αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ τακτική που θα σε βοηθήσει να παίρνεις μεγάλες αποφάσεις στην ζωή σου, μέσα σε δευτερόλεπτα

Η τακτική που θα σε βοηθήσει να παίρνεις μεγάλες αποφάσεις στην ζωή σου, μέσα σε δευτερόλεπτα

Η λήψη αποφάσεων, ιδιαίτερα μεγάλων αποφάσεων ζωής, όπως η αλλαγή δουλειάς ή η μετακόμιση, μπορεί να είναι αγχωτική. Και αν αγωνιάτε για αποφάσεις, μπορεί να σας οδηγήσει στην δυστυχία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αλλά μία μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο CNBC, λέει ότι υπάρχει ένας απλός κανόνας που μπορείς να εφαρμόσεις όταν δεν μπορείς να αποφασίσεις τι πρέπει να κάνεις σε μία δεδομένη χρονική στιγμή. «Να επιλέγετε τη δράση που αντιπροσωπεύει μια αλλαγή, αντί να συνεχίσετε στο ίδιο status quo», λέει ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Steven Levitt. που διεξήγαγε τη μελέτη.

Η μελέτη του Levitt ζήτησε από 22.511 άτομα να πάρουν μια απόφαση σχετικά με ένα δίλημμα με βάση το αποτέλεσμα μιας ρίψης νομίσματος (κορόνα γράμματα). Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν για να δουν εάν οι συμμετέχοντες ακολούθησαν την απόφαση και πώς ένιωσαν γι’ αυτήν. Οι ερωτήσεις κυμαίνονταν σε σοβαρότητα από το “Πρέπει να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση;” και «Να ζητήσω προαγωγή;», ως στο «Να αφήσω γένια στο πρόσωπο;». Στο νομισμα, η «κορόνα» σήμαινε ότι πρέπει να κάνουν την αλλαγή και η πλευρά με τα «γράμματα» σήμαινε όχι.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι «για σημαντικές αποφάσεις (π.χ. εγκατάλειψη μιας δουλειάς ή τερματισμός μιας σχέσης), τα άτομα στα οποία είπε η ρίψη κέρματος να κάνουν μια αλλαγή είναι πιο πιθανό να κάνουν μια αλλαγή, και επίσης είναι πιο ικανοποιημένοι με τις αποφάσεις τους και πιο ευτυχισμένοι έξι μήνες αργότερα, από εκείνους των οποίων η ρίψη νομίσματος τους οδήγησε στη διατήρηση του status quo», σύμφωνα με την περίληψη της μελέτης.

Με άλλα λόγια, «σε συντριπτική πλειοψηφία, οι άνθρωποι που έκαναν μια αλλαγή ήταν πιο ικανοποιημένοι από αυτούς που δεν το έκαναν», λέει στο CNBC ο Levitt, ο οποίος είναι επίσης ο συγγραφέας του best-seller «Freakonomics».

Και ενώ οι άνθρωποι που είδαν το κέρμα να δείχνει «γράμματα» και αποφάσισαν να μην κάνουν καμία αλλαγή ήταν ευχαριστημένοι με την απόφασή τους στην αρχή (μετά από δύο μήνες), μέχρι τον έκτο μήνα, δεν ήταν.

Κάποιου εδώ ίσως επιβεβαιώνεται και η φράση που λέει ότι: Μετανιώνουμε περισσότερο για αυτά που δεν κάναμε, και όχι για αυτά που κάναμε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 + 8 =