αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ Shell μεταφέρει την φορολογική έδρα της

Η Shell μεταφέρει την φορολογική έδρα της

Η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε τα σχέδιά της για να απλοποιήσει την μετοχική της δομή, τερματίζοντας την τρέχουσα κατηγορία διπλών μετοχών, ενώ θα μεταφέρει και τη φορολογική της έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την ενοποίησή της το 2005, η εταιρεία πετρελαίου και αερίου έχει συσταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο με ολλανδική φορολογική έδρα και διπλή μετοχή δομή Α/Β.

Η Shell τώρα ζητά από τους μετόχους της να εγκρίνουν την απλοποίηση της δομής της εταιρείας, σε μια γενική συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Ρότερνταμ.

Η εταιρεία ανέφερε ότι η δομή μιας ενιαίας μετοχής, θα της επιτρέψει να επιταχύνει τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών, να διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιο της με μεγαλύτερη ευελιξία και να μειώσει τον κίνδυνο για τους μετόχους.

“Η απλοποίηση θα καταστήσει τη Shell πιο ανταγωνιστική, θα της επιτρέψει να επιταχύνει τις πληρωμές προς τους μετόχους και θα επισπεύσει την μετάβαση της Shell σε ενεργειακές δραστηριότητες με μηδενικές εκπομπές”, τόνισε ο πρόεδρος Andrew Mackenzie.

Η δομή ενιαίας μετοχής θα άρει τους περιορισμούς στο πρόγραμμα επαναγοράς της εταιρείας, σύμφωνα με αναλυτές της RBC Capital Markets.

Για την ώρα υπάρχει περιορισμός αγοράς 2,5 δισ. δολαρίων σε ίδιες μετοχές ανά τρίμηνο, ενώ η μετάβαση σε μια κατηγορία ενιαίας μετοχής, θα διπλασιάσει αυτό το ποσό.

Η Shell τόνισε πως η απλοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε φορολογικό κόστος άνω των 400 εκατ. δολαρίων.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας, ο διευθύνων σύμβουλος Ben van Beurden και η οικονομική διευθύντρια Jessica Uhl, θα μεταφερθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα διεξάγονται οι συναντήσεις του δ.σ.

Επιπλέον, η Shell θα αλλάξει το όνομα της σε Shell PLC, καθώς δεν θα πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για τη χρήση της ονομασίας Royal.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − four =