αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ Kodak γίνεται… φαρμακευτική εταιρία. Πως εξηγείται αυτή η απρόσμενη κίνηση

Η Kodak γίνεται… φαρμακευτική εταιρία. Πως εξηγείται αυτή η απρόσμενη κίνηση

Στο τέλος του προηγούμενου μήνα, η Eastman Kodak ανακοίνωσε ότι θα αναπροσαρμόσει ριζικά την επιχειρηματική της στρατηγική. Μετά από έναν και πλέον αιώνα ισχυρής παρουσίας στην παραγωγή φωτογραφικών μηχανών, φιλμ και εξοπλισμού φωτογραφίας, η εταιρεία με έδρα το Ρότσεστερ αποκάλυψε ότι γυρίζει “σελίδα” και “μεταμορφώνεται” σε φαρμακευτική. Ξεκινά, δε, το νέο της εγχείρημα με “καύσιμο” το δάνειο των 765 εκατ. δολαρίων που έλαβε από την αμερικανική κυβέρνηση, για την παραγωγή “πρώτων υλών” γενόσημων φαρμάκων στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει μια τέτοια “στροφή”. Αμέτρητοι επενδυτές, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις μέσω σειράς tweets και δημοσιευμάτων του τοπικού Τύπου, κάνουν διάφορα σενάρια για τη νέα πρωτοβουλία της Kodak.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα, μόλις μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας για το δάνειο από την αμερικανική κυβέρνηση, περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια μετοχές της Kodak άλλαξαν χέρια, αριθμός περίπου επταπλάσιος του μέσου ημερήσιου όγκου συναλλαγών της μετοχής κατά τις προηγούμενες 30 συνεδριάσεις. Τις επόμενες δύο ημέρες, οι μετοχές της Kodak σημείωσαν “άλμα” άνω του 1.400%, γεγονός που εκτόξευσε την κεφαλαιοποίησή της από το πενιχρό ποσό των 100 εκατ. δολαρίων σε περισσότερα από 1,6 δισ. δολάρια. Και τώρα εγείρονται -αιχμηρά- ερωτήματα σχετικά με τους λόγους που ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, έλαβε ως αμοιβή δικαιώματα προαίρεσης αγοράς 1,75 εκατομμυρίων μετοχών της Kodak λίγο πριν από την ανακοίνωση της λήψης του δανείου. Τα δικαιώματα που έλαβε ο Continenza τη Δευτέρα 27/7 είχαν αξία 4 εκατ. δολαρίων. Πλέον, όμως, οι εν λόγω μετοχές -οι οποίες η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αφορούσαν προγραμματισμένες αγορές – αξίζουν περίπου 50 εκατ. δολάρια.

Αν και η “στροφή” της Kodak στην παραγωγή φαρμάκων μπορεί να φαίνεται περίεργη, δεν είναι και τόσο αντιφατική με τις δραστηριότητες της εταιρείας, η οποία για δεκαετίες παρήγαγε χημικές ουσίες, απλώς προορίζοντας για φωτογραφική χρήση. Η Kodak ιδρύθηκε το 1888 από τον George Eastman και κυριάρχησε στην αγορά φωτογραφικών μηχανών, φιλμ και φωτογραφικού εξοπλισμού για σχεδόν έναν αιώνα – μέχρι και τη δεκαετία του 1970 η εταιρεία ήλεγχε το 85% της αμερικανικής αγοράς φωτογραφικών μηχανών και το 90% της αγοράς των φιλμ. Παρότι, όμως, ο άνθρωπος που εφηύρε την πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή το 1975 ήταν μηχανικός της Kodak, η εταιρεία αντιμετώπισε τη ανακάλυψή του ως νεωτερισμό, αδυνατώντας να διαβλέψει την επανάσταση που θα έφερνε στον χώρο. 

Έτσι, η εταιρεία άρχισε να περιθωριοποιείται όλο και περισσότερο, με τα έσοδά της να φτάνουν στο απόγειό τους το 1996, στα 16 δισ. δολάρια. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησε πτωτική πορεία και μέχρι το 2012 η Kodak είχε χρεοκοπήσει. Προσέφυγε στο Άρθρο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα, αλλά μετά την αναδιάρθρωσή της ήταν πλέον μια πολύ πιο “λιτή” εταιρεία – με έσοδα τα οποία μόλις που ξεπερνούσαν τα 2 δισ. δολάρια και με τη δραστηριότητά της να επικεντρώνεται κυρίως στους τομείς της εκτύπωσης και της απεικόνισης.

Στη συνέχεια, το 2018, η Kodak προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη φρενήρη ανάπτυξη του blockchain, δημιουργώντας το κρυπτονόμισμα KodakCoin το οποίο απευθυνόταν σε φωτογράφους. Η ανακοίνωση της εταιρείας ότι προχωρά σε αρχική προσφορά νομισμάτων (Initial Coin Offering) έδωσε ώθηση στη μετοχή της, αλλά το όλο εγχείρημα καθυστέρησε και τελικά ακυρώθηκε το ίδιο έτος.

Ωστόσο, η τελευταία ‘στροφή” της Kodak θα μπορούσε να αλλάξει καταλυτικά τη μοίρα της εταιρείας, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στην ενίσχυση της αλυσίδας εφοδιασμού φαρμάκων της Αμερικής.

Το αν θα στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημά της, θα το δείξει το μέλλον. Ανατρέχοντας πάντως στο παρελθόν μπορεί να κανείς να βρει αρκετά παραδείγματα γνωστών εταιρειών που διαφοροποίησαν θεμελιωδώς τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και άλλαξαν τον ρου της ιστορίας.

Πηγή: Forbes

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen + 20 =