αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘέλεις να κάνεις ένα restart στη ζωή σου; Εδώ είναι τα 4 βήματα

Θέλεις να κάνεις ένα restart στη ζωή σου; Εδώ είναι τα 4 βήματα

Όλοι έχουμε στιγμές στη ζωή μας που είμαστε μπερδεμένοι σχετικά με την πορεία μας. Κάτι που έγινε ακόμα πιο έντονο τα τελευταία δύο χρόνια, με όλο αυτό το απρόβλεπτο τοπίο που έχει δημιουργηθεί.

Αλλά ακόμα κι αν νιώθεις «βαλτωμένος» ή θεωρείς ότι κινείσαι σε λάθος μονοπάτι, πάντα μπορείς να κάνεις την αλλαγή. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η αλλαγή μπορεί να είναι δύσκολη σε ατομικό επίπεδο. Θα έχεις δει άλλωστε εκεί έξω αρκετούς ανθρώπους που λένε ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με την καριέρα και την ζωή τους, αλλά την ίδια στιγμή… δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξουν πορεία. Στους περισσότερους δεν αρέσει το ρίσκο και οι «κίνδυνοι».

Πως λοιπόν μπορείς να κάνεις ένα restart στην ζωή σου; Εδώ είναι 4 βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις. Ένας «χάρτης» για να βρεις τον «μεγάλο σκοπό» που θέλεις να πετύχεις, και να ξεκινήσεις την πορεία προς τα εκεί.

1# Πέρνα χρόνο μόνος

Ένα καλό point για να ξεκινήσεις, είναι να περάσεις λίγο χρόνο μόνος. Για πολλούς ανθρώπους το να περνούν χρόνο μόνοι μπορεί τους κάνει να αισθάνονται περίεργα. Είμαστε συνηθισμένοι να ζούμε σε αυτόν τον ξέφρενο, «συνδεδεμένο κόσμο» που ακόμα κι αν είμαστε μόνοι μας, ελέγχουμε τα email και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά είναι πάντα χρήσιμο κάποιες στιγμές να «κατεβάζουμε ρολά» και να περνάμε χρόνο μόνοι. Έτσι ώστε να βάλουμε σε μία σειρά τις σκέψεις μας και να δούμε τα δεδομένα πιο καθαρά. Μάλιστα, όταν είσαι μόνος είναι πιθανό να έρθουν και οι καλύτερες ιδέες. Θυμήσου και το άρθρο: Ο Bill Gates περνά μια εβδομάδα, μόνος μέσα σε μια καλύβα. Και είναι μια σπουδαία τακτική.

2# Σκέψου πως είναι η ζωή σου αυτή τη στιγμή

Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να δουλέψετε πάνω στο όραμα και τον σκοπό σας στη ζωή σας. «Χαρτογραφήστε» την ζωή σας όπως είναι τώρα. Αυτό περιλαμβάνει έναν ολοκληρωμένο «έλεγχο ικανοποίησης» από τη ζωή σας. Προτού μπορέσετε να εργαστείτε πάνω σε ένα συναρπαστικό όραμα για το μέλλον, πρέπει να κατανοήσετε την τρέχουσα πραγματικότητά σας και ποιους τομείς της ζωής σας θέλετε να βελτιώσετε. Εδώ είναι μερικές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας για να επεξεργαστείτε την ζωή σας και να έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα:

Ποια είναι η παρούσα κατάστασή σας;

Πόσο ικανοποιημένοι ή δυσαρεστημένοι είστε με διαφορετικούς τομείς της ζωής σας;

Αυτοί οι τομείς περιλαμβάνουν όλες τις πτυχές της συναισθηματικής, σωματικής και πνευματικής σας ευημερίας;

Ποιες είναι οι βασικές σας αξίες;

Τι σου δίνει ενέργεια;

Τι σας «στραγγίζει» από ενέργεια;

Ποιους εσωτερικούς πόρους έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για να ξεπεράσετε δύσκολες στιγμές;

3# Καθόρισε τι σημαίνει επιτυχία για εσένα

Ο ορισμός της επιτυχίας είναι διαφορετικός για κάθε άνθρωπο. Βρες λοιπόν έναν ορισμό που ευθυγραμμίζεται με τις δικές σου αξίες και το όραμα σου. Δεν χρειάζεται να εστιάσεις μόνο στο χρήμα- πολλοί το κάνουν και αυτό. Βρες έναν ορισμό της επιτυχίας που να περιλαμβάνει τη συναισθηματική, πνευματική και σωματική σου ευεξία. Πως θα ήταν η «ιδανική ζωή» για εσένα;

4# Φτιάξε ένα πλάνο για να πετύχεις την αλλαγή που θες

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να αναπτύξετε το προσωπικό σας όραμα για το μέλλον. Αφιερώστε χρόνο για να αναλογιστείτε τη ζωή σας και ποιος είναι ο δικός σας σκοπός. Κάντε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις:

Πώς θέλω να είμαι συναισθηματικά και σωματικά σε 2 ή 5 χρόνια;

Με τι είμαι παθιασμένος;

Από ποιες κακές συνήθειες θέλω να απαλλαγώ;

Πρόσφατα κάναμε μία συνέντευξη εδώ στο It’s Possible με την Σύμβουλο Καριέρας, Μαριέττα Ζαρογιαννοπούλου. Την ρωτήσαμε για τις συμβουλές που θα έδινε σε κάποιον που θέλει να κάνει ένα pivot στην καριέρα του. Απάντησε μεταξύ άλλων: «Μπορείς λοιπόν να κοιτάξεις μέσα σου και να δεις: Τι θέλεις εσύ να κάνεις. Και μετά αυτό να πάμε να το «ταιριάξουμε» με αυτά που υπάρχουν διαθέσιμα.

Πολλές φορές οι άνθρωποι βάζουμε όρια στον εαυτό μας. Και λέμε «οκ, εγώ βρίσκομαι σε αυτή τη θέση. Και με βάση τα όσα έχω κάνει, δεν μπορώ να δοκιμάσω κάτι άλλο για να ξεφύγω από αυτό». Είναι σημαντικό να βγεις από αυτό το κουτάκι.

Στην συνέχεια, είναι χρήσιμο να δεις ποια από τα πράγματα που κάνεις στην δουλειά σου, σου αρέσουν και ποια όχι. Και γιατί. Αφού λοιπόν δεις τι γνωρίζεις μέχρι τώρα, μπορείς μετά να κάνεις αυτή την «γέφυρα» και να το «πουλήσεις». Το career branding που λέμε με απλά λόγια. Και φυσικά να στήσεις ανάλογα το βιογραφικό και το Linkedin profile σου. Θέλουμε η ιστορία αυτή που είσαι εσύ, να την δέσεις με τον δικό σου ξεχωριστό τρόπο, και να την πεις σε μία job interview. ‘Η σε ανθρώπους με τους οποίους δικτυώνεσαι. Παντού».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − twelve =