αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ Amazon εξαγόρασε την startup Zoox

Η Amazon εξαγόρασε την startup Zoox

Το πιο τολμηρό της βήμα έως τώρα στον τομέα των αυτόνομων οχημάτων έκανε ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, ανακοινώνοντας την απόκτηση της 6 ετών εταιρείας τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης Zoox.

Η Amazon σημειώνει ότι η συμφωνία θα συμβάλλει ώστε “να γίνει πραγματικότητα το όραμα αυτόνομης οδήγησης” της Zoox.

Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου ανακοίνωσε ότι η Zoox θα συνεχίσει να λειτουργεί ως αυτόνομη επιχείρηση υπό την “ομπρέλα” της Amazon, με τον CEO Aicha Evans και τον Jesse Levinson, έναν εκ των συνιδρυτών της εταιρείας και CTO, να παραμένουν στο “τιμόνι” της.

Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκαν, αλλά οι Financial Times ανέφεραν ότι η Amazon θα καταβάλλει περισσότερα από 1,2 δισ. δολάρια για την απόκτηση της Zoox. 

“Η Zoox επιδιώκει να φανταστεί, να εφεύρει και να σχεδιάσει μια εμπειρία αυτόνομης οδήγησης παγκόσμιας κλάσης,” δήλωσε ο Jeff Wilke, Διευθύνων Σύμβουλος του τομέα παγκόσμιων καταναλωτικών προϊόντων της Amazon. “Όπως και η Amazon, η Zoox είναι παθιασμένη με την καινοτομία και τους πελάτες της και είμαστε ενθουσιασμένοι που βοηθάμε την ταλαντούχα ομάδα της Zoox να κάνει το όραμά της πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια”.

Από την πλευρά του ο Evans τόνισε ότι η συμφωνία με την Amazon “ισχυροποιεί την παρουσία της Zoox στη βιομηχανία αυτόνομης οδήγησης”.

Η Zoox, η οποία αποτιμήθηκε στα 3,2 δισ. δολάρια στο πλαίσιο ενός γύρου χρηματοδότησης πριν από δύο χρόνια, αναφέρει στον ιστότοπό της ότι “δημιουργεί αυτόνομη κινητικότητα από την αρχή”. Ωστόσο, η εταιρεία της Silicon Valley βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά προβλήματα, που αφορούν το διοικητικό της δυναμικό (ο συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος Tim Kentley-Klay απολύθηκε από τη θέση του το 2018), μια νομική μάχη με την Tesla για υποτιθέμενη κλοπή εμπορικών μυστικών και τις γενικότερες καθυστερήσεις που καταγράφονται στην εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης που αναπτύσσει. 

Σε ό,τι αφορά την Amazon, ο διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού Jeff Bezos δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του για τις δυνατότητες που προσφέρει η αυτόνομη οδήγηση. 

Η εταιρεία χρησιμοποιεί ήδη αυτόνομα φορτηγά που έχει αναπτύξει η Embark. Επίσης, στις αρχές του 2019 η Amazon ηγήθηκε επένδυσης ύψους 700 εκατ. δολαρίων στην startup εταιρεία ηλεκτρονικών οχημάτων Rivian ενώ έχει επενδύσει και στην εταιρεία Aurora, συνιδρυτής και επικεφαλής της οποίας είναι Chris Urmson, πρώην επικεφαλής τεχνολογίας αυτοκινούμενων αυτοκινήτων στο Alphabet. 

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 1 =