αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ τηλεργασία στο επίκεντρο: Τι ισχύει από αύριο στην Αττική

Η τηλεργασία στο επίκεντρο: Τι ισχύει από αύριο στην Αττική

Αλλαγές έρχονται από αύριο Δευτέρα, σε ότι αφορά την τηλεργασία στις επιχειρήσεις της Αττικής. Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο Covid-19.

Αρχικά να πούμε ότι θα υπάρχει η υποχρέωση για τους εργοδότες να ενημερώσουν για το 40% των εργαζομένων τους που θα εργαστούν με τηλεργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το ethnos.gr, οι εργοδότες όλων των επιχειρήσεων εντός της Περιφέρειας Αττικής θα έχουν περιθώριο ένα 24ωρο από την δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ για να προαναγγείλουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» τους μισθωτούς που θα τεθούν υποχρεωτικά σε καθεστώς τηλεργασίας έως τις 4 Οκτωβρίου. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ανεξαρτήτως ΚΑΔ, μεγέθους και λειτουργίας της επιχείρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστιαίο όριο του 40% της υποχρεωτικής τηλεργασίας σε μια επιχείρηση υπολογίζεται επί των μισθωτών, των οποίων η εργασία μπορεί να πραγματοποιηθεί από απόσταση.

Σύμφωνα µε το νέο πλαίσιο, η τηλεργασία θα μπορεί να παρέχεται κατά πλήρη, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Επίσης, θα μπορεί να παρέχεται αυτοτελώς ή ακόμη και σε συνδυασμό µε απασχόληση στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.

Ο εργοδότης υποχρεούται να καλύπτει το κόστος του εξοπλισμού και τη συντήρησή του. Στην περίπτωση που ο εξοπλισμός ανήκει στον εργαζόμενο, στη σύμβαση πρέπει να προσδιορίζεται ο τρόπος αποκατάστασης του κόστους χρήσης του για την τηλεργασία.

Αναλόγως, πρέπει να ορίζεται και το μηνιαίο πρόσθετο κόστος για τον εξοπλισμό, το οποίο αν δεν καταβάλλει ο εργοδότης βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμη και µε ποινικές κυρώσεις, όπως επίσης και µε την ακύρωση της συμφωνίας περί τηλεργασίας. Ο εργοδότης υποχρεούται να τηρεί το ωράριο εργασίας, το οποίο πρέπει να προσδιορίζεται και αυτό εγγράφως. Επιπλέον, εγγράφως πρέπει να προσδιορίζεται και τυχόν συμφωνία µε τον εργαζόμενο για τα χρονικά όρια της τηλε-ετοιµότητας και τις προθεσμίες ανταπόκρισης.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΚΥΑ, απαγορεύεται ρητά η χρήση κάμερας για τον έλεγχο του εργαζομένου και της εργασίας του.

Πέραν, όμως, από την τηλεργασία, οι εργαζόμενοι που δεν τελούν υπό το καθεστώς αυτό θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένα μέτρα. Συγκεκριμένα, η προσέλευση τους θα γίνεται σε τέσσερα κύματα.

Το ωράριο εργασίας των μισθωτών προσαρμόζεται υποχρεωτικά κατά την έναρξη και λήξη, ώστε οι εργαζόμενοι να προσέρχονται και να αποχωρούν σε βάρδιες ανά μισή ώρα και εντός 2ώρου. Σε κάθε περίπτωση η προσαρμογή του ωραρίου δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων ή την υπερωριακή εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Δημόσιο τίθενται σε εφαρμογή τρία κύματα προσέλευσης. Αυτά είναι τα ακόλουθα:

  1. στις 7:00 π.μ.
  2. στις 8:00 π.μ. και
  3. στις 9:00 π.μ.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + 18 =