αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ Visa της Εσθονίας για Digital Νομάδες, δείχνει ότι μπαίνουμε (επίσημα) σε μια νέα εποχή

Η Visa της Εσθονίας για Digital Νομάδες, δείχνει ότι μπαίνουμε (επίσημα) σε μια νέα εποχή

Το 2015, ο πετυχημένος Ολλανδός startupper, Pieter Levels, προέβλεπε ότι το 2035 θα υπάρχουν 1 δισ. Digital Νομάδες σε όλο τον πλανήτη. Και ενώ τότε οι αριθμοί μπορεί να έμοιαζαν εξωπραγματικοί, τώρα μοιάζουν πολύ πιο ρεαλιστικοί από ποτέ. Το καταλάβαμε ακόμα καλύτερα τους τελευταίους μήνες. Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, κατάλαβαν εν μέσω πανδημίας ότι μπορούν να εργαστούν remote. Πλέον υπάρχουν τα τεχνολογικά εργαλεία που σου επιτρέπουν να δουλεύεις από οπουδήποτε θες. Αρκεί να έχεις ένα laptop και ένα smartphone. Και μπορείς να δουλέψεις είτε ως επιχειρηματίας ή freelancer, είτε ως εργαζόμενος σε μια εταιρία.

Μόλις τα ταξίδια από χώρα σε χώρα επανέλθουν σε φουλ ρυθμούς, σίγουρα πολλοί θα είναι αυτοί που θα επιδιώξουν να γίνουν ψηφιακοί νομάδες, και να δουλέψουν από οπουδήποτε στον κόσμο. Οι χώρες που θα καταφέρουν να προσελκύσουν αυτούς τους ανθρώπους θα βγουν ωφελημένες. Από τις γνώσεις αλλά και από την αγοραστική δύναμη των νομάδων.

Βέβαια κάπου εδώ, υπάρχει ένα πρόβλημα: Πως μπορείς να δουλεύεις ως ψηφιακός νομάς, να ταξιδεύεις από χώρα σε χώρα, να βγάζεις χρήματα από την δουλειά που παράγεις και παράλληλα να είσαι νόμιμος; Αυτός ο «γρίφος» δεν είναι τόσο απλός. Με λίγα λόγια, όπως σημειώνει το sifted.eu, ο νόμος δεν αναγνωρίζει τους ψηφιακούς νομάδες ως ξεχωριστό και νόμιμο τμήμα του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Γι ‘αυτό εργάζονται και ταξιδεύουν ως επί το πλείστον με τουριστικές βίζες – κάτι που τεχνικά δεν επιτρέπεται.

Φαίνεται όμως ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει. Και κάποιες χώρες κάνουν βήματα, έτσι ώστε να αποκτήσουν το προβάδισμα σε αυτό το νέο τοπίο. Πρόσφατα γράφαμε για το παράδειγμα της Εσθονίας. Το κοινοβούλιο της χώρας στις 3 Ιουνίου ενέκρινε τις τροποποιήσεις στους ισχύοντες νόμους, που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας digital nomad Visa. Αυτό θα επιτρέπει στους ανθρώπους να μεταβούν στην Εσθονία ως τουρίστες και ταυτόχρονα να συνεχίσουν να εργάζονται για έναν ξένο εργοδότη ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς να είναι «δεσμευμένοι» σε κάποια τοποθεσία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, η Εσθονία είναι μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που δημιουργεί μια τέτοια Visa για ψηφιακούς νομάδες.

Έτσι κι αλλιώς, η Εσθονία θεωρείται μια ελκυστική χώρα για τέτοιου είδους επαγγελματίες. Μιλάμε για μια χώρα με καλό startup οικοσύστημα, έχει πρόσβαση στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι περισσότεροι άνθρωποι στην Εσθονία μιλούν Αγγλικά, ενώ ένα ακόμα «όπλο» είναι το πρόγραμμα e-residency.

Με την Visa για τους ψηφιακούς νομάδες, η Εσθονία θέλει να μπει ακόμα πιο δυνατά στο παιχνίδι. Να προσελκύσει ταλαντούχους ανθρώπους από όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα οι ψηφιακοί νομάδες που θα καταφθάνουν εκεί θα αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες εντός της χώρας, βοηθώντας και τις τοπικές επιχειρήσεις.

Η χώρα προβλέπει ότι 1.800 άτομα το χρόνο θα υποβάλλουν αίτηση για την digital nomad Visa. Και αρκετοί από αυτούς θα παίρνουν την τελική έγκριση για να «κατασκηνώσουν» στη χώρα, ενώ παράλληλα θα δουλεύουν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × five =