αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ 27χρονη που παραιτήθηκε από τη δουλειά της χωρίς backup πλάνο. Τώρα βγάζει 10.000 δολάρια τον μήνα μέσω Fiverr

Η 27χρονη που παραιτήθηκε από τη δουλειά της χωρίς backup πλάνο. Τώρα βγάζει 10.000 δολάρια τον μήνα μέσω Fiverr

«Το 2017, παράτησα τη full-time δουλειά μου σε μια εταιρεία Fortune 500 στο συμβουλευτικό πεδίο, όπου είχα ετήσιο μισθό περίπου 40.000 $. Στα 23 μου και αμέσως μετά το πανεπιστήμιο, δεν είχα κανένα backup σχέδιο — αλλά ήξερα ότι ήμουν δυσαρεστημένη που δούλευα 9-5 στον εταιρικό κόσμο και χρειαζόμουν μια αλλαγή». Με αυτά τα λόγια ξεκινά να παραθέτει την ιστορία της η Emilina Lomas, μιλώντας στο αμερικανικό CNBC.

Και συνεχίζει: «Ευτυχώς, είχα αποταμιεύσει αρκετά χρήματα για να ‘αγοράσω’ λίγο χρόνο για να καταλάβω πώς θα μπορούσα να μετατρέψω το πάθος μου για την υγεία, την φυσική κατάσταση και το γράψιμο, σε μια προσοδοφόρα καριέρα. Επέστρεψα στα θρανία για μεταπτυχιακό στη διατροφή και πήρα την πιστοποίηση ως personal trainer. Ένα χρόνο αργότερα, παρατήρησα ότι ο κόσμος των «Instafamous» fitness influencers άνθιζε. Το βρήκα συναρπαστικό, οπότε δημιούργησα έναν λογαριασμό στο Instagram και δημοσίευα φωτογραφίες που σχετίζονται με τη φυσική κατάσταση, μαζί με τις συμβουλές μου για τη διατροφή και την άσκηση».

Το πήγε ένα βήμα παρακάτω αμέσως μετά. Αφού ένα γυμναστήριο την πλησίασε βλέποντας το υλικό της, και της πρότεινε να γράφει άρθρα, πληρώνοντας την με 25 δολάρια ανά άρθρο.

Η ιστορία έχει και συνέχεια: «Κατέληξα να απολαμβάνω τη διαδικασία, οπότε αποφάσισα να διαφημίσω τις υπηρεσίες μου ως συγγραφέας υγείας και φυσικής κατάστασης σε πλατφόρμες freelancing όπως το Fiverr», εξηγεί η Emilina. «Μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, fitness influencers, γυμναστήρια, και brands που σχετίζονται με τον αθλητισμό ή την υγεία, άρχισαν να με προσεγγίζουν για να συνεργαστούμε», σημειώνει η ίδια. Έκλεισε νέες συνεργασίες, κάτι που εκτόξευσε και το εισόδημα της: «Από εκεί που έβγαζα λιγότερα από 100 $ το μήνα, έφτασαν να κερδίζω περισσότερα από 10.000 $ το μήνα».

Μάλιστα, πλέον συνεργάζεται με μεγάλες εταιρίες όπως η Nike. Και έχει μια γενικότερη δραστηριότητα ως freelancer.

«Το να παραιτηθώ από τη δουλειά μου για να γίνω full-time freelance αρθρογράφος ήταν μια από τις καλύτερες αποφάσεις που έχω πάρει ποτέ. Μου επέτρεψε να επαναπροσδιορίσω τι σήμαινε επιτυχία για μένα και να ζήσω μια αυθεντική ζωή κάνοντας αυτό που αγαπώ περισσότερο», λέει η 27χρονη. Μιλώντας στο CNBC παραθέτει και τις συμβουλές της για όποιον θέλει να βγάλει χρήματα ως freelancer.

1# Κάνε τον εαυτό σου να ξεχωρίζει. «Σε αντίθεση με πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες, είχα κάτι περισσότερο από ένα portfolio με δείγματα της δουλειάς μου. Αυτό που με ξεχώριζε από τους ανταγωνιστές μου ήταν η σταθερή παρουσία στο Instagram και ο αυξανόμενος αριθμός ακολούθων. Έδειξα την αποτελεσματικότητα της δουλειάς μου κοινοποιώντας μετρήσεις για το reach και το engagement στα προφίλ μου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και παρόλο που αναλάμβανα όλο και περισσότερους πελάτες κάθε μήνα, αφιέρωσα χρόνο, σκέψη και φροντίδα σε κάθε project. Φρόντισα η γραφή μου να ταιριάζει με τη φωνή, το στυλ και το ύφος κάθε πελάτη», εξηγεί η Emilina.

2# Παρουσίασε τον εαυτό σου σε βίντεο. Σύμφωνα με το Fiverr, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που περιλαμβάνουν επεξηγηματικά βίντεο στα προφίλ τους λαμβάνουν 220% περισσότερες δουλειές από εκείνους που δεν το κάνουν. Σε ένα επεξηγητικό βίντεο, μπορείτε να μιλήσετε για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας ή για θέματα και ζητήματα που σχετίζονται με τον κλάδο σας. Το βίντεο σας είναι σύντομο, κατατοπιστικό και απλό Ο ήχος να είναι καθαρός. Ο φωτισμός να είναι ευκρινής (προτίμησε το φως της ημέρας). Το φόντο είναι σχετικό και να μην αποσπά την προσοχή. Μιλήστε για την υπηρεσίες σας, μέσα στο βίντεο.

3# Χαμηλές τιμές- στην αρχή. «Εάν είστε νέος και χρεώνετε υψηλή τιμή, αλλά δεν έχετε κριτικές πελατών, μην περιμένετε να αποκτήσετε πολλές δουλειές. Όταν ξεκίνησα στο Fiverr, χρέωνα 10 $ για λεζάντες 250 λέξεων, 25 $ για blog posts 500 λέξεων και 55 $ για 1.000 λέξεις. Αυτές οι τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες από αυτές που ζητούσαν άλλα άτομα με την ίδια εμπειρία. Αλλά ο στόχος μου εκείνη την εποχή δεν ήταν να βγάλω πολλά χρήματα γρήγορα. Αντίθετα, ήθελα να προσελκύσω νέους πελάτες μέσω καλύτερων τιμών. Οι περισσότεροι πελάτες οδήγησαν σύντομα σε περισσότερες κριτικές πελατών, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας σταθερής φήμης. Μόλις έλαβα πολλές κριτικές 5 αστέρων και έχτισα μια σταθερή πελατεία, αύξησα τις τιμές μου κατά σχεδόν 50%, ανάλογα με τη ζήτηση των πελατών και το εύρος εργασίας», λέει η νεαρή freelancer.

4# Tα διαπιστευτήριά σας. Υπάρχουν πολλοί επιτυχημένοι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν άφθονη εμπειρία στους τομείς τους. Αλλά όσο ισχυρότερα είναι τα διαπιστευτήριά σας, τόσο περισσότερες δουλειές θα πάρετε. «Είμαι διαπιστευμένη διατροφολόγος και personal trainer με δύο μεταπτυχιακά. Έχω εργαστεί σε μια εταιρεία Fortune 500 και έχω μεγάλη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όταν έχετε πολλά διαπιστευτήρια, αυτό δείχνει στους ανθρώπους ότι είστε ειδικός σε αυτό που κάνετε», τονίζει η Eilina. Εάν έχετε τις δεξιότητες αλλά δεν έχετε πτυχίο ή σχετική εργασιακή εμπειρία, μπορείτε να κερδίσετε πιστοποιητικά δωρεάν σε πλατφόρμες όπως το Coursera, το Khan Academy και το edX — ορισμένες από τις οποίες προσφέρουν μαθήματα που συνδέονται με πανεπιστήμια κύρους, συμπεριλαμβανομένων των Harvard, Yale, MIT και UC Berkeley.

5# Να είστε πάντα επαγγελματίες. Η φήμη σας δεν εξαρτάται μόνο από το πόσες καλές κριτικές έχετε ή από τις μετρήσεις του ποσοστού επιτυχίας σας. Ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδράτε με τους πελάτες έχει επίσης σημασία. «Έχω συναντήσει CEO εταιρειών εισηγμένων στο χρηματιστήριο, επαγγελματίες αθλητές, διασημότητες και παγκόσμιους επικεφαλής μάρκετινγκ. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ανέχονται την αγένεια ή την αναξιοπιστία», τονίζει η Emilina. Και παραθέτει μερικά μικρά tips που εφαρμόζει: Απέφυγε τα ορθογραφικά λάθη ή την κακή γραμματική στα emails. Απάντα στα μηνύματα έγκαιρα. Ποτέ μην παραδώσεις ένα project έως ότου ο πελάτης είναι 100% ευχαριστημένος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − nine =