αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Σαουδική Αραβία θα γίνει η μεγαλύτερη κατασκευαστική αγορά στον κόσμο

Η Σαουδική Αραβία θα γίνει η μεγαλύτερη κατασκευαστική αγορά στον κόσμο

Η Σαουδική Αραβία πρόκειται να γίνει η μεγαλύτερη κατασκευαστική αγορά στον κόσμο, καθώς το βασίλειο διοχετεύει τεράστια χρηματικά ποσά σε έργα που αποσκοπούν στην αναμόρφωση και τη διαφοροποίηση της οικονομίας, σύμφωνα με τον συμβουλευτικό όμιλο ακινήτων Knight Frank.

Η συνολική αξία της κατασκευαστικής παραγωγής της χώρας προβλέπεται να φθάσει τα 181,5 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2028, αυξημένη σχεδόν κατά 30% σε σχέση με τα επίπεδα του 2023, ανέφερε η εταιρεία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Μεγάλο μέρος αυτού του ποσού είναι πιθανό να προέλθει από οικιστικά ακίνητα και τα λεγόμενα giga πρότζεκτ, μαζί με άλλες αναπτύξεις που αποτελούν μέρος της αποστολής του πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman να μεταμορφώσει την εξαρτώμενη από το πετρέλαιο οικονομία. Το σχέδιο, γνωστό ως Όραμα 2030, αναμένεται να καλύψει τον αυξανόμενο πληθυσμό καθώς και την αναμενόμενη εισροή ξένων τουριστών.

“Αυτή τη στιγμή γινόμαστε μάρτυρες ενός ιστορικού μετασχηματισμού που εκτυλίσσεται στη Σαουδική Αραβία, με τα κατασκευαστικά έργα να ξεχωρίζουν για τη σχεδιαστική τους κλίμακα και την αξία τους”, δήλωσε ο Mohamed Nabil, περιφερειακός εταίρος και επικεφαλής των υπηρεσιών έργων και ανάπτυξης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στην Knight Frank.

Από την εισαγωγή της πρωτοβουλίας “Όραμα 2030” πριν από οκτώ χρόνια, η Σαουδική Αραβία έχει δρομολογήσει έργα αξίας άνω των 1,25 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με την έρευνα της Knight Frank.

Ενώ τα περισσότερα έργα δεν έχουν ακόμη παραδοθεί και ορισμένα έχουν μειωθεί, το βασίλειο εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς, καθώς η προθεσμία του 2030 πλησιάζει ολοένα και περισσότερο.

Μόνο το 2023, σύμφωνα με την Knight Frank, ανατέθηκαν κατασκευαστικές συμβάσεις αξίας άνω των 140 δισ. δολαρίων. Η πλειονότητα αυτών ήταν στο Ριάντ, όπου η Σαουδική Αραβία στοχεύει να αυξήσει τον πληθυσμό της σε 10 εκατ. μέχρι το 2030.

Η πρωτεύουσα έχει γίνει ένα σημαντικό σημείο εστίασης καθώς το βασίλειο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την Παγκόσμια Έκθεση το 2030 – και ενδεχομένως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2034.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − 5 =