αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ Nike ελέγχεται για καταναγκαστική εργασία στην Κίνα

Η Nike ελέγχεται για καταναγκαστική εργασία στην Κίνα

Nike ελέγχεται από τις για καταναγκαστική εργασία στην Κίνα και δεν είναι η πρώτη φορά. Η υπηρεσία παρακολούθησης της εταιρικής δεοντολογίας του Καναδά ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του κολοσσού των αθλητικών ειδών και υποδημάτων, της Nike Canada (NKE.N) για να διαπιστωσει αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί ότι χρησιμοποίησαν ή επωφελήθηκαν από την καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων στις αλυσίδες εφοδιασμού και τις δραστηριότητές τους στην Κίνα.

Μια παράλληλη έρευνα για τον ίδιο λόγο διεξάγεται και για τη Dynasty Gold (DYG.V).

Οι έρευνες ξεκίνησαν μετά από μια αρχική αξιολόγηση των καταγγελιών σχετικά με τις υπερπόντιες δραστηριότητες 13 καναδικών εταιρειών που υποβλήθηκαν από έναν συνασπισμό 28 οργανώσεων τον Ιούνιο του 2022.

Μια έκθεση του επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε πέρυσι ότι η μεταχείριση των Ουιγούρων, μιας κυρίως μουσουλμανικής εθνοτικής μειονότητας που αριθμεί περίπου 10 εκατομμύρια άτομα στη Σιντζιάνγκ, στα δυτικά της Κίνας, μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας σε βάρος των Ουιγούρων, θέση που επανέλαβε η κινεζική πρεσβεία στην Οτάβα σε ανακοίνωσή της, στην οποία πρόσθεσε ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων όλων των εθνοτικών ομάδων στη Σιντζιάνγκ προστατεύονται δεόντως.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια έρευνα που ξεκινά ο καναδικός οργανισμός από το 2021, οπότε και εγκαινίασε τον μηχανισμό καταγγελιών του. Κανένας άλλος καναδικός οργανισμός δεν έχει ξεκινήσει στο παρελθόν έρευνες αυτού του είδους.

Οι καταγγελίες κατά των άλλων 11 εταιρειών εξακολουθούσαν να αξιολογούνται και οι εκθέσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Καναδικού Διαμεσολαβητή για την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα (CORE).

Η Nike Canada και η Dynasty Gold φέρονται να έχουν ή να είχαν αλυσίδες εφοδιασμού ή επιχειρήσεις στην Κίνα που εντοπίστηκαν να χρησιμοποιούν ή να επωφελούνται από τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας Ουιγούρων, ανέφερε ο Διαμεσολαβητής στην ανακοίνωσή του

Η Nike Canada δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό, ενώ η Dynasty Gold ανέφερε σε απάντηση που έστειλε μέσω email ότι οι ισχυρισμοί είναι “εντελώς αβάσιμοι”.

«Δεν έχω προδικάσει το αποτέλεσμα των ερευνών. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα και θα δημοσιεύσουμε τις τελικές εκθέσεις με τις συστάσεις μου», ανέφερε στη δήλωσή της η διαμεσολαβητής Sheri Meyerhoffer, προσθέτοντας ότι ο εποπτικός φορέας είναι «πολύ ανήσυχος» για τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες αυτές επέλεξαν να απαντήσουν σε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η CORE ξεκίνησε το 2017 για να παρακολουθεί και να διερευνά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίως από καναδικές εταιρείες ένδυσης, εξόρυξης και πετρελαίου και φυσικού αερίου που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Η CORE δεν έχει νομικές εξουσίες για την άσκηση ποινικής δίωξης και εάν οι εταιρείες κριθούν ένοχες, το παρατηρητήριο δήλωσε ότι μπορεί να παραπέμψει τα ευρήματα σε κοινοβουλευτική επιτροπή για περαιτέρω ενέργειες.

Τα τελευταία δύο χρόνια, αρκετές μεγάλες αμερικανικές και καναδικές πολυεθνικές εταιρείες έχουν κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιούν καταναγκαστική εργασία Ουιγούρων είτε άμεσα είτε στις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάιο νομοθέτες της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησαν πληροφορίες από τη Nike, την Adidas και τη Shein σχετικά με το αν εισάγουν προϊόντα που προέρχονται από συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας στην Κίνα.

Η αρχική αξιολόγηση για τη Nike περιγράφει λεπτομερώς τις σχέσεις εφοδιασμού με κινεζικές εταιρείες που έχουν εντοπιστεί να χρησιμοποιούν ή να επωφελούνται από τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας Ουιγούρων. Τον Μάρτιο, ένας ακτιβιστής μέτοχος κάλεσε τη Nike να προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στην αλυσίδα εφοδιασμού της.

Η Nike υποστηρίζει ότι δεν έχει πλέον καμία σχέση με τις εταιρείες αυτές και παρείχε στο παρατηρητήριο πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές δέουσας επιμέλειας που εφαρμόζει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του παρατηρητηρίου.

Η καταγγελία κατά της Dynasty Gold είναι ότι επωφελήθηκε από τη χρήση αναγκαστικής εργασίας Ουιγούρων σε ένα ορυχείο στην Κίνα, στο οποίο η εταιρεία κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο. Σε δήλωσή της πέρυσι, η Dynasty δήλωσε ότι δεν έχει λειτουργικό έλεγχο στο ορυχείο και ότι οι ισχυρισμοί αυτοί προέκυψαν αφού εγκατέλειψε την περιοχή.

Πηγή: Ημερησία

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + 13 =