αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ NASA φτιάχνει τρένο που θα κινείται… στη Σελήνη

Η NASA φτιάχνει τρένο που θα κινείται… στη Σελήνη

Μπορεί πριν από λίγα χρόνια η ιδέα της κατασκευής ενός τρένου στη Σελήνη να ακουγόταν σαν κάτι από τις σελίδες ενός μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας αλλά η αγώνας δρόμου που κάνουν πολλές κρατικές διαστημικές υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες για την κατάκτηση πλέον και όχι εξερεύνηση της Σελήνης καθιστά την πρόθεση δημιουργίας ενός μέσου μετακίνησης αρχικά των αστροναυτών και στη συνέχεια όσων θα διαμένουν μόνιμα στο φεγγάρι εύλογη.

Ένα σεληνιακό τρένο είναι μία από τις έξι «έννοιες επιστημονικής φαντασίας» που λαμβάνει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Innovative Advanced Concepts της NASA. Το Flexible Levitation on a Track, ή FLOAT, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αιωρούμενα μαγνητικά ρομπότ για τη μεταφορά έως και 100 τόνων υλικών στη σεληνιακή επιφάνεια κάθε μέρα. Σύμφωνα με την ομάδα πίσω από το έργο αυτό θα παρείχε έναν αξιόπιστο και αυτόνομο τρόπο μετακίνησης των πόρων που θα εξορύσσονται στο φεγγάρι.

«Ένα ανθεκτικό, μακράς διάρκειας ρομποτικό σύστημα μεταφοράς θα είναι κρίσιμο για τις καθημερινές λειτουργίες μιας βιώσιμης σεληνιακής βάσης τη δεκαετία του 2030. Θέλουμε να κατασκευάσουμε το πρώτο σεληνιακό σιδηροδρομικό σύστημα, το οποίο θα παρέχει αξιόπιστη, αυτόνομη και αποτελεσματική μεταφορά ωφέλιμου φορτίου στο φεγγάρι» αναφέρει σε δήλωση του ο Δρ. Ίθαν Σάλερ μηχανικός ρομποτικής στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA, επικεφαλής του FLOAT

Ο Δρ. Σάλερ και η ομάδα του προτείνουν να δημιουργήσουν εύκαμπτες ράγες που θα μπορούν να «ξετυλιχθούν» απευθείας στη σεληνιακή επιφάνεια και με ηλεκτρομαγνητικό τρόπο να μετακινούνται γρήγορα τα ρομπότ μεταφοράς φορτίων. Οι ράγες έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν τον χρόνο κατασκευής ώστε σε περίπτωση μετεγκατάστασης μιας βάσης να μπορεί η γραμμή του τρένου να μετακινηθεί και αυτή στη νέα περιοχή εύκολα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 + 17 =