνουν τη σκυτάλη στα Αντικύθηρα και την αποκάλυψη της Τεχνολογίας! Θησαυροί και σπουδαία μυστικά από το παρελθόν έρχονται στο φως μέσα από μια «υποβρύχια εξερεύνηση» που θα μας «βυθίσει» στα άδυτα της αρχαιότητας!

Διάρκεια: 90΄

  • Κυριακή 23/5 – και ώρα 12:00

«Η καρδιά» |Διαδραστικό Εργαστήρι για παιδιά

  • Η πιο σημαντική δοκιμασία ξεκινά! Η καρδιά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων είναι στα χέρια μας! Θα καταφέρουμε να την κρατήσουμε ζωντανή;

Τα κομμάτια της είναι σοφά μελετημένα και σχεδιασμένα. Το καθένα έχει τον δικό του ρόλο. Προσοχή! Κάθε γρανάζι είναι ικανό να μας μεταφέρει στο παρελθόν ή να μας ταξιδέψει στο μέλλον αλλά και να μας επαναφέρει στο παρόν. Μήπως η θέση του Ήλιου ή η φάση της Σελήνης είναι το κλειδί; Μια δοκιμή θα μας πείσει!

Διάρκεια: 90΄

Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις:

  • Οι δράσεις παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ.
  • Οι επισκέπτες επιβαρύνονται μόνο με το αντίτιμο εισόδου στο Μουσείο (5 €).
  • Προτείνεται τηλεφωνική προκράτηση θέσεων, καθώς οι ομάδες θα είναι ολιγομελείς. Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες και κρατήσεις: 211 411 0044.
  • Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά δράση σύμφωνα με τους κανόνες διαφύλαξης της ατομικής και συλλογικής υγείας: 10 άτομα
  • Οι θεματικές εμπειρίες επίσκεψης πραγματοποιούνται από το «Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα
  • Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, με πρωταρχικό μέλημά του την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών, τηρεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που υπαγορεύουν οι αρμόδιοι φορείς.

(Δελτίο Τύπου)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × three =