αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘέλεις να γίνεις πλούσιος στην απρόβλεπτη εποχή μας; Ο Warren Buffett λέει ότι πρέπει να εφαρμόσεις αυτούς τους 4 κανόνες

Θέλεις να γίνεις πλούσιος στην απρόβλεπτη εποχή μας; Ο Warren Buffett λέει ότι πρέπει να εφαρμόσεις αυτούς τους 4 κανόνες

Για τον Warren Buffett έχουμε ξανά μιλήσει εδώ στο It’s Possible. Πρόκειται για έναν επενδυτή που έχει καταγράψει την δική του πετυχημένη πορεία. Και είναι σταθερά μέσα στους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου. Στα 91 του πλέον, έχει αρκετά χρήσιμα μαθήματα και εμπειρίες να παραθέσει.

Το αμερικανικό Entrepreneur.com έφτιαξε μία λίστα με 4 κανόνες που έχει παραθέτει ανά τα χρόνια ο Buffett. Αν θες να γίνεις πλούσιος, ίσως πρέπει να ξεκινήσεις από αυτούς.

Αυτοί οι κανόνες υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικοί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πολιτικής και οικονομικής κρίσης στον πλανήτη, που σχετίζεται με την πανδημία.

Κοιτάξτε πρώτα τις αποταμιεύσεις σας

Όπως έχει επισημάνει και έχει αποδείξει ο Buffett σε πολλές περιπτώσεις, θα πρέπει να «πληρώσετε πρώτα τον εαυτό σας» βάζοντας πρώτα στην άκρη ένα κομμάτι των εσόδων σας. Πάρα πολλοί επιχειρηματίες τα ρίχνουν όλα στην εταιρεία που δημιουργούν και ζουν με την ελπίδα του «big exit». Αλλά μετά το πράγμα πάει στραβά.

Στατιστικά, οι άνθρωποι που είναι πιο ασφαλείς οικονομικά είναι αυτοί που δεν θα περίμενες. Είναι απλοί άνθρωποι με οικονομική πειθαρχία. Δεν περίμεναν να αποταμιεύσουν και να επενδύσουν όταν «μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά» (αυτό δεν θα έρχονταν ποτέ) ή «όταν κάνουμε exit από την εταιρεία μας».

Μην παρασύρεστε από τα brands

Σκεφτείτε να αγοράσετε το αυτοκίνητο σας (πολυτελές ή μη) ελαφρώς μεταχειρισμένο. Εάν αγοράσετε ένα πολυτελές σπίτι, επιλέξτε ένα σπίτι και μια τοποθεσία που θα μπορούσε να του επιτρέψει να μεταπωληθεί εύκολα ή να χρησιμεύσει για ενοικίαση για επιπλέον έσοδα. Ή σκεφτείτε να αποκτήσετε και να ζήσετε σε ένα ”συντηρητικό” σπίτι και περιστασιακά να νοικιάζετε μόνοι σας ένα πολυτελές σπίτι για οικογενειακές διακοπές ή διακοπές με φίλους.

Ένας σοφός σύμβουλος λέει να διαθέσετε μόνο το 20% του εισοδήματός σας ή των εσόδων από επενδύσεις στα τρία “f”: food, fashion and fun.

Εδώ είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να σπαίξετε με τις μάρκες πολυτελείας. Όταν το κάνετε, θεωρήστε την αγορά ως μια μορφή επένδυσης. Είναι η ποιότητα και το στυλ διαχρονικό και κλασικό; Είναι κάτι που θα μπορούσατε να προσαρμόσετε και να συνεχίσετε να φοράτε σε δύο ή περισσότερες δεκαετίες από τώρα;

Να είστε προσεκτικοί με τη λήψη δανείων

«Αν αγοράσεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι, σύντομα θα πουλήσεις πράγματα που χρειάζεσαι», έχει πει ο Buffett. Οι πιστωτικές κάρτες μπορεί να είναι η μεγαλύτερη πιθανή σπατάλη κερδών και αποταμιεύσεων. Εάν ακολουθήσετε το παράδειγμα του Buffett, λειτουργείτε σχεδόν εξ ολοκλήρου χωρίς πιτωτικές. Εάν χρησιμοποιείτε κάρτες, μάθετε τα συστήματα που σας επιτρέπουν να βελτιστοποιήσετε τη χρήση τους, για να διατηρήσετε το πιστωτικό σας σκορ σε υψηλά επίπεδα και να παραμείνετε ανοιχτοί για μέγιστη πίστωση όταν χρειάζεται, ενώ πληρώνετε το ελάχιστο ποσοστό τόκου (ή κανένα).

Να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί όταν παίρνετε δανεικά χρήματα για να επενδύσετε

Ο Buffett έχει πει ότι δεν δανείζεται για να επενδύσει. Ειδικά για επενδύσεις σε μετοχές. «Ακόμα κι αν τα δάνειά σας είναι μικρά και οι τοποθετήσεις σας δεν απειλούνται άμεσα από τη βουτιά της αγοράς, το μυαλό σας μπορεί κάλλιστα να ταραχτεί από τρομακτικούς τίτλους και σχόλια που κόβουν την ανάσα. Πάρε καλές αποφάσεις», λέει ο ίδιος.

Μην δανείζεστε λεφτά για να τα «ρίξετε» κάπου- με το ρίσκο να τα χάσετε. Και αν δανειστείτε, κάντε το πολύ προσεκτικά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 + three =