αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ 30χρονη επιχειρηματίας που «κορόιδεψε» την JP Morgan και πήρε 175 εκατ. δολάρια

Η 30χρονη επιχειρηματίας που «κορόιδεψε» την JP Morgan και πήρε 175 εκατ. δολάρια

Το 2021, η Charlie Javice, η νεαρή ιδρύτρια και πρώην CEO της Frank, έκανε μια κίνηση-ματ: Πούλησε την fintech startup της στην JP Morgan Chase έναντι 175 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα, μια επιχειρηματίας να αποκτά το παραμυθένιο νέο της ξεκίνημα (όχι τέλος!)», έγραψε τότε στο LinkedIn.

Λίγο περισσότερο από έναν χρόνο μετά, ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, δέχεται πυρά για μια εποπτική διαδικασία, κατά την οποία φαίνεται πως δεν είδε αυτό που η τράπεζα λέει τώρα ότι ήταν ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι για την επιχείρηση της Javice: στρατιές ψεύτικων πελατών. Η JP Morgan μηνύει την Javice επειδή φέρεται να την ξεγέλασε για να αγοράσει τη Frank -η οποία υπόσχεται να απλοποιήσει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων οικονομικής ενίσχυσης για φοιτητές- δημιουργώντας μια λίστα με περισσότερους από 4 εκατομμύρια χρήστες κολεγιακής ηλικίας που δεν υπάρχουν, όπως μεταδίδει το Forbes.

Σε αγωγή που κατατέθηκε στα τέλη του περασμένου έτους στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Ντέλαγουερ, ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός ισχυρίζεται ότι η Javice χρησιμοποίησε τη βοήθεια ενός καθηγητή data science για να δημιουργήσει έναν τεράστιο κατάλογο ψεύτικων χρηστών για τη Frank και να εντυπωσιάσει την JP Morgan, ενώ στην πραγματικότητα είχαν εγγραφεί λιγότεροι από 300.000 φοιτητές. Η Javice, η οποία έγινε διευθύντρια στην JP Morgan στο πλαίσιο της εξαγοράς, απολύθηκε μετά από αυτή την εξέλιξη και μήνυσε την εταιρεία. Στην καταγγελία της ισχυρίζεται ότι η τράπεζα “κατασκεύασε μια κακόπιστη καταγγελία” και “προσπάθησε να την εξαναγκάσει σε αποχώρηση” για να μην της δώσει την αποζημίωση εκατομμυρίων που δικαιούται.

Εν τω μεταξύ, τράπεζες και επενδυτές προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από την 30χρονη. Αφού η JP Morgan έκλεισε τον ιστότοπο της Frank την περασμένη εβδομάδα, ακολούθησαν και άλλοι: Η LionTree, η επενδυτική τράπεζα που δρομολόγησε τη συμφωνία, αφαίρεσε το podcast της με τη συμμετοχή της Javice. Η Ground Up Ventures, η οποία διαφήμιζε την εταιρεία της Javice ως την πρώτη της επένδυση, αφαίρεσε τη Frank από τον ιστότοπό της και εξαφάνισε μια ανάρτηση στο Medium που εξηγούσε γιατί τη χρηματοδότησε. Πρώην ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Thiel διέψευσαν δημοσίως ότι η πολυπόθητη υποτροφία του είχε απονεμηθεί στην Javice, η οποία λεγόταν ότι την είχε απορρίψει.

Η εξέταση κυβερνητικών εγγράφων και δημόσιων αρχείων, μαγνητοσκοπημένων και έντυπων συνεντεύξεων καθώς και συνεντεύξεων με περισσότερους από δώδεκα ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί επαγγελματικά ή προσωπικά με την Javice αποκαλύπτει ότι πρόκειται για μια επιχειρηματία με μεγαλεπήβολο όραμα για επιτυχία και μια “κάν’το χωρίς να σε νοιάζει το κόστος” προσωπικότητα. Λίγοι φαίνεται να εκπλήσσονται με την κατάληξή της.

“Είναι ακριβώς αυτό που έκανε από την αρχή και τώρα [την] έπιασαν”, δήλωσε στο Forbes άτομο που γνωρίζει την Javice.

Το εν λόγω άτομο, το οποίο ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του υπό τον φόβο επαγγελματικών επιπτώσεων, δήλωσε ότι συμμετείχε στις πρώτες συναντήσεις επενδυτών με την Javice πριν από τη δημιουργία οποιουδήποτε προϊόντος και την άκουσε να λέει στους εν δυνάμει συνεργάτες της ότι η υπηρεσία είχε ήδη χιλιάδες εγγεγραμμένους μαθητές. Δεύτερο πρόσωπο που γνωρίζει την Javice θυμήθηκε επίσης τις υπερβολές της εκείνη την περίοδο. “Αρχίσαμε να κοιτάμε ο ένας τον άλλον: Ήταν παραφροσύνη. Δεν μπορείς να τα λες αυτά τα πράγματα”, δήλωσε ένας από αυτούς στο Forbes. “Όλοι καταλαβαίνουμε την τέχνη της πώλησης, αλλά μερικά από τα πράγματα που λέγονταν ήταν ασυγχώρητα ανακριβή”.

Το ίδιο άτομο είπε στο Forbes ότι όταν οι εργαζόμενοι τής εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, εκείνη τους αποπήρε. “Η απάντησή της ήταν: Ακούστε, αυτοί οι ηλικιωμένοι δεν καταλαβαίνουν, έτσι λειτουργούν τα πράγματα, προσποιείσαι μέχρι να τα καταφέρεις'”.

Σε ένα podcast του 2021, η Javice περιέγραψε την προσέγγισή της: “Ως ιδρύτρια, είμαι προφανώς επιρρεπής στο να είμαι υπερβολικά αισιόδοξη. Μερικές φορές αυτό λειτουργεί προς όφελός σου, άλλες όχι”, είπε στον οικοδεσπότη του Planet Economics. “Και υπήρχαν σίγουρα φορές που δημιουργούσα μια πιο ρόδινη εικόνα από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα”.

Η Javice, μέσω του δικηγόρου της Alex Spiro, δεν απάντησε σε επανειλημμένα αιτήματα για σχόλια και σε λεπτομερή κατάλογο ερωτήσεων από το Forbes. Ο εκπρόσωπος της JP Morgan, Pablo Rodriguez, ανέφερε σε δήλωσή του ότι οι ισχυρισμοί της εταιρείας κατά της Javice “παρατίθενται στην καταγγελία μας, μαζί με τα ουσιώδη γεγονότα” και “οποιαδήποτε διαφορά θα επιλυθεί μέσω της νομικής οδού”. Η LionTree και η Ground Up δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − seven =