αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Πορτογαλία παρατείνει τον μηδενικό ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα

Η Πορτογαλία παρατείνει τον μηδενικό ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα παρατείνει την ισχύ του μηδενικού Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για τα βασικά είδη διατροφής κατά δύο μήνες μέχρι το τέλος του 2023, για να βοηθηθούν οι οικογένειες να αντιμετωπίσουν τον επίμονο πληθωρισμό, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Η κυβέρνηση εφάρμοσε τον μηδενικό ΦΠΑ τον Απρίλιο, από το 6%, για 46 προϊόντα στα οποία περιλαμβάνονται το γάλα, το ψωμί, το ρύζι, οι ντομάτες και ορισμένα προϊόντα κρέατος και ψαριού.

Το μέτρο επρόκειτο να ισχύσει μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός δήλωσε κατά την διάρκεια συνάντησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος χθες το βράδυ ότι θα εγκρίνει την παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου αφού έχει αποδώσει θετικά αποτελέσματα.

«Το μέτρο συνέβαλε στην μείωση των τιμών. Θέλουμε να συνεχίσουμε τον έλεγχο των τιμών επί των βασικών ειδών διατροφής για την υποστήριξη των πορτογαλικών οικογενειών», είπε.

Ο Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι τα στοιχεία της μεγαλύτερης πορτογαλικής ένωσης καταναλωτών, της Deco, έδειξαν ότι οι τιμές των βασικών προϊόντων που περιλαμβάνονται στο καλάθι μειώθηκαν κατά 7,94% ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Αύγουστο.

Ο πληθωρισμός στην Πορτογαλία βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Μετά την κορύφωσή του στο 10,1% τον Οκτώβριο 2022 – στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και τρεις δεκαετίες – μειώθηκε στο 3,7% τον Αύγουστο.

Ο Αντόνιο Κόστα δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή νέα μέτρα εντός του μήνα για την υποστήριξη των οικογενειών που πλήττονται από την άνοδο των επιτοκίων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five − 5 =