αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ τέχνη του να λες «όχι» (και πως αυτό θα σε οδηγήσει στην επιτυχία)

Η τέχνη του να λες «όχι» (και πως αυτό θα σε οδηγήσει στην επιτυχία)

Ήρθε η ώρα να βάλεις την λέξη «όχι» στο λεξιλόγιο σου. Αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά πρέπει να το κάνεις. Αν θες να φτάσεις στους δικούς σου στόχους.

Αν πεις «ναι» στο αίτημα κάποιου, ο χρόνος, η ενέργεια, οι πόροι σου κ.λπ. είναι τώρα αφοσιωμένα σε κάποιον ή σε κάτι άλλο. Καθώς η ζωή κυλάει συνεχώς, πάντα θα υπάρχει κάποιος ή κάτι που χρειάζεται το χρόνο σου. Έτσι, για να παραμείνεις πιστός στις επιθυμίες, τα όνειρα και τους στόχους σου, θα έρθουν στιγμές όπου θα πρέπει να πεις όχι. Το challenge όταν επιλέγεις να πεις όχι, είναι ότι αντιμετωπίζεις σχεδόν πάντα ένα καταιγισμό ερωτήσεων αμέσως μετά- σε στριμώχνουν σε μια… γωνιά για να δώσεις εξηγήσεις. Η ειρωνεία είναι ότι το όχι είναι μια πλήρης πρόταση και η πραγματικότητα είναι ότι το όχι δεν απαιτεί εξήγηση. Μετά από ένα όχι, δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσει… διαπραγμάτευση. Η συζήτηση μπορεί να τελειώσει κατευθείαν.

Το αμερικανικό addicted2success.com παραθέτει 3 points που θα σε βοηθήσουν να πεις το «όχι» και να παραμείνεις σε αυτό:

1# Θυμήσου ότι δεν αφορά (μόνο) εσένα. Το άτομο που κάνει την ερώτηση προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη σε εσένα, και δεν θέλει να δεχτεί μια απάντηση που είναι αντίθετη με αυτό που ήθελε. Στο τέλος της ημέρας και τα δύο μέρη είναι υπεύθυνα για τις αποφάσεις τους – και οι αποφάσεις δεν είναι ποτέ προδιαγεγραμμένες. Επέλεξε ελεύθερα αυτό που θες εσύ.

2# Το πρώτο «όχι» είναι το πιο δύσκολο «όχι». Όταν ξεκινάτε να βάζετε όρια και να λέτε στους ανθρώπους όχι, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε μια άρνηση από την άλλη πλευρά. Γιατί πολύ απλά έχει συνηθίσει να ακούει μόνο ναι από εσένα. Δώσε τους τον χρόνο να παρατηρήσουν και να αποδεχτούν την νέα στάση σου. Και ενώ μπορεί να νομίζεις ότι αυτό θα φθείρει την σχέση σου με άλλους ανθρώπους, στην πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσει στο να δημιουργηθεί μια σχέση σεβασμού. Η ιστορία έχει δείξει ότι τα όρια είναι ζωτικής σημασίας για την εδραίωση του σεβασμού.

3# Να είσαι προετοιμασμένος για ερωτήσεις. Το σενάριο που λέγαμε και πριν. Μετά από ένα «όχι» συνήθως ακολουθούν ερωτήσεις από την απέναντι πλευρά. Και δεν είσαι υποχρεωμένος να απαντήσεις σε κάθε μία από αυτές. Μπορείς απλά να ακούσεις το άλλο άτομο και να το ενημερώσεις ότι εξέτασες προσεκτικά το αίτημά του, αλλά αυτή ήταν η υγιής απόφαση για εσένα. Μην σε σύρουν σε μια μακρά συζήτηση. Θυμηθείτε: Δεν είμαστε σε μια διαπραγμάτευση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × three =