αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ startup από τη Δανία που πάει ταξίδια μαζί με τους εργαζομένους της, ενώ αυτοί παράλληλα δουλεύουν

Η startup από τη Δανία που πάει ταξίδια μαζί με τους εργαζομένους της, ενώ αυτοί παράλληλα δουλεύουν

Πως θα σου φαινόταν αν εργαζόσουν σε μια εταιρία, η οποία θα έπαιρνε «πακέτο» όλους τους εργαζομένους της και θα τους πήγαινε ταξίδια σε όλο τον κόσμο; Συνδυάζοντας διακοπές, με εργασία. Το It’s Possible εντόπισε μια τέτοια περίπτωση. Είναι η tech startup, Airtame, από τη Δανία. Η οποία μάλιστα είχε αναδειχτεί ως το μεγαλύτερο crowdfunded project στην Ευρώπη, στο Indiegogo, το 2014.

Πριν λίγο καιρό, η εταιρία βρέθηκε και στην Κέρκυρα, για ένα από τα business ταξίδια που κάνει, μαζί με τους εργαζομένους της. Ήταν ένα ακόμα Workathon, όπως τα ονομάζουν. Ο συνιδρυτής της startup, Brian Kyen, μιλά αποκλειστικά στο It’s Possible, για το πώς αποφάσισαν να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο μαζί με τους εργαζομένους τους, τι αποτελέσματα βλέπουν από αυτό το μοντέλο, ενώ εξηγεί και το τι ακριβώς παράγει η εταιρία του. Στο τέλος, δίνει και τη δική του συμβουλή, στους νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα.

Ως εταιρία, ταξιδεύετε μαζί με τους εργαζομένους σας σε διάφορα μέρη του κόσμου. Έτσι ώστε να εργαστείτε και να κάνετε διακοπές παράλληλα. Πως καταλήξατε σε αυτό το μοντέλο;

Ξεκινήσαμε το πρώτο μας Workathon όταν η ομάδα ήταν ακόμα μικρή και έπρεπε να ξεκινήσουμε την πρώτη version του Airtame. Διαπιστώσαμε ότι η αλλαγή του περιβάλλοντος μας έφερε πιο κοντά και μας ενέπνευσε να γίνουμε πιο δημιουργικοί. Καταφέραμε να διασκεδάσουμε, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε παραγωγικοί και συγκεντρωμένοι. Διατηρήσαμε την ίδια τακτική όσο η ομάδα μεγάλωνε και είδαμε ότι λειτουργεί πολύ καλά.

Τι αποτελέσματα έχετε δει από αυτή την τακτική γενικότερα;

Καθώς η ομάδα αναπτύσσεται και προσλαμβάνουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους, είναι φυσικό να μην είναι εξοικειωμένοι ο ένας με τον άλλο, με τον ίδιο τρόπο. Μερικοί από αυτούς είναι μεγαλύτεροι ηλικιακά και μερικοί άλλοι είναι νεότεροι. Θέλουμε όλοι να αισθάνονται εμπιστοσύνη και να ενσωματώνονται στην ομάδα.

Αυτό που είδαμε είναι ότι οι άνθρωποι ήρθαν πιο κοντά στους συναδέλφους τους και αισθάνθηκαν πιο άνετα στο να μοιραστούν ιδέες και σκέψεις μαζί τους. Όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εργασίας, αλλά και κατά τη διάρκεια των «team building» δραστηριοτήτων, οι οποίες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των Workathons μας.

Με τι ασχολείται η startup σας;

Η εταιρεία μας εξειδικεύεται στο ασύρματο HDMI streaming. Η Airtame στοχεύει σε πελάτες από τον τομέα της Εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων, όπως τα σχολεία και τα γραφεία. Δημιουργήσαμε ένα dongle με ειδικά χαρακτηριστικά που βοηθούν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να αυξήσουν την παραγωγικότητα στην τάξη. Η χρήση του προϊόντος μας, εξοικονομεί πολύ χρόνο από τη σύνδεση και την αποσύνδεση των καλωδίων. Το προϊόν μας δεν προσφέρεται για οικιακή χρήση.

Αν σας ρώταγα ποια είναι τα 3 μεγαλύτερα επιτεύγματα της εταιρίας σας μέχρι τώρα, ποια θα λέγατε;

Χμ είναι δύσκολο να επιλέξω. Η ομάδα μας έχει πετύχει τόσα σημαντικά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Ίσως τα 3 σημαντικότερα είναι:

  • Γίναμε το μεγαλύτερο crowdfunded project στην Ευρώπη, στο Indiegogo, τον Ιανουάριο του 2014.
  • Το pivot σε μια καθαρά B2B λειτουργία. Δημιουργώντας τόσο μια σπουδαία εταιρεία και προϊόν για αυτή τη χρήση. Όταν αρχίζεις να χρησιμοποιείς το Airtame, δεν θέλεις να χρησιμοποιήσετε ξανά ένα καλώδιο HDMI.
  • Έχοντας ως βάση μας τη Δανία, στη Δανία είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που το 90% των εσόδων προέρχονται από το εξωτερικό.

Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το μεγαλύτερο λάθος που έχετε κάνει σχετικά με την επιχείρηση σας μέχρι τώρα; Και από το οποίο πιθανότατα βγήκαν χρήσιμα μαθήματα

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε ήταν όταν έπρεπε να αλλάξουμε ένα κομμάτι του target group μας, μετά από το crowdfunding. Αρχικά εστιάζαμε τόσο στον καταναλωτή όσο και στις επιχειρήσεις. Μετά πήγαμε απλά στις επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο γυρίσαμε την πλάτη σε πολλούς πιστούς καταναλωτές.

Το μεγάλο μάθημα είναι ότι πρέπει να είμαστε οι καλύτεροι σε κάτι.  Και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε όλους τους τομείς και να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους.

Για το λόγο αυτό, όλες οι εργασίες μας επικεντρώθηκαν στους τομείς των επιχειρήσεων και της Εκπαίδευσης. Το προϊόν μας γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό σε αυτές τις αγορές και έχουμε συνεχή ανάπτυξη. Ελπίζουμε να γίνουμε ακόμη καλύτεροι και να εδραιώσουμε την εταιρεία μας στην κορυφή.

To HDMI dongle της Airtame

Πως είναι σήμερα το startup οικοσύστημα της Δανίας;

Το Δανέζικο startup οικοσύστημα αποτελείται από περισσότερους από 500 δημόσιους και ιδιωτικούς Οργανισμούς.

Τα projects περιλαμβάνουν οτιδήποτε: Aπό events και διαγωνισμούς, έως επιστημονικά και τεχνολογικά πάρκα και public funds. Η επιχειρηματική κουλτούρα είναι πηγή έμπνευσης για τους νέους. Τα Πανεπιστήμια είναι επίσης ευθυγραμμισμένα με τις απαιτήσεις και φη φιλοσοφία της αγοράς.

Τι συμβουλή θα δίνατε στους νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα;

Να συνεχίσουν να βρίσκουν τρόπους για να δομήσουν και να εφαρμόσουν την ιδέα τους, παρά τις δυσκολίες. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες επιχειρήσεις, για να ανακάμψει η οικονομία πιο γρήγορα. Και οι νέοι με τις ιδέες τους πρέπει να προστατεύονται και να γίνονται επενδύσεις σε αυτούς.

*Στη κεντρική φωτογραφία, εικονίζεται ο συνιδρυτής της Airtame, Brian Kyen.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − six =