αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ Τιτάν δημιουργεί «έξυπνα εργοστάσια» τσιμέντου

Η Τιτάν δημιουργεί «έξυπνα εργοστάσια» τσιμέντου

Μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης πρόκειται να ξεκινήσει να εφαρμόζει ο όμιλος Τιτάν στα εργοστάσια τσιμέντου του σε ΗΠΑ, Ελλάδα, Βραζιλία και νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για μια κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού ομίλου, καθώς μέσω των λύσεων που θα εφαρμοστούν θα δημιουργηθεί το έξυπνο εργοστάσιο τσιμέντου του μέλλοντος. Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκεται ένα πρόγραμμα καινοτομιών τεχνητής νοημοσύνης που περιλαμβάνει τη χρήση αυτόνομων αλγορίθμων για τη βελτιστοποίηση ολόκληρης της γραμμής παραγωγής, 
σε πραγματικό χρόνο.

Οπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική της ανακοίνωση, «η χρήση αυτών των αλγορίθμων επιτρέπει την καταγραφή, οργάνωση, μελέτη και αξιοποίηση μεγάλου όγκου λειτουργικών δεδομένων (big data) που προέρχονται από χιλιάδες ειδικούς αισθητήρες ενσωματωμένους στον εξοπλισμό των εργοστασίων και αποφέρει ήδη σημαντικά οφέλη, όπως: ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας, μείωση των εκπομπών CO2 και βελτίωση της παραγωγικότητας έως και 10%». 

Σύμφωνα με τον όμιλο, η χρήση των αλγορίθμων βελτιστοποίησης ξεκίνησε ήδη από το 2017, στο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στο Pennsuco των ΗΠΑ, αποτελώντας μία από τις πρώτες μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης που εφαρμόστηκαν στην παραγωγή τσιμέντου παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η ανάπτυξη αυτών των ψηφιακών λύσεων είναι δυνατή μέσω της αξιοποίησης των υποδομών λήψης και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων (big data) του ομίλου και αποτελούν μια μοναδική πειραματική προσέγγιση για τη δημιουργία προγνωστικών λύσεων, βάσει των αλγορίθμων που στηρίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και προσαρμόζονται στα χαρακτηριστικά της διαδικασίας παραγωγής του τσιμέντου. Επίσης, η ταχεία υλοποίηση των λύσεων σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου επιτυγχάνεται μέσω μιας διαδικασίας ευέλικτης εφαρμογής και προσαρμογής των ψηφιακών εργαλείων στις ιδιαιτερότητες κάθε εργοστασίου, που βασίζεται στον συνδυασμό της γνώσης των εμπειρογνωμόνων της διαδικασίας παραγωγής τσιμέντου  (domain experts), των επιστημόνων δεδομένων (data scientists), των μηχανικών δεδομένων (data engineers) και των ειδικών δημιουργίας ολοκληρωμένων λύσεων (integrators). Με δεδομένο ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες δύνανται να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες αλλά και οφέλη στη βιομηχανική παραγωγή, ο όμιλος Τιτάν θα προβεί και σε άλλες ενέργειες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του, με έμφαση στην ενίσχυση της αποδοτικότητας της παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας. 

Μείωση ρύπων

Στο πλαίσιο των στόχων που έθεσε πρόσφατα ο όμιλος σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) για το 2025 και μετά, περιλαμβάνεται ξεχωριστός πυλώνας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την επίτευξη ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα, ενώ τέθηκε και νέος στόχος μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 35% μέχρι το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + twelve =