αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘέλεις η ομάδα σου να λύνει τα προβλήματα; Τότε κάνε αυτές τις 3 ερωτήσεις

Θέλεις η ομάδα σου να λύνει τα προβλήματα; Τότε κάνε αυτές τις 3 ερωτήσεις

Ναι, οι ομάδες μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Όπως λένε πολλοί. Αλλά είναι επίσης δεδομένο ότι οι άνθρωποι που εργάζονται μαζί και αντιμετωπίζουν ένα μπερδεμένο πρόβλημα, συχνά ζητούν καθοδήγηση. Και αρκετοί leaders είναι έτοιμοι να δώσουν τις απαντήσεις.

Κι όμως, οι πραγματικά σπουδαίοι ηγέτες δεν εστιάζουν στις απαντήσεις που μπορούν να δώσουν. Αλλά κάνουν ερωτήσεις, έτσι ώστε οι πιθανές λύσεις να έρθουν μέσα από την ομάδα. Όπως έχει γράψει ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, στο βιβλίο του Hit Refresh: «Κατάλαβα ότι η κύρια δουλειά μου είναι να επιμεληθώ την εταιρική κουλτούρα μας, έτσι ώστε εκατό χιλιάδες εμπνευσμένα μυαλά – οι εργαζόμενοι της Microsoft – να μπορούν να διαμορφώσουν καλύτερα το μέλλον μας». Είναι σημαντικό να δείχνεις εμπιστοσύνη στους άλλους, και όχι να εμφανίζεσαι ως κάποιος που «έχει όλες τις απαντήσεις» δίνοντας συνεχώς εντολές.

Το Harvard Business Review παραθέτει σε άρθρο του τις 3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις, αν θες η ομάδα σου να λύνει τα προβλήματα που προκύπτουν.

1# Τι προτείνετε; Μια ερώτηση που μπορεί να ξαφνιάσει τους συνεργάτες σας για μια στιγμή, αλλά μόλις η έκπληξη φύγει, θα μάθουν να έρχονται σε οποιαδήποτε συζήτηση προετοιμασμένοι με μια πρόταση. Εάν δεν έχουν έτοιμη σύσταση, μπορεί να γίνει γενικότερη συζήτηση. Δεν θα πρέπει να ξεχνάς ότι μερικές από τις πιο καινοτόμες ιδέες προέρχονται από τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής που βρίσκονται πιο κοντά στους πελάτες και στο κομμάτι των operations. Αυτοί οι εργαζόμενοι κατανοούν τις απογοητεύσεις των πελατών, τις λειτουργικές πραγματικότητες, τις τεχνολογικές ευκαιρίες και άλλα θέματα πολύ καλύτερα από ό, τι οι άνθρωποι που βρίσκονται στα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας.

2# Πως μπορούμε να το δοκιμάσουμε αυτό; Υπάρχει κάποια συναρπαστική πρόταση την οποία να μπορείτε να δοκιμάσετε; Μια πρώτη δοκιμαστική προσέγγιση επιτρέπει σε έναν ηγέτη να αφήσει την ιδέα της ομάδας να εμφανιστεί με σχετικά χαμηλό κόστος και ρίσκο. Ώθησε την ομάδα να δημιουργήσει ένα prototype και να δοκιμαστεί για να δείτε αν λειτουργεί. Σε αρκετές περιπτώσεις θα εκπλαγείτε.

3# Τι χρειάζεστε από εμένα; Σκέψου τι εμπόδια μπορούν να προκύψουν και δώσε τις συμβουλές σου στην ομάδα. Αμέσως μετά ρώτα τους τι χρειάζονται από σένα. Περισσότερα χρήματα; Άλλους πόρους; Ένα περιβάλλον δοκιμών; Πρόσβαση σε συνεργάτες με συγκεκριμένες δεξιότητες; Έτσι θα διευκολύνεις το έργο της ομάδας. Δεν είσαι εκεί μόνο για να επιθεωρείς. Αλλά -κυρίως- για να δίνεις τα απαραίτητα εργαλεία στην ομάδα έτσι ώστε να δουλέψει όσο πιο παραγωγικά και όσο πιο γρήγορα γίνεται.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + 15 =