αρχικηVIRALΗ πόλη με διάταξη εξάγωνου, την οποία κανείς δεν μπόρεσε να αντιγράψει

Η πόλη με διάταξη εξάγωνου, την οποία κανείς δεν μπόρεσε να αντιγράψει

Στην επαρχία της Κατάνια, στη Σικελία, βρίσκεται η πόλη Grammichele, που είναι από τις λίγες πόλεις του κόσμου με εξαγωνική διάταξη.

Μετά το μεγάλο σεισμό της Σικελίας το 1693, οι επιζώντες έχτισαν μια νέα πόλη και την ονόμασαν Grammichele, από τον άγιό τους, τον St. Michele, με την ελπίδα ότι ο άγιος θα προστάτευε τη νέα πόλη από περαιτέρω καταστροφές.

Όπως αναφέρει το perierga.gr, το Grammichele που χτίστηκε από τον Carlo Maria Carafa Branciforte και σχεδιάστηκε από τον Michele da Ferla, ήταν η πρώτη πόλη στην Ευρώπη με εξαγωνικό σχεδιασμό, ο οποίος θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκταθεί επ’ αόριστον. Χωρίζεται σε έξι τομείς με έξι δρόμους που συγκλίνουν προς την κεντρική πλατεία, σχηματίζοντας δηλαδή εξάγωνο.

Ο εξαγωνικός σχεδιασμός είναι σπάνιος σήμερα, σημειώνουν οι συγγραφείς Eran Ben-Joseph και David Gordon, ενώ προσθέτουν ότι αν και σαν σχεδιασμός τράβηξε την προσοχή διαφόρων σχεδιαστών, μηχανικών και αρχιτεκτόνων στις αρχές του 20ού αιώνα, κανένας δεν κατάφερε να σχεδιάσει σε μεγάλη κλίμακα αυτή τη διάταξη.

https://i1.wp.com/www.lavocedellisola.it/wp-content/uploads/2017/09/grammichele.jpg?fit=1199%2C799

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 5 =