αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ ψυχολογία λέει ότι αν θες να μάθεις πραγματικά κάποιον, πρέπει να προσέξεις αυτές τις 5 κινήσεις του

Η ψυχολογία λέει ότι αν θες να μάθεις πραγματικά κάποιον, πρέπει να προσέξεις αυτές τις 5 κινήσεις του

Συχνά κρύβουμε το ποιοι είμαστε, από τον φόβο ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί. Μερικές φορές μπορεί να πιστεύουμε ότι ο πραγματικός μας εαυτός είναι μη αποδεκτός ή ανόητος, ίσως ακόμη και τρελός ή κακός! Βάζουμε μια ‘μάσκα’ για να κρύψουμε ποιοι είμαστε και να γίνουμε αποδεκτοί από τους άλλους.

Υπάρχουν όμως κάποιες συμπεριφορές που αποκαλύπτουν την αλήθεια πίσω από τη ‘μάσκα’. Αυτοί οι τρόποι σκέψης και συμπεριφοράς λένε πολλά για έναν άνθρωπο, άλλα καλά και άλλα κακά.

Αυτές οι 5 συμπεριφορές θα μπορούσαν να ρίξουν λίγο φως στις πιο σκοτεινές γωνιές μας.

1. Πώς σκεφτόμαστε και μιλάμε για τους άλλους

Η προσέγγισή μας για τους άλλους αποκαλύπτει πολλά για τον εαυτό μας. Αν σκεφτόμαστε συχνά αρνητικά για τους άλλους ή κουτσομπολεύουμε πίσω από την πλάτη τους, αυτό δείχνει έλλειψη κατανόησης και σεβασμού. Οι συμπονετικοί άνθρωποι σπάνια λένε άσχημα σχόλια για τους άλλους, επειδή καταλαβαίνουν ότι ποτέ δεν μπορούμε να μάθουμε αληθινά το μονοπάτι που έχει διανύσει κάποιος άλλος.

Δεν μπορείς ποτέ να μάθεις τα βάσανα ενός άλλου ατόμου, γι’ αυτό είναι καλύτερο να μην κρίνεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναλαμβάνετε δράση όταν οι άνθρωποι συμπεριφέρονται άσχημα.

2. Πώς συμπεριφερόμαστε σε αυτούς που έχουν λιγότερα από εμάς

Σημαντικός είναι και ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε σε όσους έχουν λιγότερα από εμάς. Αν κοιτάζουμε υποτιμητικά τους ανθρώπους επειδή πιστεύουμε ότι είναι ή έχουν λιγότερους από εμάς, αποκαλύπτουμε πολλά για τον εαυτό μας και δεν είναι τόσο καλό. Το να καταλάβουμε ότι είμαστε ίσοι και ότι ο καθένας έχει διαφορετικά χαρίσματα να φέρει στον κόσμο είναι πιο καλό, από το να επικρίνεις και να κοιτάς τους άλλους από ψηλά.

Επιπλέον, αν βοηθάμε τους άλλους χωρίς να περιμένουμε να λάβουμε κάτι σε αντάλλαγμα, δείχνει πολλά για τον χαρακτήρα μας. Αν, από την άλλη, δίνουμε μόνο όταν ξέρουμε ότι θα λάβουμε κάτι πίσω ή ότι θα μας κάνει να δείχνουμε καλοί μπροστά σε άλλους, τότε δεν είναι αλτρουισμός αλλά ένα είδος απληστίας.

3. Πώς συμπεριφερόμαστε όταν κανείς δεν κοιτάζει

Αυτό που κάνουμε όταν δεν υπάρχει κανείς τριγύρω να μας κρίνει είναι πολύ αποκαλυπτικό για το ποιοι είμαστε. Είναι εύκολο να είσαι καλός όταν κάποιος σε παρακολουθεί, αλλά οι επιλογές που κάνουμε όταν κανείς δεν κοιτά, μπορεί να είναι ένα δείγμα από την πιο σκοτεινή πλευρά της προσωπικότητάς μας.

Εάν λέμε ψέματα ή εξαπατήσουμε, είναι προφανώς λάθος.

4. Πώς αντιμετωπίζουμε τα λάθη και τις αποτυχίες

Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα λάθη και τις αποτυχίες είναι πολύ αποκαλυπτικός. Όταν αποφεύγουμε να αναλάβουμε την ευθύνη για τα λάθη μας και κοιτάμε γύρω μας… να βρούμε κάποιον να κατηγορήσουμε, δείχνουμε ότι δεν είμαστε πολύ ώριμοι. Όλοι κάνουν λάθη. Δεν μας κάνει κακούς ανθρώπους. Ωστόσο, το να ρίχνεις την ευθύνη σε κάποιον άλλο δεν είναι σημάδι καλού χαρακτήρα.

Ομοίως, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι αποτυχίες και τα λάθη δεν είναι αποκλειστικά δικό μας λάθος. Θα πρέπει να έχουμε αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να μην αναλαμβάνουμε την ευθύνη για κάθε στραβό πράγμα που συμβαίνει.  Συχνά είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που οδηγούν σε μια αποτυχία. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με το τι είναι ευθύνη μας και να μάθουμε από αυτό, και εξίσου ξεκάθαρο για το τι δεν είναι δικό μας λάθος.

5. Πώς συμπεριφερόμαστε όταν είμαστε αναστατωμένοι

Το να είσαι θυμωμένος ή αναστατωμένος είναι ένα φυσικό κομμάτι του να είσαι άνθρωπος. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να είσαι συναισθηματικός/η.

Ωστόσο, εάν χρησιμοποιούμε τα συναισθήματά μας ως δικαιολογία για να συμπεριφερόμαστε θυμωμένα, επιθετικά ή βίαια στους άλλους, αυτό αποκαλύπτει έναν χαρακτήρα που χρειάζεται κάποια ανάπτυξη. Αλλά δεν πρέπει να κρύβουμε τα συναισθήματά μας. Το να καταπνίγουμε τα συναισθήματά μας από το φόβο της κριτικής, δεν είναι αυθεντική συμπεριφορά.

Συχνά, χρειάζεται να αφιερώνουμε χρόνο για να σκεφτούμε τα συναισθήματά μας και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ώριμη συζήτηση με όποιον είμαστε αναστατωμένοι. Το να στενοχωριόμαστε και ακόμη και να φωνάζουμε σε κάποιον δεν σημαίνει ότι είμαστε κακοί άνθρωποι. Ωστόσο, θα πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη εάν συμπεριφερόμαστε παράλογα και να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας στο μέλλον όσο περισσότερο μπορούμε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέσσερα «αθόρυβα» σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος σε μισεί αλλά το κρύβει

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 1 =