αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ προσομοίωση της NASA: Τι θα γίνει αν ένας αστεροειδής πέσει πάνω στην Ευρώπη

Η προσομοίωση της NASA: Τι θα γίνει αν ένας αστεροειδής πέσει πάνω στην Ευρώπη

Ένα σοκαριστικό σενάριο εξελίχτηκε σε μία προσομοίωση πρόσκρουσης αστεροειδούς της NASA. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες συμμετείχαν σε αυτήν την άσκηση που κράτησε μία εβδομάδα και τους έφερε αντιμέτωπους με το εξής υποθετικό σενάριο:

Ένας αστεροειδής 57 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά πλησιάζει τη Γη και μπορεί να συγκρουστεί με αυτήν σε έξι μήνες.

Κάθε μέρα που περνούσε οι ερευνητές μάθαιναν λίγα περισσότερα δεδομένα για το μέγεθος του αστεροειδούς “2021 PDC”, την τροχιά του και την πιθανότητα πρόσκρουσης. Έπειτα, έπρεπε να συνεργαστούν και να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογική τους γνώση για να δουν αν μπορούν να κάνουν κάτι για να σταματήσουν το διαστημικό βράχο.

Σύμφωνα με το σενάριο, ο 2021 PDC εντοπίστηκε στις 19 Απριλίου, δίνοντας 5% πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη στις 20 Οκτωβρίου, 6 μήνες μετά. Στις 2 Μαΐου, οι νέοι υπολογισμοί τροχιάς δείχνουν πως η σύγκρουση είναι σχεδόν σίγουρη και η πρόσκρουση αναμένεται κάπου στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αφρική. Ξεκίνησαν διάφορα σχέδια αποστολών για την καταστροφή του αστεροειδούς ή την εκτροπή του, κυρίως με τη χρήση πυρηνικών, ωστόσο το μέγεθος του 2021 PDC το οποίο εκτιμάται από 35 μέτρα έως 700 μέτρα, έκανε το αποτέλεσμα αμφίρροπο. Σε κάθε περίπτωση, διαπιστώθηκε πως η οργάνωση και εκτόξευση μίας τέτοιας αποστολής δεν ήταν δυνατή μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα των 6 μηνών.

Στις 30 Ιουνίου η τροχιά του αστεροειδούς έγινε ξεκάθαρη και μία εβδομάδα πριν τη σύγκρουση οι πιθανότητες έδιναν 99% για πρόσκρουση στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας, Τσεχίας και Αυστρίας. Η πρόσκρουση θα απελευθέρωνε τόση ενέργεια όσο μία μεγάλη πυρηνική βόμβα και το μόνο που έμενε πια ήταν η εκκένωση των γύρω περιοχών.

Η άσκηση απέδειξε πως καμία από τις υπάρχουσες τεχνολογίες της ανθρωπότητας δεν μπορεί να σταματήσει έναν αστεροειδή από το να συγκρουστεί με τη Γη, έστω και αν έχει εντοπιστεί έξι μήνες πριν.

Τα καλά νέα είναι πως κανένας αστεροειδής που γνωρίζουμε δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τη Γη. Τα κακά νέα είναι πως τα 2/3 των αστεροειδών μεγέθους 140 μέτρων και μεγαλύτερι, παραμένουν άγνωστοι και είναι ικανοί να προκαλέσουν σημαντικές καταστροφές.

Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να βρει τρόπους προστασίας της Γης από τέτοιες συγκρούσεις. Τα σχέδια περιλαμβάνουν πυροδότηση εκρηκτικών μηχανισμών κοντά στους διαστημικούς βράχους ή lasers τα οποία θα εξατμίσουν κομμάτια του αστεροειδή αλλάζοντας την πορεία του. Το πιο πιθανό σενάριο όμως σύμφωνα με τη NASA είναι να στείλει σκάφη για να συγκρουστούν με τον αστεροειδή αλλάζοντας την πορεία του, όπως το πρόγραμμα DART. Στο DART, ένα σκάφος θα συγκρουστεί με τον αστεροειδή Δίμορφος το φθινόπωρο του 2022.

Πηγή: Unboxholics.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 + 13 =