αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Tesla δεν θα γίνει ποτέ Apple ή Microsoft, λέει ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman

Η Tesla δεν θα γίνει ποτέ Apple ή Microsoft, λέει ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman

Η Tesla δεν θα γίνει ποτέ μία «μηχανή που κόβει χρήμα» σαν την Apple ή τη Microsoft, δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη του στο Yahoo Finance, η αυτοκινητοβιομηχανία του Έλον Μασκ είναι σχεδόν απίθανο να ευνοηθεί από το «network effect», όπως οι τεχνολογικοί κολοσσοί, οι οποίοι κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά. Ο οικονομολόγος αναφερόταν στην τάση των καταναλωτών να αγοράζουν προϊόντα, διότι αισθάνονται ότι άλλοι έχουν αποκτήσει μοναδικά προνόμια από τη χρήση τους.

«Δεν είναι η εταιρεία από την οποία μπορείς να περιμένεις έναν early mover – όπως είναι ξεκάθαρα η Tesla – για να καθιερώσει μία αδιαμφισβήτητη θέση μονοπωλίου», δήλωσε ο ίδιος, αναφερόμενος στις εταιρείες που διαβλέπουν νωρίς μία ευκαιρία και αξιοποιούν την τεχνογνωσία τους προς ένα προϊόν προτού γίνει ευρέως διαθέσιμο. Και συμπλήρωσε: «Η Tesla δεν θα γίνει Microsoft, ακόμη και αν όλα πάνε όπως πρέπει. Δεν θα γίνει Apple».

«Δεν πρόκειται για “network externalities”, όπου ουσιαστικά ο κόσμος χρησιμοποιεί κάτι επειδή όλοι οι άλλοι το χρησιμοποιούν και είναι πολύ δύσκολο να το βγάλεις από τη ζωή σου και επομένως έχεις δεκαετίες εξαιρετικά υψηλών κερδών», τόνισε ο Κρούγκμαν.

Ο Κρούγκμαν μίλησε όμως και για τη στάση του ίδιου του ιδρυτή της Tesla, Έλον Μασκ, σε σύγκριση με τον συνιδρυτή και πρώην CEO της Apple, Στιβ Τζομπς.

«Ο Τζόμπς είχε όραμα. Και επίσης, ας μου επιτραπεί να πω τουλάχιστον ένα συγκεκριμένο επιχείρημα, είχε σημασία ότι ο Στιβ Τζομπς θεωρείτο κουλ τύπος, ο τύπος με το μαύρο ζιβάγκο και τα τζιν με την απίστευτη συσκευή στο χέρι του, η οποία ήταν κάτι που ο κόσμος ήθελε να αγοράσει, η οποία βοήθησε στο να εδραιώσει τη θέση του», δήλωσε ο Κρούγκμαν.

«Ακόμη και εάν ο Μασκ ήταν εξίσου πειθαρχημένος με τον Στιβ Τζομπς, δεν νομίζω ότι η Tesla θα μπορούσε να γίνει μία μηχανή σταθερού κέρδους με τον ίδιο τρόπο που ήταν η Apple. Δεν φταίει. Πολύ απλά δεν είναι αυτού του είδους η βιομηχανία», συμπλήρωσε. «Από την άλλη, δεν ξέρω κανέναν άλλο που έχει κάνει τόσο πολλά για να βλάψει την κουλ εικόνα του σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα όσο ο Μασκ», τόνισε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − 12 =