αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘέλεις να αλλάξεις καριέρα αλλά δεν ξέρεις πως; Εδώ είναι 3 «πυξίδες» που θα σε βοηθήσουν

Θέλεις να αλλάξεις καριέρα αλλά δεν ξέρεις πως; Εδώ είναι 3 «πυξίδες» που θα σε βοηθήσουν

Η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα. Και στην αγορά εργασίας. Με πολλούς ανθρώπους να σκέφτονται να αλλάξουν θέση εργασίας ή να μπουν σε ένα εντελώς νέο πεδίο. Είμαστε στην εποχή της «Μεγάλης Παραίτησης», όπως λένε πολλοί. Από την μία βλέπουμε ανθρώπους σε χαμηλόμισθες θέσεις να παραιτούνται για να βρουν κάτι καλύτερο οικονομικά. Ενώ την ίδια στιγμή βλέπουμε και επαγγελματίες σε ανώτερες θέσεις να αναζητούν μία μεγάλη αλλαγή στην καριέρα τους, έτσι ώστε να αποκτήσουν καλύτερες προοπτικές για το μέλλον ή/και καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Με απλά λόγια, πολλοί άνθρωποι εκεί έξω θέλουν απεγνωσμένα να επανασχεδιάσουν τη ζωή τους, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς πιθανόν δεν είναι βέβαιοι για το πώς να το κάνουν. «Είτε κάνετε μια πλήρη αλλαγή σταδιοδρομίας, είτε θέλετε να εστιάσετε ξανά τον τρέχοντα ρόλο σας και σε ό,τι έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς, τα pivots μπορεί να σας προκαλέσουν ζαλάδα», λέει η συγγραφέας και executive coach, Ann Hiatt.

Μιλώντας στο αμερικανικό inc.com, η ίδια παραθέτει 3 points που μπορούν να λειτουργήσουν ως «πυξίδες» για όσους θέλουν να κάνουν μία αλλαγή καριέρας.

1# Ο σκοπός

Η καλύτερη δουλειά για εσένα, είναι αυτή που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες ή τον σκοπό σου. Αλλά πως θα τα εντοπίσεις αυτά; Η Hiatt επιμένει ότι μια σειρά απλών ερωτήσεων μπορεί να σας βοηθήσει στην εύρεση του σκοπού σας. «Μια συντόμευση για να ανακαλύψετε τον σκοπό σας, μπορεί να είναι το εξής: Σκεφτείτε πότε τελειώσατε πρόσφατα μια κουραστική μέρα νιώθοντας ενέργεια και περήφανοι για αυτό που μόλις κάνατε, ακόμα κι αν ήσασταν πολύ μακριά από τη γραμμή τερματισμού του έργου. Αυτό συμβαίνει όταν η ίδια η αιτία σας ωθεί προς τα εμπρός και σας δίνει ενέργεια αντί να την στραγγίζει» εξηγεί.

Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε να αναρωτηθείτε: «Ποιες αιτίες τραβούν την προσοχή μου και με ωθούν σε δράση;» και «Ποιες ενέργειες, τεχνογνωσία και συνεισφορές αποτελούν την ιδανική μου κληρονομιά;».

2# Οι άνθρωποι

Η εργασία που δεν ευθυγραμμίζεται με τις αξίες σας είναι μια σίγουρη διαδρομή προς τη μιζέρια, αλλά στο ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να σε οδηγήσουν και οι λάθος άνθρωποι που ίσως έχεις γύρω σου. «Αναζήτα ομάδες ανθρώπων με τους οποίους όχι μόνο περνάς καλά, αλλά και θέλεις να είσαι σαν αυτούς και βγάζουν τον καλύτερο εαυτό σου», λέει η coach. Για να βρείτε αυτούς τους ανθρώπους, δοκιμάστε να αναρωτηθείτε: «Ποιος κύκλος ανθρώπων ενσωματώνει τα ιδανικά μου για τις φιλοδοξίες, την ισορροπία, την εξειδίκευση και τις προτεραιότητες;» και «Ποια είναι τα ονόματα των ηγετών (στην εταιρεία, την κοινότητά σας και τον κόσμο) που έχουν τις δεξιότητες και τη φήμη που ελπίζω να αναπτύξω;».

3# Τι ρυθμό θες

Η εύρεση εργασίας που ταιριάζει με τις αξίες και την προσωπικότητά σας είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη επαγγελματική ευτυχία. Αλλά πρέπει επίσης να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου σχετικά με τον ρυθμό που θέλεις, για την επαγγελματική σου ζωή. Είσαι έτοιμος να μπεις σε μία καθημερινότητα με έντονους ρυθμούς; ‘Η θέλεις κάτι πιο χαλαρό που θα σου αφήνει χρόνο να ασχοληθείς με χόμπι και να επενδύσεις στις προσωπικές σου σχέσεις; (Σημείωση: όλοι πρέπει να αφήσουν λίγο χρόνο για χόμπι και άλλα άτομα. Αλλά μέσα από αυτή την ερώτηση θα ορίσεις την κλίμακα σου).

Η Hiatt προτείνει να κάνετε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως: «Πόσο συχνά θέλω να βελτιώσω τις δεξιότητές μου και την τεχνογνωσία μου κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της καριέρας μου;» και «Είμαι σε ένα στάδιο σπριντ ή μαραθωνίου της καριέρας μου;». Εσύ με τι ένταση θες να πορευτείς;

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 − three =