αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ τέχνη του να είσαι ευθύς: 5 τρόποι για να πεις «όχι» χωρίς να νιώθεις ενοχές

Η τέχνη του να είσαι ευθύς: 5 τρόποι για να πεις «όχι» χωρίς να νιώθεις ενοχές

Τα «όχι» είναι απαραίτητα στη δουλειά και στη ζωή μας γενικότερα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Steve Jobs πίστευε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία.

Το «όχι» προστατεύει το χρόνο, την ενέργεια και την εστίασή σου. Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ότι πρέπει να το λένε συχνότερα, αλλά τελικά δεν το κάνουν. Συνήθως, συνειδητοποιούν ότι έπρεπε να πουν «όχι» μόνο αφότου δεν το έκαναν.

Και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πάντα εύκολο να αρνηθείς κάτι. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να υποστηρίξουν την επιλογή/ αντίθεση τους, και έτσι δεν λένε τα χρήσιμα «όχι» στη δουλειά και στη ζωή τους.

Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να λένε «όχι» χωρίς να νιώθετε ενοχές. Εδώ είναι 5 τρόποι.

1) «Είμαι πηγμένος αυτή τη στιγμή»

Ένας πολύ καλός τρόπος για να απορρίψετε κάτι ή να μην αναλάβετε πρόσθετες εργασίες είναι να τους πείτε ότι έχετε γεμίσει το πρόγραμμα σας αυτή τη στιγμή.

Πείτε τους ότι η δουλειά ήταν ταραχώδης και ότι αντιμετωπίζετε μερικά προσωπικά ζητήματα που απαιτούν την προσοχή σας.

Και στο τέλος, δεν πρέπει να υποκύψετε στην πίεση να κάνετε περισσότερα από κάτι που ήδη κάνετε ή να πάτε εκεί που δεν θέλετε να πάτε.

Πάρτε λίγο χώρο για να διαχειριστείτε τον τρέχοντα φόρτο εργασίας και τις δυσκολίες σας. Όσο περισσότερο εξασκείτε το να λέτε «όχι» σε διαφορετικές καταστάσεις, τόσο πιο άνετος και σίγουρος θα γίνετε. Είναι μια ικανότητα που βελτιώνεται με την επανάληψη.

2) «Αυτό δεν ταιριάζει στο πρόγραμμά μου»

Ίσως οι μέρες σας είναι γεμάτες με δουλειά, οικογενειακές υποχρεώσεις και προσωπικά projects.

Η προσθήκη οποιουδήποτε άλλου πράγματος θα χάλαγε την ισορροπία που προσπαθείτε να διατηρήσετε. Έχετε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα για να κάνετε διαφορετικά πράγματα και δυστυχώς αυτό το αίτημα δεν ευθυγραμμίζεται με το τρέχον πρόγραμμά σας.

Δεν χρειάζεται να εξηγήσετε πολλά. Μπορείτε να αρνηθείτε ευγενικά χωρίς να μπείτε σε περίπλοκες εξηγήσεις.

3) «Δεν μπορώ αυτή τη φορά»

Αυτός είναι ένας ευγενικός και απλός τρόπος για να απορρίψετε μια προσφορά ή μια ευκαιρία. Λέει ότι ενώ εκτιμάτε την προσφορά, δεν μπορείτε να την αποδεχτείτε ή να συμμετάσχετε αυτήν τη στιγμή.

Ωστόσο, λέγοντας «αυτή τη φορά», υπονοείτε ότι η απόφασή σας είναι περιστασιακή και συνδέεται με τις τρέχουσες συνθήκες. Αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επανεξέταση στο μέλλον. Και αυτό θα σας κάνει και τους δύο πιο άνετους.

4) «Έχω άλλες δεσμεύσεις»

Εάν το ημερολόγιό σας είναι αρκετά γεμάτο με προηγούμενες δεσμεύσεις, απλώς πείτε τους αυτό. Είσαι ειλικρινές και αυτό είναι υπέροχο. Δεν θα νιώσετε ένοχοι που λέτε «όχι».

Πείτε τους ότι έχετε δώσει υποσχέσεις σε άλλους και θέλετε να τηρήσετε αυτές τις δεσμεύσεις. Είναι σημαντικό για εσάς να είστε αξιόπιστοι και η ανάληψη περισσότερων πραγμάτων μπορεί να το διακυβεύσει.

Εάν θέλετε να το κάνετε σε άλλη ημερομηνία, σημειώστε το. Αλλά μόνο αν θέλετε πραγματικά να το κάνετε.

5) «Εκτιμώ την ευκαιρία, αλλά δυστυχώς, δεν θα μπορέσω να λάβω μέρος»

Και εδώ, εκτιμάτε πραγματικά ότι σκέφτονται εσάς για αυτήν την ευκαιρία. Δεν ήταν εύκολη απόφαση για να την πάρεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τον τρέχοντα φόρτο εργασίας και τις προσωπικές σας υποχρεώσεις, δεν θα μπορείτε να λάβετε μέρος αυτήν τη στιγμή.

Πείτε τους (αν θέλετε) ότι ελπίζετε να καταλάβουν. Ανυπομονείτε να δουλέψετε μαζί ή να κάνετε κάποια δραστηριόητα μαζί στο μέλλον, όταν το επιτρέψει το πρόγραμμά σας.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − eight =