αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ Apple μπροστά σε μεγάλο πρόστιμο μετά από διαμαρτυρία… του Spotify

Η Apple μπροστά σε μεγάλο πρόστιμο μετά από διαμαρτυρία… του Spotify

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τελευταίου τριμήνου, όπου και σημείωσε νέο ρεκόρ τζίρου, η Apple μπαίνει και πάλι στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την κατηγορία της παραβίασης των κανόνων περί ανταγωνισμού στο κατάστημα εφαρμογών App Store.

Σύμφωνα με την επίτροπο Margrethe Vestager, η Apple καταχράται της θέσης ισχύος της με δύο τρόπους: ωθόντας τους developers στη χρήση του δικού της in-app συστήματος πληρωμών που της αποφέρει το 30% του τζίρου και απαγορεύοντας τους να ενημερώνουν τους πελάτες τους για εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής. Αυτή η πολιτική έχει ως αποτέλεσμα να ζημιώνονται τόσο οι developers, όσο και οι καταναλωτές.

Αυτοί οι αυστηροί κανόνες του App Store αποτελούν μειονέκτημα για τις ανταγωνιστικές μουσικκές υπηρεσίες streaming, ενώ η Apple στερεί τους χρήστες από φθηνότερες επιλογές και ταυτόχρονα διαβρώνει τον ανταγωνισμό. Αυτό γίνεται μέσω της υψηλής προμήθειας σε κάθε συναλλαγή και τους ανταγωνιστές της στο App Store, αλλά και με την απαγόρευση ενημέρωσης των κατανωλωτών για εναλλακτικούς τρόπους συνδρομής.

Η συγκεκριμένη υπόθεση προέκυψε μετά από διαμαρτυρία που κατέθεσε η Spotify το 2019 και ουσιαστικά κατηγορεί την Apple ότι “σκοτώνει” τον ανταγωνισμό μέσω των χρεώσεων που επιβάλει για την προμήθεια της.

Ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της Spotify, κ. Horacio Gutierrez, υποδέχθηκε με ικανοποίηση την απόφαση της ΕΕ:

Η διασφάλιση ότι η πλατφόρμα iOS θα λειτουργεί δίκαια είναι επιτακτική ανάγκη και θα έχει μακροπρόθεσμες προεκτάσεις. Η απόφαση της ΕΕ είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να καταστήσουμε την Apple υπόλογη για τη συμπεριφορά της που προσβάλει τον ανταγωνισμό, καθώς και για να εξασφαλίσουμε ίσους όρους για τους developers και πραγματικές επιλογές για τους καταναλωτές.

Από την πλευρά της, η Apple δεν άργησε να τοποθετηθεί και μάλιστα επιτίθεται απευθείας στη Spotify αναφέροντας ότι το iOS βοήθησε την υπηρεσία να γιγαντωθεί:

Στον πυρήνα αυτής της υπόθεσης βρίσκεται η απαίτηση της Spotify να διαφημίζει εναλλακτικούς τρόπους συνδρομής μέσα από την εφαρμογή της για το iOS, μια πρακτική που δεν δέχεται κανένα κατάστημα εφαρμογών στον κόσμο. Για ακόμα μία φορά, θέλουν όλα τα προνόμια που προσφέρει το App Store, αλλά θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να πληρώνουν για αυτά. Η απόφαση της ΕΕ για λογαριασμό της Spotify είναι το ακριβώς αντίθετο του δίκαιου ανταγωνισμού.

Στην παρούσα φάση έχουμε να κάνουμε με προκαταρτική απόφαση της ΕΕ και θα χρειαστεί να περάσει από τα αρμόδια δικαστήρια μέχρι να αποφασιστεί οριστικά αν θα κληθεί η Apple να αλλάξει πολιτική ή να πληρώσει κάποιο πρόστιμο. Σε περίπτωση που κριθεί ένοχη, το πρόστιμο ενδεχομένως να φτάσει σε ύψος $27 δισ., αν και η Apple καταφέρνει σχεδόν πάντοτε να τη βγάζει καθαρή.

Πηγή: Techgear.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − 10 =