αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ MLS «δεν πληρώνει». Και η υπόθεση της οδεύει προς τα δικαστήρια

Η MLS «δεν πληρώνει». Και η υπόθεση της οδεύει προς τα δικαστήρια

Η MLS πληροφορική εξακολουθεί να αθετεί πληρωμές ομολόγων, ενώ οι πιστωτές βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς αδυνατούν να συμπληρώσουν την απαραίτητη απαρτία για να αποφασίσουν καταγγελία των ομόλογων. Την ίδια ώρα, ομάδα ομολογιούχων αποφάσισε να αναλάβει δράση στρεφόμενη κατά του ιδρυτή και προέδρου της MLS, Ιωάννη Καματάκη και άλλων στελεχών της εταιρείας.

Την Παρασκευή η MLS ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών ότι δεν θα προβεί στην πληρωμή των Κουπονιών του ομολόγου ΜΛΣ03, ονομαστικής αξίας 6,7 εκατ. ευρώ της 26ης Οκτωβρίου 2020 και 25ης Ιανουαρίου 2021. Η ανακοίνωση 80 λέξεων αποτελεί απλή αναδιατύπωση της ανακοίνωσης της 12 Ιανουαρίου όπου η εταιρεία ενημέρωσε για την μη πληρωμή των Κουπονιών ΜΛΣ01, αξίας 4 εκατ. ευρώ.

Για άλλη μια φορά η MLS δηλώνει ότι θα έρθει σε διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους και τον εκπρόσωπο των ομολογιούχων BETA ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. προς επίτευξη συμφωνίας. Ωστόσο, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκινήσει αυτές οι διαπραγματεύσεις.

Ακόμη η εταιρεία επικαλείται τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία για την μη πληρωμή των κουπονιών.Η πραγματικότητα είναι όμως πως η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας εδώ και καιρό. Τα προβλήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2017 όταν οι πωλήσεις των προϊόντων είχαν καταστεί ζημιογόνες, ενώ η πορεία της πλατφόρμας MAIC δεν ήταν η αναμενόμενη.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε τον περασμένο Μάιο όταν έλεγχος που πραγματοποίησε η ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων) εντόπισε θέματα λογιστικών παρατυπιών που αφορούσαν την αποτύπωση των άυλων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Γεγονός, το οποίο οδήγησε στην αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής και των ομολογιών της εταιρείας με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές η MLS εξακολουθεί να διατηρεί πιστωτές και επενδυτές στο σκοτάδι, καθώς ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί το business plan που έχει ετοιμάσει η Deloitte αλλά ούτε και τα αναθεωρημένα οικονομικά στοιχεία του 2019 και του α’ εξαμήνου του 2020. Και όλα αυτά όταν στα τέλη Οκτωβρίου είχε προαναγγείλει τη δημοσίευση των νέων οικονομικών καταστάσεων σε διάστημα τριών-τεσσάρων εβδομάδων.

Ακόμη κανείς δεν γνωρίζει την τωρινή κατάσταση της εταιρείας, δεδομένου πως έχουν γίνει σημαντικές περικοπές στο προσωπικό και στα λειτουργικά έξοδα, ενώ πλέον διαθέτει ισχνή παρουσία στο λιανεμπόριο.

Προσφυγές των πιστωτών

Σε αυτό το πλαίσιο οι ομολογιούχοι βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο, καθώς κατά τις γενικές συνελεύσεις που συγκλήθηκαν τους προηγούμενους μήνες δεν συγκεντρώθηκε η απαραίτητη απαρτία των ¾ για να ληφθεί απόφαση είτε για την τροποποίηση των ομολογιακών προγραμμάτων που ζητά η MLS, είτε για την καταγγελία τους.

Στο μεταξύ, ομάδες ομολογιούχων προχωρούν σε νομικές κινήσεις κατά του ιδρυτή και προέδρου της MLS Ιωάννη Καματάκη και άλλων στελεχών της εταιρείας. Ήδη ομάδα τεσσάρων ομολογιούχων του ΜΛΣ02 έχουν ζητήσει την ποινική δίωξη των παραπάνω για το αδίκημα της εξαπάτησης με βασική κατηγορία ότι εμφάνιζαν ψευδείς οικονομικές καταστάσεις ως αληθείς.

Σύμφωνα με την μήνυση-έγκληση που έχει κατατεθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών οι πιστωτές επικαλούνται την έκθεση ειδικού ελέγχου της Deloitte και αναφέρουν ότι η εταιρεία αλλοίωνε τις αποσβέσεις εμφανίζοντας καθαρά κέρδη, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ζημιογόνος. Στην μήνυση γίνονται επίσης αναφορές σε υπέρογκες αμοιβές διοίκησης και πολιτική μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίων με βασικό δικαιούχο και ωφελούμενο τον κ. Καματάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες αντίστοιχες μηνύσεις ετοιμάζουν και άλλες ομάδες πιστωτών, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και αγωγές με αξίωση αποζημιώσεων.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − 5 =