αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ Tesla δίνει αποζημίωση 137 εκατ. δολαρίων σε πρώην εργαζόμενο της

Η Tesla δίνει αποζημίωση 137 εκατ. δολαρίων σε πρώην εργαζόμενο της

Aποζημίωση της τάξεως των σχεδόν 137 εκατομμυρίων δολαρίων επιδίκασε σε πρώην εργαζόμενο της Tesla ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο, διότι υπέστη ρατσιστική συμπεριφορά όταν εργαζόταν στις εγκαταστάσεις της. Τα σχετικά ανέφεραν οι δικηγόροι του ενάγοντος Οουεν Ντίαζ στο αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο του CNBC. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση ορίζει αποζημίωση 130 εκατομμύρια δολάρια και 6,9 εκατομμύρια δολάρια για ψυχική οδύνη. Ο κ. Ντίαζ, πρώην συμβασιούχος εργαζόμενος στην καλιφορνέζικη επιχείρηση, που ίδρυσε ο Ελον Μασκ, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα εχθρικό εργασιακό περιβάλλον, στο οποίο, όπως είπε στο δικαστήριο, οι συνάδελφοί του χρησιμοποιούσαν διάφορα επίθετα για να τον υποτιμήσουν όπως και άλλους Αφροαμερικανούς εργαζομένους, λέγοντάς τους φράσεις όπως «πήγαινε πίσω στην Αφρική». Yπήρχε επίσης ένα ρατσιστικό γκράφιτι στις τουαλέτες και ένα ρατσιστικό σχέδιο στον χώρο εργασίας του.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του Οουεν Ντίαζ, ο οποίος προσελήφθη το 2015 στην Tesla, η υπόθεση αυτή μπόρεσε να προχωρήσει επειδή ο ίδιος δεν είχε υπογράψει ένα από τα συμφωνητικά της εταιρείας. Η Tesla ακολουθεί τη λογική της υποχρεωτικής συμφωνίας διαιτησίας, βάσει της οποίας δεσμεύονται οι υπάλληλοι να επιλύουν τις διαφορές τους κεκλεισμένων των θυρών αντί να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Εξ ου και η αυτοκινητοβιομηχανία σπανίως αντιμετωπίζει σοβαρές απώλειες ή προβαίνει σε διαρθρωτικές αλλαγές μετά την επίλυση μιας διαφοράς.

Ωστόσο αναγκάστηκε να καταβάλει ένα εκατομμύριο δολάρια στον πρώην εργαζόμενό της Μέλβιν Μπέρι, ο οποίος επίσης έγινε αποδέκτης ρατσιστικών συμπεριφορών. To ζήτημα αυτό απασχολεί, πάντως, και τους μετόχους της εταιρείας, όπως τη Nia Impact Capital, η οποία παροτρύνει το διοικητικό της συμβούλιο να μελετήσει τις επιπτώσεις των υποχρεωτικών συμφωνιών διαιτησίας τόσο στους υπαλλήλους και στην παραγωγικότητά τους όσο και στη γενικότερη νοοτροπία. Σε μια πρόσφατη πρόταση των μετόχων η Nia Impact Capital αναφέρει ότι «η χρήση υποχρεωτικών πλαισίων διαιτησίας περιορίζει τα διορθωτικά μέτρα και δεν επιτρέπει στους εργαζομένους να προχωρήσουν σε μηνύσεις, όταν υφίστανται διακρίσεις και παρενόχληση, ενώ μπορεί να αποκρύπτει γεγονότα και αθέμιτες συμπεριφορές». Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η Nia Impact Capital υποβάλλει τέτοια πρόταση ενόψει της ετήσιας γενικής συνέλευσης, αύριο Πέμπτη, στο νέο εργοστάσιο της Tesla στο Τέξας. Φέτος, όπως και πέρυσι, το Δ.Σ. της εταιρείας συνέστησε στους μετόχους να καταψηφίσουν τις αναφορές σχετικά με τις επιπτώσεις της υποχρεωτικής διαιτησίας στους εργαζομένους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 1 =