αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΘέλεις να γίνεις εκατομμυριούχος; Τότε αυτοί είναι οι 7 μύθοι για το χρήμα, που πρέπει να αγνοήσεις

Θέλεις να γίνεις εκατομμυριούχος; Τότε αυτοί είναι οι 7 μύθοι για το χρήμα, που πρέπει να αγνοήσεις

Ποιος δεν έχει μιλήσει για τα χρήματα; Ποιον δεν απασχολούν; Τα ρητά άπειρα. «Τα λεφτά πάνε στα λεφτά», «όταν το χρήμα προηγείται, όλες οι πόρτες ανοίγουν», «όπου φτωχός κι η μοίρα του» είναι μερικά από αυτά που μόνο αισιόδοξα δεν μπορείς να τα χαρακτηρίσεις ειδικά αν ζεις στην Ελλάδα και κάθε λίγο και λιγάκι ξεκινάς και πάλι από το μηδέν.

Και ενώ η ζωή, όμως, έχει αποδείξει ότι δεν υπόκειται απαραίτητα σε κανόνες και πως κάθε άνθρωπος π̶ε̶ρ̶ι̶μ̶έ̶ν̶ε̶ι̶ ̶τ̶η̶ ̶λ̶ύ̶σ̶η̶ ̶α̶π̶ό̶ ̶τ̶ο̶ ̶Τ̶ζ̶ό̶κ̶ε̶ρ̶ μπορεί να καταφέρει αυτό που για άλλους φαντάζει ασύλληπτο. Διάσημοι και αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι άλλωστε όπως ο Warren Buffett ή ο Mark Zuckerberg είναι ακριβώς η απόδειξη του όταν υπάρχει όραμα και στόχος όλα μπορούν να γίνουν.

Γι’ αυτό κι αν έχεις βαλθεί να αποκτήσεις λεφτά (κι εννοούμε πολλά) πρέπει να αγνοήσεις κάποιους διαδεδομένους μύθους γύρω απ’ το χρήμα. Τους εξής επτά, που θα δεις στις γραμμές που ακολουθούν, όπως τους συνέλεξε το Askmen.com.

Θέλει λεφτά για να κάνεις λεφτά

Ο Scott Trench, αντιπρόεδρος του BiggerPockets, σημειώνει ότι η ρήση «χρειάζεται λεφτά για να κάνεις λεφτά», είναι ένα απ’ τα μεγαλύτερα ψέματα που πιστεύουν οι άνθρωποι, αντί να αναρωτιούνται τι έκαναν οι πλούσιοι προτού αποκτήσουν χρήματα. Σύμφωνα με τον Trench το κλειδί για να γίνει κάποιος πλούσιος είναι να ξοδεύει λιγότερα απ’ όσα βγάζει και να επενδύει τη διαφορά. Το πρόβλημα, ωστόσο, αναφέρει, είναι ότι οι άνθρωποι πιστεύουν πως οι πλούσιοι απλά επενδύουν σε κάτι. Δεν κάνουν όμως αυτό. Ερευνούν προσεκτικά πού αξίζει να επενδύσουν και ελέγχουν συνεχώς πώς πάει η εκάστοτε επένδυση. Οι περισσότεροι πλούσιοι έχουν πολλαπλές επενδύσεις και είναι ενεργοί σε αυτές».

Τα λεφτά δεν φυτρώνουν σε δέντρα

Σίγουρα με την κυριολεκτική ερμηνεία αυτό ισχύει, μιλώντας όμως μεταφορικά κάποιοι οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν ότι φυτρώνουν με την έννοια ότι τα δέντρα είναι ιδέες. «Μπορεί να μην φυτρώνουν σε δέντρα αλλά υπάρχουν κάποιες αρχές για να δημιουργήσεις» σχολιάζει ο αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος Steve Siebold,τονίζοντας ότι είναι λάθος να πιστεύουν οι άνθρωποι πως τα χρήματα είναι κάτι που δύσκολα μπορείς να κερδίσεις.

Το χρήμα είναι η ρίζα του κακού

Όπως σημειώνει ο Ed Brancheau, CEO της Goozleology, από μικρός άκουγε συνέχεια τη φράση «το χρήμα είναι η ρίζα για όλα τα κακά», μόνο που κανείς δεν του έλεγε σωστά τη φράση της Βίβλου, ότι δηλαδή «η αγάπη για το χρήμα είναι η ρίζα του κακού». «Ήταν περίεργο αλλά μόλις το συνειδητοποίησα μου έφυγε ένα βάρος, που δεν ήξερα ότι κουβαλούσα τόσο καιρό πάνω μου».

Κάθε σεντ στην άκρη είναι κέρδος

Αυτή η φράση υποστηρίζει πως η αποταμίευση χρημάτων είναι ένας απ’ τους σημαντικότερους παράγοντες για να γίνει κάποιος πλούσιος. Το πρόβλημα είναι ότι όσοι πιστεύουν σε αυτή εστιάζουν μόνο στο να κρατάνε χρήματα στην άκρη και να ζουν με φειδώ αντί να κοιτάνε πως θα βγάλουν περισσότερα, κάνοντας τις κατάλληλες επενδύσεις. «Οι άνθρωποι πρέπει να καταρρίψουν αυτόν τον τρόπο σκέψης και να αφιερώσουν την ενέργειά τους εκεί που πρέπει, δηλαδή στα πολλά λεφτά», σημειώνει ο Siebold

Άλλη μια μέρα, άλλο ένα δ̶ο̶λ̶ά̶ρ̶ι̶ο̶  ευρώ

Μια συνηθισμένη φράση στην Αμερική που υπονοεί ότι ο χρόνος ισοδυναμεί με χρήμα, αλλά δεν πιστεύουν όλοι οι ειδικοί στα οικονομικά. «Οι μάζες ανταλλάζουν χρόνο για χρήμα. Αυτό δημιουργεί την πεποίθηση ότι το να βγάλεις λεφτά είναι μια γραμμική διαδικασία που συνδέεται απευθείας με τον χρόνο. Τα πολλά λεφτά όμως απαιτούν σκέψη με μη γραμμικούς όρους», προσθέτει ο Siebold. Κάποιες φορές το να γίνεις πλούσιος δεν έχει να κάνει απλά με τις πολλές ώρες δουλειάς αλλά με τη χρήση των γνώσεων και των ικανοτήτων ώστε να κάνεις τα περισσότερα χρήματα στον λιγότερο χρόνο.

Το σπίτι, το αυτοκίνητο και το πτυχίο σου είναι κεφάλαιο

Σύμφωνα με τον Trench δεν πρέπει απαραίτητα να βλέπεις πράγματα όπως τα σπίτια, τα αυτοκίνητα και τις σπουδές ως επενδύσεις για να γίνεις πλούσιος. Όλα αυτά άλλωστε για να τα αποκτήσεις πρέπει να ξοδέψεις χρήματα και ίσως χρεωθείς για χρόνια. Σίγουρα το να έχεις ένα δικό σου σπίτι ή αυτοκίνητο είναι πιο οικονομικό απ’ το να νοικιάζεις και ένα πτυχίο θα σε βοηθήσει να βγάλεις χρήματα, αλλά σίγουρα όλα αυτά δεν είναι κεφάλαια για να γίνεις πλούσιος. Αν ο στόχος σου είναι να βγάλεις πολλά λεφτά τότε είναι σημαντικό να κυνηγήσεις κεφάλαια που θα αυξάνονται σε αξία και θα σου αποφέρουν περισσότερα, είναι η άποψη του Trench. Έτσι, προτείνει την αγορά μετοχών, ομολόγων, επιχειρήσεων και ακινήτων αντί για πολυτελή αυτοκίνητα και πανάκριβα μεταπτυχιακά.

Οι πλούσιοι είναι εγωιστές

Είναι κοινή αντίληψη ότι για να γίνεις πλούσιος πρέπει να είσαι εγωιστής. Αν και ισχύει πως για να αποκτήσεις πλούτη χρειάζεται χρόνος και αφοσίωση, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να συγκεντρώνεσαι στους οικονομικούς σου στόχους, όταν ξεκινάς. «Μόλις αποκτήσεις πλούτη, μπορείς να κάνεις εθελοντισμό ή να δώσεις πίσω κάποια χρήματα σε φιλανθρωπίες», αναφέρει ο Siebold.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − 11 =