αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Τουρκία αυξάνει τον κατώτατο μισθό κατά 49%

Η Τουρκία αυξάνει τον κατώτατο μισθό κατά 49%

Η Τουρκία θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 49%, δηλαδή 578 δολάρια, από τον Ιανουάριο. Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις με τα εργατικά συνδικάτα αποφασίστηκε να οριστεί ο κατώτατος μισθός στις 17.002 τουρκικές λίρες, δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 49%. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο που αυξάνεται ο κατώτατος μισθός.

Όμως η ανεξέλεγκτη ακρίβεια τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως σε τρόφιμα και ενοίκια εξανέμισε την αγοραστική ικανότητα των τούρκων καταναλωτών. Από τις 20 Ιουνίου, όταν ανακοινώθηκε ο προηγούμενος κατώτατος μισθός, έως χθες 27 Δεκεμβρίου, ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 96 δολάρια λόγω της συνεχούς διολίσθησης της τουρκικής λίρας, δηλαδή έχασε περίπου το ένα τρίτο της αξίας του.

Η χθεσινή μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν μια αναγκαία απόφαση για την επιβίωση μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Πάνω από το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της χώρας αμοίβεται με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος όμως αποτελεί επίσης σημείο αναφοράς για ευρύτερες μισθολογικές συμφωνίες στην οικονομία. Η κίνηση αυτή μπορεί να ήταν αναγκαία και να προσφέρει προσωρινά ανακούφιση. Θα αυξήσει την αγοραστική ικανότητα των πολιτών, ωστόσο θα σπρώξει και πάλι ψηλά τον πληθωρισμό, ο οποίος άγγιξε το 62% τον περασμένο μήνα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 + 3 =