αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ Google θα πληρώσει $76 εκατ. σε γαλλικά πρακτορεία ειδήσεων

Η Google θα πληρώσει $76 εκατ. σε γαλλικά πρακτορεία ειδήσεων

Η Google συμφώνησε να πληρώσει 76 εκατομμύρια δολάρια για μια τριετία σε ένα σύνολο γαλλικών πρακτορείων ειδήσεων για να τερματίσει μια μακρόχρονη περίοδο διαμάχης σχετικά με το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με δύο έγγραφα που εξέτασε το Reuters.

Τα δύο έγγραφα περιλαμβάνουν μια συμφωνία που ορίζει ότι η Google είναι έτοιμη να πληρώσει 22 εκατομμύρια δολάρια ετησίως συνολικά σε ένα γκρουπ 121 εθνικών και τοπικών γαλλικών ειδησεογραφικών πρακτορείων μετά την υπογραφή μεμονωμένων συμφωνιών αδειοδότησης με καθένα από αυτά.

Το δεύτερο έγγραφο είναι μια συμφωνία διακανονισμού σύμφωνα με την οποία η Google συμφωνεί να πληρώσει 10 εκατομμύρια δολάρια στο ίδιο γκρουπ πρακτορείων σε αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους να τερματίσουν όλες τις τωρινές και μελλοντικές πιθανές αγωγές για αξιώσεις πνευματικών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της τριετούς συμφωνίας.

Η Google αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο τεχνολογικός γίγαντας και οι εκδότες είχαν ανακοινώσει ότι είχαν καταλήξει σε συμφωνία τον περασμένο μήνα, αλλά δεν είχαν δημοσιοποιηθεί οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας.

“Αυτές οι αδιαφανείς συμφωνίες δεν διασφαλίζουν τη δίκαιη μεταχείριση όλων των εκδοτών, καθώς ο τύπος υπολογισμού δεν δημοσιοποιείται”, ανακοίνωσε η ένωση ανεξάρτητων διαδικτυακών εκδοτών Spiil νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Για να λάβουν ένα μερίδιο από τα 22 εκατ. δολάρια που θα μοιραστεί μεταξύ των εκδοτών, κάθε οργανισμός θα είναι υποχρεωμένος να υπογράψει μια ατομική συμφωνία αδειοδότησης με την Google.

Οι πληρωμές κυμαίνονται από 1,3 εκατομμύρια δολάρια για τη γαλλική εφημερίδα Le Monde στην κορυφή της λίστας έως 13.741 δολάρια για την τοπική εφημερίδα La Voix de la Haute Marne, σύμφωνα με έγγραφα. Τα έγγραφα δεν διευκρινίζουν όμως τον τρόπο υπολογισμού αυτών των ποσών.

Άλλα γαλλικά πρακτορεία που δεν αποτελούν μέρος αυτής της συμφωνίας, όπως 100% διαδικτυακά μέσα, επέκριναν τη συμφωνία αναφέροντας ότι είναι ασαφής και άδικη.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen + fifteen =