αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ συμβουλή του Warren Buffett για να γίνεις πιο ευτυχισμένος στη ζωή

Η συμβουλή του Warren Buffett για να γίνεις πιο ευτυχισμένος στη ζωή

Ο Warren Buffett, ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, βρίσκεται σε αυτόν τον πλανήτη για 93 χρόνια και τα έχει δει όλα. Παρόλο που η περιουσία του ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει μια ενδιαφέρουσα οπτική για την επίτευξη της ευτυχίας.

Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό της ευτυχίας του; Είπε ότι οι ανάγκες του είναι πολύ απλές και αυτό που τον έκανε ευτυχισμένο στα 40 τον κάνει ακόμα ευτυχισμένο στα 90 του. Για παράδειγμα, ο Buffett εξακολουθεί να ζει στο ίδιο ‘μέτριο’ σπίτι που αγόρασε το 1958 για μόλις 31.500 δολάρια στις ΗΠΑ.

Τι θα άλλαζε για να ζήσει μια πιο ευτυχισμένη ζωή

Υπάρχει όμως κάτι που θα άλλαζε ο Warren Buffett για να κάνει την ευτυχισμένη ζωή του… ακόμα πιο ευτυχισμένη; Ναι. Περίπου. Κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης που έδωσε στη σχολή επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Φλόριντα περίπου το 1998, ένας φοιτητής MBA τον ρώτησε πώς θα προσέγγιζε τα πράγματα αν έπρεπε να το ξανακάνει από την αρχή, στην οποία απάντησε, κάπως σαρκαστικά όπως θυμάται το inc.com:

Αυτό θα ακουστεί περίεργο, αλλά το μόνο πράγμα θα ήταν να επιλέξω θα ήταν μια γονιδιακή δεξαμενή όπου οι άνθρωποι ζούσαν μέχρι τα 120 ή κάτι που έχει να κάνει με τον τόπο γέννησης.

Η υπόλοιπη απάντησή του, αποκάλυψε ότι η προσωπική του φιλοσοφία για την ευτυχία έχει πολύ μικρή σχέση με τη μακροζωία. Στην πραγματικότητα, αν του δινόταν η επιλογή να επιστρέψει και να ζήσει τη ζωή «από την αρχή», μάλλον δεν θα το δεχόταν.

Είπε στο κοινό να φανταστεί ένα βαρέλι με περίπου 5,8 δισεκατομμύρια μπάλες — μία για όλους στον κόσμο. Κάθε μπάλα θα καθορίσει βασικούς παράγοντες (π.χ. τόπος γέννησης, επίπεδο IQ, φύλο, εθνικότητα, δεξιότητες, γονείς) στη «νέα σας ζωή».

Αν μπορούσατε να ξαναβάλετε την μπάλα σας στο βαρέλι και να βγάλετε έξω άλλες 100 και να πάρετε τυχαία μια από αυτές, θα ξαναβάζατε την μπάλα σας;

Εκτός από το ότι δεν ξέρεις ποια μπάλα θα πάρεις, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος: «Από αυτές τις 100 μπάλες, οι πέντε από αυτές θα είναι αμερικανικές. Επομένως, αν θέλετε να είστε σε αυτή τη χώρα, θα έχετε μόνο πέντε μπάλες για να διαλέξετε» εξήγησε. «Οι μισες από αυτες θα είναι γυναίκες και οι μισες άνδρες. Οι μισες από αυτες θα είναι κάτω του μέσου όρου σε νοημοσύνη και οι μισές πάνω από τον μέσο όρο σε νοημοσύνη».

Το πιο τυχερό 1%

Ρώτησε ξανά τους μαθητές: Θέλετε ακόμα να ρισκάρετε να ξεκινήσετε… για δεύτερη φορά στη ζωή;

«Οι περισσότεροι από εσάς δεν θα θέλετε να βάλετε την μπάλα πίσω», είπε. «Λοιπόν, αυτό που πραγματικά θα λέτε είναι: «Είμαι το πιο τυχερό 1% του κόσμου αυτή τη στιγμή, που κάθεται σε αυτό το δωμάτιο — το κορυφαίο 1 τοις εκατό του κόσμου».

Και έτσι ακριβώς νιώθει ο Warren Buffett. Πρόσθεσε:

Είμαι τυχερός που γεννήθηκα εκεί που ήμουν γιατί ήταν 50 προς ένα στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν γεννήθηκα. Είχα την τύχη να πορευτώ με έναν τρόπο, σε μια οικονομία που με πληρώνει σαν τρελό.

Αναγνώρισε ότι δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί όσο αυτός, καθώς όλα εξαρτώνται από το σύστημα στο οποίο γεννιέται κανείς.

Ολοκλήρωσε τη διάλεξή του προτρέποντας το κοινό να σκεφτεί την ευτυχία από πρακτική άποψη. Τόνισε ότι δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε τη ζωή μας, αλλά μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνολική μας ευτυχία αλλάζοντας την καριέρα, τους στόχους, τα οικονομικά, την υγεία και τις σχέσεις μας.

«Ο τρόπος για να το κάνετε είναι να παίξετε το παιχνίδι και να κάνετε κάτι που απολαμβάνετε όλη σας τη ζωή», είπε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 2 =