αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ «σκοτεινή» πλευρά του Steve Jobs. Οι Jeff Bezos και Travis Kalanick έχουν επίσης τέτοιες

Η «σκοτεινή» πλευρά του Steve Jobs. Οι Jeff Bezos και Travis Kalanick έχουν επίσης τέτοιες

Αρκετοί θέλουν να πιστεύουν, ότι οι μεγάλοι ηγέτες είναι οι «τέλειοι άνθρωποι». Είναι δυνατοί, έξυπνοι, ήρεμοι, ευγενικοί. Σωστά; Όχι και τόσο. Το αμερικανικό Entrepreneur.com παρουσιάζει την «σκοτεινή» πλευρά των μεγάλων επιχειρηματικών leaders. Όπως σημειώνει, συνήθως πρόκειται για ανθρώπους αμφιλεγόμενους, οι οποίοι προκαλούν (και) τη δυσαρέσκεια εντός των εταιριών τους.

Ένα μεγάλο παράδειγμα αλαζονικού ηγέτη, με στοιχεία πόλωσης, ήταν ο Steve Jobs. Μπορεί να ήταν ένας χαρισματικός επιχειρηματίας, ωστόσο ήταν μια αρκετά σκληρή προσωπικότητα. Ήταν αυτός που δεν θα δίσταζε να απολήσει έναν εργαζόμενο του, χωρίς προειδοποίηση. ‘Η θα έκανε προσωπικές ερωτήσεις σε μια job interview, θέλοντας να «στριμώξει» έναν υποψήφιο. Επίσης, είχε μηδενική ανοχή στα λάθη.

Πολλές από αυτές τις πρακτικές, τον οδήγησαν στο να «αποδυναμωθεί» εντός της εταιρίας του. Κάποια στιγμή απολύθηκε. Όμως στη συνέχεια επέστρεψε στην Apple, εφαρμόζοντας το ίδιο μοντέλο ηγεσίας, και οδήγησε την εταιρία στο να εξελιχτεί σε ένα τεχνολογικό γίγαντα.

Ο Steve Jobs δεν είναι  μόνος επιχειρηματικός ηγέτης που έχει περάσει από αυτόν τον πλανήτη, με στοιχεία αλαζονείας και υπερβολικής αυστηρότητας (στα όρια της αγένειας). Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του Jeff Bezos. Ο ίδιος έχει δημιουργήσει μια κουλτούρα μέσα στην Amazon, η οποία περιλαμβάνει μεγάλη πίεση. Με ωράρια πολλών ωρών και μηδενική ανοχή σε λάθη. Αν μάλιστα δεν αποδίδεις καλά για τον οποιονδήποτε λόγο, μπαίνεις σε ένα «σχέδιο βελτίωσης της απόδοσης». Αν πάλι δεν αποδίδεις σύμφωνα με τα στανταρ της εταιρίας, απολύεσαι. Είναι άλλωστε πρόσφατες οι καταγγελίες, για εργαζομένους της Amazon οι οποίοι… κατέρρεαν, λόγω των ατελείωτων ωραρίων εργασίας.

Πάμε και στον Travis Kalanick. Επίσης μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Είναι ο άνθρωπος που μέχρι πρόσφατα ήταν στο «τιμόνι» της Uber. Σύμφωνα με τις γνωστές αποκαλύψεις που έκαναν το γύρο του κόσμου, ο Kalanick είχε αναπτύξει ένα ιδιαίτερα σεξιστικό περιβάλλον, εντός της Uber. Ενώ, ειδικά στα πρώτα χρόνια, ο Kalanick φαίνεται να πίεζε υπερβολικά τους εργαζομένους του, έτσι ώστε να αποδώσουν στον μέγιστο βαθμό και να καταφέρει να «χτίσει» μια εταιρία δισεκατομμυρίων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 4 =