αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ τάση «acting your wage»: Πως να δουλεύεις ακριβώς όσο απαιτεί ο μισθός σου

Η τάση «acting your wage»: Πως να δουλεύεις ακριβώς όσο απαιτεί ο μισθός σου

Το βλέπουμε συχνά και στην Ελλάδα: Εργαζόμενους να δουλεύουν για τον βασικό μισθό, αλλά την ίδια στιγμή οι εργοδότες τους να ζητούν να βγάλουν περισσότερη δουλειά από αυτή που είχε αρχικά συμφωνηθεί, να δουλέψουν εκτός ωραρίου ή να κάνουν tasks που δεν περιλαμβάνονται στον ρόλο τους.

Η 30χρονη Sarai Soto αναρτά βίντεο για όλα αυτά στο TikTok, και ήδη έχει συγκεντρώσει 1,7 εκατομμύρια followers. Όπως εξηγεί, η ίδια έχει μπει στην τακτική της «σιωπηλής παραίτησης», για την οποία τόσα έχουν γραφτεί. Κάνει, δηλαδή, τη δουλειά της και τίποτα παραπάνω. Επρόκειτο για έναν αμυντικό μηχανισμό που υιοθέτησε προκειμένου να προστατεύσει την ψυχική της υγεία σε μία «άθλια θέση», όπως την περιέγραψε, από την οποία και εν τέλει παραιτήθηκε. Κατά την ίδια, εάν αισθάνεται κανείς ότι έχει «κολλήσει» σε μία δουλειά και δεν μπορεί να παραιτηθεί, θα πρέπει να κάνει τα εξής:

Εδώ έρχεται η τάση «acting your wage». Δηλαδή το να δουλεύεις όσο ακριβώς απαιτεί ο μισθός σου.

Από τη στιγμή που το θέμα της «σιωπηλής παραίτησης» έλαβε διαστάσεις, οι προϊστάμενοι απειλούν ότι όσοι εργάζονται ακριβώς όσο καθορίζεται από τα ωράρια και τον μισθό τους, όταν υπάρξει ευκαιρία ενδέχεται να απολυθούν. Συνεπώς, η τάση αυτή καταδεικνύει περισσότερα για τους προϊσταμένους παρά για τους υπαλλήλους, αφού φαίνεται ότι οι πρώτοι προσδοκούσαν εξ αρχής… περισσότερη δουλειά.

«Εάν μία εταιρεία σε πληρώνει για παράδειγμα με τον κατώτατο μισθό, τότε θα κάνεις και την μίνιμουμ προσπάθεια», τονίζει η Soto στο Business Insider. «Εάν προσπαθείς όσο απαιτεί ο μισθός σου, αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα της δουλειάς που κάνεις αντιπροσωπεύει το ποσό το οποίο πληρώνεσαι. Συνεπώς, δεν θα κάνεις οτιδήποτε περισσότερο και δεν θα βγάζεις τη δουλειά δύο ή τριών ατόμων, εάν δεν βγάζεις καν ένα βιώσιμο μισθό».

Η ίδια υπογραμμίζει ότι εάν υιοθετήσει κάποιος την τακτική της «σιωπηλής παραίτησης» αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνει κακή δουλειά ή ότι δεν επενδύει στη δουλειά του. «Απλώς σημαίνει πως πρέπει να διασφαλίσεις ότι θα κάνεις τη δουλειά σου και θα θέσεις όρια, όταν αισθανθείς ότι οδεύεις προς το burnout», τονίζει. Ναι, πρέπει να βάλεις ένα τέλος και στα zoom meetings εκτός ωραρίου.

Φέρε το εργασιακό περιβάλλον… στα μέτρα σου

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Billy, ένας εργαζόμενος ενός εργοστασίου στην Ιρλανδία, δηλώνει πως το κλειδί είναι να προσαρμόσει κανείς τη δουλειά του… στα μέτρα του. Ενδεικτικά, κατά τις βραδινές του βάρδιες, ο ίδιος ακούει audiobooks αντί να ακούει ραδιόφωνο, προκειμένου να κινητοποιεί το μυαλό του. «Το μόνο πράγμα που έκανα είναι να αλλάξω αυτό που έπαιζε στο ραδιόφωνο… Δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική αλλαγή. Κατά τα άλλα δεν έκανα ούτε περισσότερη ούτε λιγότερη δουλειά», λέει

Έτσι, μία μικρή αλλαγή, στην οποία είχε ο ίδιος τον έλεγχο, αρκούσε ώστε να κάνει τη δουλειά του πιο ευχάριστη. «Όταν σε βάζουν σε ένα περιβάλλον εργασίας, μπαίνεις σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που ελέγχεται από άλλους», λέει ο Billy στο Business Insider. Ακόμη και έτσι, όμως, «υπάρχουν πάντοτε τρόποι να ελέγξουμε τα εργασιακά μας περιβάλλοντα», ακόμη και με πολύ μικρούς τρόπους. Με τέτοιου είδους «νίκες» προσαρμόζει κανείς τη δουλειά στα μέτρα του, ενώ παράλληλα είναι αντίστοιχη με τις αποδοχές του.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + fourteen =