06/12/24

Η Τράπεζα Πειραιώς, οι απλήρωτες υπερωρίες, και οι άδειες… 12 ημερών το μήνα άνευ αποδοχών

Ένα ιδιαίτερο σκηνικό φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της Τράπεζας Πειραιώς. Και δεν είναι για καλό. Όπως έγινε γνωστό χτες, Τετάρτη, από τον Σύλλογο Εργαζομένων, η Τράπεζα έκανε τις εξής προτάσεις στους υπαλλήλους της με στόχο να μειώσει το μισθολογικό κόστος της: εθελοντική άδεια 12 ημερών το μήνα άνευ αποδοχών και εθελοντική μερική απασχόληση.

Γράφει ο Γιάννης Μπελεγρίνης

Πρόκειται για κινήσεις τις οποίες δεν έχουμε ξανά δει μέχρι σήμερα στον Τραπεζικό κλάδο. Οι παραπάνω προτάσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των εργαζομένων. Όπως μάλιστα αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωσή, ο Σύλλογος διαμήνυσε στη Διοίκηση της τράπεζας μέσω των εκπροσώπων της, να μην υλοποιήσει τέτοιες αντεργατικές πράξεις, γιατί απέναντί της δεν θα είναι μόνο ο Σύλλογος και οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και η ΟΤΟΕ και σύσσωμος ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων.

«Αν η Tράπεζα Πειραιώς έχει επιλέξει να παίξει το ρόλο του ‘λαγού’ του τραπεζικού συστήματος, για να εκτιμήσει τις αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων, είναι καλύτερα γι’ αυτή να εγκαταλείψει αυτά τα σχέδιά της» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, ενώ γίνεται επισήμανση προς τους συναδέλφους τους να βρίσκονται σε ετοιμότητα για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε το εξής: Όσο οι τράπεζες βαδίζουν προς την ψηφιακή εποχή, τόσο πιο έντονα θα αναζητούν τρόπους για να «ξεφορτωθούν» πολλούς από τους υπαλλήλους που έχουν αυτή τη στιγμή στα μισθολόγια τους. Αφού αρκετοί από αυτούς δεν θα είναι απαραίτητοι πλέον. Ενώ είναι επίσης πιθανό κάποιοι να αντικατασταθούν από υπαλλήλους άλλων πιο «τεχνολογικών» ειδικοτήτων. Πρόκειται για έναν δύσκολο «γρίφο», και μένει να δούμε στην πράξη ποια λύση θα βρουν οι τράπεζες.

Οι απλήρωτες υπερωρίες και το «λουκέτο» σε κατάστημα

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Τράπεζα Πειραιώς μας απασχολεί αρνητικά για τα εσωτερικά της. Τον περασμένο Σεπτέμβρη γράφαμε εδώ στο It’s Possible για τις αδήλωτες υπερωρίες στην τράπεζα και το «λουκέτο» που ήρθε σε κατάστημα της. Συγκεκριμένα, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου (4488/17) του Υπουργείου Εργασίας, ο οποίος που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, για την προστασία των εργαζομένων από την αδήλωτη, την υποδηλωμένη και την απλήρωτη εργασία, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) επέβαλλε το κλείσιμο υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, στην οδό Β.Όλγας 201 στη Θεσσαλονίκη, για διάστημα τριών ημερών.

Κατά τη διάρκεια ελέγχων -σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας- που διενήργησε το ΣΕΠΕ το τελευταίο διάστημα, διαπιστώθηκαν παραβιάσεις του νόμου για αδήλωτες υπερωρίες στα υποκαταστήματα Σερρών, Τρικάλων, Νάξου, Οινοφύτων και Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτές δεν ήταν οι πρώτες φορές που η Τράπεζα Πειραιώς πιάστηκε στα «πράσα» από τους ελεγκτές του ΣΕΠΕ, αφού ανάλογες παραβιάσεις του νόμου είχαν εντοπιστεί και πριν μερικούς μήνες.

Βγάζουν και πρόγραμμα… για σύνδεση των νέων με την αγορά εργασίας

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε πρόγραμμα για σύνδεση των νέων με την αγορά εργασίας. Δηλαδή, μπορεί η τράπεζα να δυσκολεύεται να νοικοκυρέψει το εσωτερικό της, αλλά την ίδια στιγμή θέλει να βελτιώσει… την αγορά εργασίας στην Ελλάδα γενικότερα.

Πριν μερικές ημέρες, η Πειραιώς παρουσίασε το πρόγραμμα κοινωνικής υπευθυνότητας, Project Future, το οποίο αφορά τους νέους που αποτελούν το μέλλον της Ελλάδας, όπως λέει η σχετική ανακοίνωση.  Στόχος του είναι να δώσει τη δυνατότητα σε νέους πτυχιούχους να αποκτήσουν εξειδίκευση στους τομείς Customer Experience, Digital Marketing και Java. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα εκπαιδευτούν συνολικά 1.200 νέοι, ενώ 330 επιτυχόντες θα παρακολουθήσουν στη συνέχεια ένα από τα τρία πεδία εξειδίκευσης. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, θα περάσουν από συνεντεύξεις με τις εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 300 θα τοποθετηθούν στην αγορά εργασίας, με συμβάσεις εξάμηνης αμειβόμενης απασχόλησης.

Μακάρι βέβαια το πρόγραμμα να πάει καλά, και οι νέοι να βρουν μια θέση εργασίας. Αρκεί αυτή η θέση να μην είναι σε κάποιο κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς…

Γιάννης Μπελεγρίνης
Γιάννης Μπελεγρίνης
Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του itspossible.gr. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή, κάνοντας την πρακτική του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ όπως η Huffington Post Greece, ο Όμιλος του ANT1 και το Startup.gr.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

sixteen + fourteen =