αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ startup που θέλει να βγάλει ιπτάμενα ταξί. Και ήδη έχει κλείσει συμφωνίες με κολοσσούς

Η startup που θέλει να βγάλει ιπτάμενα ταξί. Και ήδη έχει κλείσει συμφωνίες με κολοσσούς

Μια βρετανική startup φιλοδοξεί να σπάσει όλα τα ρεκόρ στην αγορά των ιπτάμενων ταξί, καθώς όπως ανακοίνωσε έχει λάβει προπαραγγελίες για την παράδοση 1.000 ηλεκτρικών τέτοιων οχημάτων που αναπτύσσει, σε μια από τις μεγαλύτερες προπαραγγελίες στη νεοσυσταθείσα αυτή αγορά έως σήμερα. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της βρετανικής Vertical Aerospace, έχει υπογράψει προκαταρκτικές συμφωνίες με τη βρετανική και την αμερικανική αεροπορική εταιρεία American Airlines και Virgin Atlantic, όπως και με την ιρλανδική εταιρεία μίσθωσης αεροσκαφών, Avolon, για την παράδοση έως 1.000 πενταθέσιων ιπτάμενων ηλεκτρικών οχημάτων της.

Όπως αναφέρει το Moneyreview.gr, η American Airlines συμφώνησε να αγοράσει 250 από τα ιπτάμενα οχήματα της Vertical, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, με δυνατότητα επιλογής για άλλα 100. Η Avolon συμφώνησε για την αγορά 310 οχημάτων με δυνατότητα για 190 επιπλέον, ενώ η Virgin Atlantic εξασφάλισε την επιλογή αγοράς μεταξύ 50 και 150.

Στην ίδια ανακοίνωση, η startup η οποία εδρεύει στο Μπρίστολ της Αγγλίας, αναφέρει ότι εκτός από τις παραγγελίες, η American Airlines και η Avalon θα επενδύσουν στην εταιρεία, ενόψει της εισόδου της στο χρηματιστήριο μέσω Εταιρείας Απόκτησης Ειδικού Σκοπού (SPAC), αργότερα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Η εταιρεία αυτή είναι η Broadstone Acquisition, η οποία είναι εισηγμένη στη Wall Street και ιδρύθηκε πέρυσι από μια ομάδα βρετανών επενδυτών, ενώ μετά τη συγχώνευση η αποτίμηση της Vertical αναμένεται να φθάσει στα 2,2 δισ. δολάρια.

Ωστόσο η startup έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρειών μεγαθηρίων, όπως η Rolls Royce και η Honeywell, ενώ σε αυτήν έχει επενδύσει και επιχειρηματικός βραχίονας της Microsoft, M12.

Η κίνηση της Vertical να εισαχθεί στο χρηματιστήριο μέσω συγχώνευσης με SPAC, ακολουθεί την τάση που επικρατεί με τις startups που δραστηριοποιούνται στην αγορά των ιπτάμενων ταξί. Τον Φεβρουάριο, η Archer Aviation, μια αμερικανική εταιρεία με έδρα της Σίλικον Βάλεϊ, συγχωνεύθηκε με μια SPAC και ανακοίνωσε προπαραγγελίες και επενδύσεις από την United Airlines. Η Joby Aviation, επίσης εταιρεία της Σίλικον Βαλεϊ η οποία αναπτύσσει μικρά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL), ακολούθησε την ίδια ακριβώς διαδικασία αργότερα τον ίδιο μήνα, μια εταιρεία που να σημειωθεί ότι έχει αποκτήσει το τμήμα των ιπτάμενων ταξί της Uber. Από τη μεριά της η Lilium μια startup με έδρα το Μόναχο, συγχωνεύθηκε με SPAC τον Μάρτιο.

Όπως υποστηρίζει η βρετανική startup τα ιπτάμενα οχήματά της «VA-X4» θα απογειώνονται και θα προσγειώνονται κάθετα, θα είναι «σχεδόν αθόρυβα», θα πιάνουν ταχύτητες έως και 200 μίλια την ώρα και θα έχουν εμβέλεια έως και 100 μίλια.  Η εταιρεία ευελπιστεί ότι τα οχήματά της θα είναι ικανά να πραγματοποιήσουν τα πρώτα τους δρομολόγια έως το 2024, ωστόσο αυτό είναι κάτι που υπόκειται στην έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, μια χρονοβόρα και αυστηρή διαδικασία.

Οι αεροπορικές εταιρείες, θεωρούν ότι τα ιπτάμενα ταξί ότι θα είναι εκ των σημαντικών παραγόντων στα δίκτυά τους στο μέλλον, καθώς θα τις βοηθούν να μεταφέρουν τους επιβάτες τους από και προς τα αεροδρόμια, όπου θα μπορούν να πραγματοποιούν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Επίσης διακρίνουν ότι μπορεί να αποτελέσει έναν σύντομο τρόπο μετακίνησης, για ταξίδια σε δημοφιλείς προορισμούς. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 3 =