αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ τακτική με τους 3 λογαριασμούς, για να μην βγαίνεις ποτέ εκτός μπάτζετ

Η τακτική με τους 3 λογαριασμούς, για να μην βγαίνεις ποτέ εκτός μπάτζετ

Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, το να προσπαθήσεις να βάλεις σε τάξη τα οικονομικά σου «στους δύσκολους καιρούς που ζούμε» αποτελεί μια διαδικασία εξίσου επίπονη και ζόρικη με την κολονοσκόπηση. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένας σίγουρος και δοκιμασμένος τρόπος για να οργανώσεις σωστά τα της τσέπης σου -τουλάχιστον, αν πιστέψουμε ένα από τα πιο δημοφιλή threads στο Reddit τον τελευταίο καιρό.

Η λύση λοιπόν είναι απλή και έχει να κάνει με τη δημιουργία τριών επιμέρους λογαριασμών: έναν που θα έχει να κάνει με την πληρωμή των εξόδων σου, έναν που θα χρησιμοποιείς για αποταμίευση και έναν τρίτο τον οποίο θα «εκμεταλλεύεσαι» για να κάνεις όλα αυτά που γουστάρεις.

Τόσο απλά.

Ξεκινώντας να διαχειρίζεσαι τα οικονομικά σου κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μακροπρόθεσμα θα μπορέσεις να όχι απλά να μειώσεις τα έξοδά σου αλλά κι ενδεχομένως να αποταμιεύσεις κάποιο (μικρό, έστω…) ποσό. Γιατί; Σύμφωνα με τους παντογνώστες του Reddit, η ψυχολογική πίεση που συνεπάγεται ο μόνιμος «αγώνας» κάποιου για να μείνει εντός προϋπολογισμού, δεν αποκλείεται να έχει καταστροφικές συνέπειες για τα οικονομικά του, εξωθώντας τον κάποια στιγμή σε εντελώς περιττές αγορές κι αλόγιστα έξοδα.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το τελευταίο, δυσάρεστο σενάριο, ιδού μερικές επιμέρους συμβουλές για να κάνεις το συγκεκριμένο τρικ να δουλέψει ακόμη καλύτερα:

Για το λογαριασμό εξόδων

> Εκτός από τα προφανή έξοδα (λογαριασμοί, βενζίνη για το αυτοκίνητο, ενοίκιο), ξεκίνα να λαμβάνεις υπόψη και τα λεφτά που είσαι αναγκασμένος να πληρώνεις κάθε μήνα για κάποιο δάνειο που έχεις λάβει ή για την πιστωτική σου κάρτα. Έτσι, θα μπορέσεις να απαλλαγείς από τα συγκεκριμένα «βάρη» μιαν ώρα αρχύτερα…

> Μπες στη λογική να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου μέσω πάγιας εντολής.

> «Σπάσε» τις μεγάλες ετήσιες υποχρεώσεις σου σε μικρότερες δόσεις, τις οποίες θα πρέπει να αποταμιεύεις. Για παράδειγμα, ξεκίνα να μαζεύεις τα λεφτά που θα χρειαστείς για να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας του αυτοκινήτου σου για το επόμενο έτος όχι «με την ψυχή στο στόμα» το Δεκέμβριο, αλλά από το Σεπτέμβριο της προηγούμενης χρονιάς.

Για το λογαριασμό αποταμίευσης

> Προσπάθησε να μαζέψεις το συντομότερο δυνατό 1000 ευρώ, τα οποία θα έχεις στην άκρη για την περίπτωση κάποιας έκτακτης ανάγκης.

> Υπολόγισε πόσο θα σου κοστίσει κάποιο «μεγάλο project» (φερ’ ειπείν, η αγορά αυτοκινήτου ή το επόμενο μεγάλο ταξίδι που θέλεις να κάνεις) και κατόπιν «σπάσε» το ποσό αυτό σε μηνιαίες δόσεις, μέχρι να καταφέρεις να το συγκεντρώσεις.

Για το λογαριασμό «διασκέδασης»

> Ό,τι περισσεύει από τους άλλους δύο λογαριασμούς σου, μπορείς (και πρέπει) να το ξοδεύεις ελεύθερα, όπως γουστάρεις. Επιπλέον, διατηρώντας έναν ξεχωριστό λογαριασμό για τις «ασωτείες» και τις κραιπάλες σου, θα έχεις ξεκάθαρη εικόνα για το πότε ακριβώς πρέπει να αρχίσεις να πατάς «φρένο» στα έξοδά σου κάθε μήνα.

> Συμπερίλαβε στον συγκεκριμένο λογαριασμό και τα έξοδα φαγητού, ειδικότερα δε αν δεν είναι προκαθορισμένο πόσες φορές τρως έξω (είτε για δουλειά, είτε για διασκέδαση) κάθε εβδομάδα.

Πηγή: Askmen.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen + 1 =