αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ NASA έχασε την επαφή με το ελικόπτερο Ingenuity στον Άρη

Η NASA έχασε την επαφή με το ελικόπτερο Ingenuity στον Άρη

Την επαφή με το μικρό ελικόπτερο Ingenuity στον Άρη έχασε η NASA, ενώ πραγματοποιούσε την 72η πτήση του στον «κόκκινο» πλανήτη. Το ελικόπτερο έγινε το 2021 η πρώτη μηχανοκίνητη ιπτάμενη συσκευή που πραγματοποίησε πτήση σε άλλον πλανήτη. Έφτασε στον Άρη με το ρόβερ Perseverance.

Το Ingenuity έφτασε σε ύψος 12 μέτρων στην πτήση που πραγματοποίησε την Πέμπτη, σύμφωνα με τη NASA, ωστόσο κατά τη διαδικασία της καθόδου, η επικοινωνία μεταξύ του ελικόπτερου και του ρόβερ διακόπηκε πρόωρα.

Οι ομάδες που είναι αρμόδιες για το ελικόπτερο «αναλύουν τα διαθέσιμα δεδομένα και εξετάζουν τα επόμενα βήματα για να αποκαταστήσουν την επικοινωνία» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η NASA.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X to Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA, που κατασκεύασε το ελικόπτερο, ανέφερε ότι το ρόβερ Perseverance δεν μπορεί να «δει» επί του παρόντος το Ingenuity αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να προσεγγίσει την περιοχή για μια «οπτική επιθεώρηση».

Το Ingenuity, το οποίο ζυγίζει 1,8 κιλά, επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιήσει μόνο πέντε πτήσεις, αλλά η αποστολή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Συνολικά, διέτρεξε 17 χιλιόμετρα και έφτασε σε ύψος τα 24 μέτρα.

Η μακροβιότητά του είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι πρέπει να «επιβιώσει» στο ψύχος της αρειανής νύχτας και θερμαίνεται μόνο χάρη στα ηλιακά πάνελ του που φορτίζουν τις μπαταρίες του την ημέρα. Έτσι, εξελίχθηκε σε μόνιμο «σύντροφο» του ρόβερ Perseverance, αποστολή του οποίου είναι να αναζητήσει ίχνη αρχαίας ζωής στον Άρη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen + sixteen =