αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ «Google των θέσεων εργασίας» έχει έρθει στην Ελλάδα και ο επικεφαλής της πλατφόρμας μιλά για όλα στο It’s Possible

Η «Google των θέσεων εργασίας» έχει έρθει στην Ελλάδα και ο επικεφαλής της πλατφόρμας μιλά για όλα στο It’s Possible

Ζούμε στην εποχή που πολλοί άνθρωποι ψάχνουν για δουλειά. Ταυτόχρονα, είμαστε και στην εποχή του Googl-αρίσματος. Πως θα σου φαινόταν, αν αυτά τα δύο στοιχεία μπορούσαν να συνδυαστούν; Κάτι τέτοιο, κάνει η πλατφόρμα Neuvoo. Η οποία δραστηριοποιείται σε 64 χώρες σε όλες τον κόσμο. Πλέον έχει «αποβιβαστεί» και στην Ελλάδα.

Το It’s Possible μίλησε με τον επικεφαλής του ελληνικού τμήματος, Γρηγόρη Βαρνάβα. Ο ίδιος βρέθηκε στη συγκεκριμένη θέση μάλιστα, στέλνοντας απλά ένα βιογραφικό στην εταιρία. Στη συνέντευξη που παραχωρεί, εξηγεί το πώς έχει διαμορφωθεί το τοπίο στην αγορά εργασίας της Ελλάδας, ποιο είναι το TOP-5 των επαγγελμάτων με τη μεγαλύτερη ζήτηση εν μέσω κρίσης, και παράλληλα κάνουμε μια σύγκριση με άλλες προηγμένες χώρες.

Ποια είναι τα δεδομένα στην ελληνική αγορά εργασίας αυτή τη στιγμή; Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα με βάση τα στοιχεία που έχετε;

Σίγουρα η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει κατά πολύ την κατάσταση στη χωρά μας τα τελευταία 4-5 χρόνια. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλο μας, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα, και συγκεκριμένα τους τελευταίους 2 με 3 μήνες, παρατηρείται μια αύξηση στις προσφορές θέσεων εργασίας. Έχουμε παρατηρήσει ότι στις περιόδους που επικρατεί μια.. σύγχυση στην οικονομία της χώρας (για παράδειγμα το δημοψήφισμα), επικρατεί επίσης και μια παύση στην αγορά εργασίας. Είναι λογικό άλλωστε, μιας και οι εταιρίες θέλουν πρώτα να περιμένουν να δουν πως θα κινηθούν τα πράγματα και μετά να κρίνουν αν θα αναζητήσουν για προσωπικό.

Το τελευταίο διάστημα όμως, η αγορά αρχίζει να ξανανοίγει. Υπάρχει μια αύξηση , περίπου 7% , στις ανοιχτές θέσεις εργασίας σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, πράγμα που είναι ενθαρρυντικό τόσο για εμάς σαν εταιρία, οσο και για την ιδία τη χωρά μας.

Αν προσπαθούσαμε να φτιάξουμε ένα TOP-5, με τα επαγγέλματα που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στη χώρα μας σήμερα, ποια θα βάζατε εκεί;

Σαφέστατα θα λέγαμε ότι πρώτος είναι ο κλάδος της Πληροφορικής. Ίσως είναι και το γεγονός ότι είμαστε μια εταιρία που στηριζόμαστε στη γνώση των επισκεπτών μας σε αυτήν, όποτε και έχει και ένα avantage από την αρχή. Αμέσως μετά θα λέγαμε ότι είναι ο κλάδος της Οικονομίας, της Διαφήμισης, της Εκπαίδευσης και του Ανθρωπινού Δυναμικού. Αν θα θέλατε κατεξοχήν επαγγέλματα, θα λέγαμε ότι ο κόσμος αναζητεί περισσότερο θέσεις εργασίας όπως: Υπάλληλοι Γραφείου, Γραμματείς, Δάσκαλοι, Λογιστές.


Τι ακριβώς είναι το Neuvoo;

To neuvoo είναι μια μηχανή αναζήτησης θέσεων εργασίας. Την δεδομένη χρονική στιγμή είμαστε η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως, με παραπάνω από 18.000.000 προσφορές θέσεων εργασίας σε όλες τις χώρες που έχουμε ανοίξει (64 σε αριθμό). Όπως καταλαβαίνετε, δεν είμαστε κάποιο γραφείο ευρέσεως εργασίας ή κάτι αντίστοιχο, αλλά μια ιστοσελίδα που συλλέγει όλες τις διαθέσιμες προσφορές θέσεων εργασίας από όλες τις πήγες (ιστοσελίδες των εταιριών, άλλες ιστοσελίδες αναζήτησης θέσεων εργασίας, εφημερίδες κλπ) και τις εμφανίζουμε σε ένα σημείο. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να διευκολύνουμε την, ήδη περιπλοκή, αναζήτηση εργασίας.

Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να κάνει κάποιος χρήστης, για να εντοπίσει μια θέση εργασίας εκεί;

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να επιλέξει τη λέξη κλειδί που θέλει για να βρει την κατάλληλη αγγελία (για παράδειγμα Λογιστής). Αν θέλει, μπορεί να γίνει ακόμα πιο συγκεκριμένος και να επιλέξει και την τοποθεσία που θέλει (πχ Θεσσαλονίκη). Αν όμως δεν έχει κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό του και απλά θέλει να δει όλες τις θέσεις εργασίας, πατώντας απλά το κουμπί της «Αναζήτησης», θα του εμφανιστούν όλες οι θέσεις εργασίας που υπάρχουν καταχωρημένες σε όλη την Ελλάδα. Τέλος, μπορεί να επιλέξει κάποιο από τα διάφορα φίλτρα που υπάρχουν στο αριστερό του μέρος για να κάνει την αναζήτηση του ακόμα πιο συγκεκριμένη (χρονικό διάστημα που πέρασε από την δημοσίευση, αν έχει δημοσιεύει από κάποια άλλη ιστοσελίδα αναζήτησης εργασίας ή την ιδία την εταιρία κ.ο.κ)

Εσείς πως προέκυψε και αναλάβατε επικεφαλής σε ένα τέτοιο project;

Το 2015 ήταν η χρόνια που το Neuvoο αποφάσισε να βγει στην αγορά σε περισσότερες χώρες από ότι ήδη ήταν. Τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς η εταιρία δημοσίευσε την «αγγελία» στην καναδική της έκδοση (όπου είναι και η πρώτη σελίδα που άνοιξε) και έτυχε να πέσω πάνω της, όπως ακριβώς θα έκανε ένας απλός χρηστής.

Έτσι λοιπόν, έστειλα το βιογραφικό μου και αφού πέρασα από κάποια σειρά συνεντεύξεων, κρίθηκε ότι πληρώ τις προδιαγραφές που υπήρχαν για τη θέση αυτή.

Στάθηκα λοιπόν τυχερός που το Neuvoo δεν είχε ανοίξει στην χωρά μας και ο κόσμος δεν το γνώριζε ακόμα ώστε να υποβάλει την αίτηση του. Ήταν βεβαία ένα ρίσκο, γιατί υπήρχε η άγνοια αυτή, αλλά ο συνδυασμός ρίσκου και τύχης είναι αυτός που στη ζωή καθορίζει πολλά πράγματα.

Φωτογραφία από τα κεντρικά γραφεία της Neuvoo στον Καναδά

Το Neuvoo έχει αντίστοιχες εκδόσεις και σε αρκετές άλλες χώρες. Σε ποια σημεία του πλανήτη, υπάρχουν οι καλύτερες συνθήκες για να αναζητήσει κάποιος εργασία σήμερα;

Όπως ειπαμε και παραπάνω, το Neuvoo είναι διαθέσιμο σε ακόμα 64 χώρες. Οι «δυνατές» μας εκδόσεις είναι αυτές που υπάρχει και μεγάλη πρόσφορα εργασίας. Έτσι λοιπόν, χώρες όπως Γερμάνια, Γάλλια, Ηνωμένο Βασίλειο, Αμερική και Καναδάς, είναι αυτές που ο κόσμος μας γνωρίζει περισσότερο και έχουμε την μεγαλύτερη απήχηση. Τώρα στην ερώτηση που θέσατε, πιστεύω ότι η απάντηση μου δεν θα σε κάνει να πέσεις από τα σύννεφα.Οι χώρες με τις καλύτερες συνθήκες εργασίας είναι σαφέστατα οι Σκανδιναβικές χώρες όπου ο υπάλληλος δουλεύει τις λιγότερες ώρες από οποιονδήποτε σε όλο τον κόσμο. Αυτό προφανώς γίνεται γιατί η νοοτροπία στις χώρες αυτές βασίζεται στο efficiency (στην αποτελεσματικότητα) και όχι τόσο στο αδιαπραγμάτευτο 8ωρο (ή και παραπάνω) που υπάρχει και στην χωρά μας, με μόνο σκοπό να απασχολεί τον υπάλληλο χωρίς όμως να ενδιαφέρεται για το τι πραγματικά φέρνει στο τέλος της μέρας. Τέλος, το εργασιακό περιβάλλον στις χώρες αυτές είναι κατά πολύ πιο ανεπτυγμένο, πράγμα που κάνει τη ζωή των υπάλληλων ακόμα πιο ευχάριστη.

Στο καθαρά business κομμάτι, θεωρείτε ότι πλατφόρμες σαν τη δική σας μπορούν να επιβιώσουν επιχειρηματικά και να αναπτυχθούν;

Πιστεύω, όπως ο περισσότερος κόσμος άλλωστε, ότι το μέλλον στις επιχειρήσεις είναι στο Internet. Βλέπουμε τις περισσότερες εταιρίες πλέον να δουλεύουν μέσα από αυτό.

Η αντιστοιχία του: τι παίρνω, και τι δίνω, κλείνει κατά πολύ στο «παίρνω» και έτσι πολλές είναι η εταιρίες που αποφασίζουν να μεταπηδήσουν στον χώρο του διαδικτύου (βλέπε μαγαζιά που κλείνουν τα φυσικά τους καταστήματα για να μεταπηδήσουν σε e-shops). Έτσι και εμείς λοιπόν, είδαμε ότι υπάρχει μια μεγάλη προοπτική να σταθεί μια εταιρία σαν εμάς στην ελληνική αγορά. Ο περισσότερος κόσμος άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχει αφήσει την.. εφημερίδα στην άκρη, και πλέον αναζητεί για δουλεία μέσα από ιστοσελίδες σαν και εμάς, όποτε σαφέστατα υπάρχει παρόν αλλά και μέλλον σε πλατφόρμες σαν την δίκια μας στον χώρο αυτό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × five =