αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘέλεις να γίνεις μάστερ των διαπραγματεύσεων; Εδώ είναι 4 «κρυφά» tips

Θέλεις να γίνεις μάστερ των διαπραγματεύσεων; Εδώ είναι 4 «κρυφά» tips

Οι διαπραγματεύσεις είναι μέρος της δουλειάς, ειδικά αν είσαι επιχειρηματίας, freelancer ή starupper. Για να κερδίσεις, πρέπει να κάνεις τις σωστές κινήσεις και να εφαρμόσεις τις σωστές στρατηγικές. Αν δεν τα καταφέρεις μάλλον θα καταλήξεις να χάσεις συμφωνίες, κέρδη και πελάτες. Το inc.com έφτιαξε μια λίστα με 4 «κρυφά» tips που πρέπει να ξέρεις, αν θέλεις να κάνεις πετυχημένες διαπραγματεύσεις.

1# «Όχι» στην πρώτη προσφορά: Είπαμε, μιλάμε για διαπραγμάτευση. Άρα δεν πρέπει να αποδεχτείς την πρώτη προσφορά που θα σου κάνει η άλλη πλευρά- πιθανότατα δεν θα είναι η καλύτερη. Κάνε τις δικές σου προτάσεις και προσπάθησε να κλείσει το deal κάπου παραπάνω.

2# Κάνε το να φαίνεται οικονομικότερο: Αν πουλάς ένα προϊόν ή υπηρεσία, δεν έχει σημασία μόνο η συνολική τιμή. Αλλά και πως την πλασάρεις. Μην πεις π.χ. ότι η υπηρεσία σου κοστίζει 31 ευρώ το μήνα. Πες ότι κοστίζει 1 ευρώ την ημέρα. Είναι το ίδιο. Αλλά… ακούγεται καλύτερα.

3# Παιχνίδι με τον χρόνο: Σκέψου τα χρονικά περιθώρια και παίξε με αυτά. Αν για παράδειγμα η άλλη πλευρά θέλει να κλείσει ένα deal μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά εσύ έχεις άνεση χρόνου, άσε την διαπραγμάτευση να τραβήξει χρονικά. Στο τέλος ίσως κλείσεις ένα καλύτερο deal, λόγω της πίεσης που θα έχει η άλλη πλευρά.

4# Πες ότι χρειάζεσαι έγκριση: Μόλις ακούσεις την προσφορά, μην πεις το ΟΚ αμέσως. Πες ότι χρειάζεσαι την έγκριση από κάποιον συνεργάτη, Manager ή ΔΣ. Έτσι θα κερδίσεις χρόνο έτσι ώστε να δεις αναλυτικότερα την πρόταση και να δώσεις μετά την τελική σου απάντηση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 3 =