αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ Πορτογαλία απαγόρεψε στους εργοδότες να ενοχλούν τους εργαζομένους σε ώρες εκτός γραφείου. Οι ιδρυτές των startups το βλέπουν θετικά

Η Πορτογαλία απαγόρεψε στους εργοδότες να ενοχλούν τους εργαζομένους σε ώρες εκτός γραφείου. Οι ιδρυτές των startups το βλέπουν θετικά

Πριν μερικές ημέρες γράφαμε για το νέο πλαίσιο που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Πορτογαλία και ίσως αποτελέσει οδηγό και για άλλες χώρες. Σύμφωνα με τους νέους νόμους που εγκρίθηκαν από τη βουλή της Πορτογαλίας, οι εργοδότες ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με κυρώσεις και πρόστιμα αν πραγματοποιούν επαφή με εργαζομένους εκτός των ωρών γραφείου. Με απλά λόγια, τέλος τα επαγγελματικά emails, τα Zoom Calls και τα τηλέφωνα… όποτε θέλει ο εκάστοτε εργοδότης.

Οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να βοηθήσουν στην πληρωμή των εξόδων που προκύπτουν από την εξ αποστάσεως εργασία, όπως υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος και διαδικτύου (οι εργοδότες θα μπορούν να δηλώνουν αυτές τις δαπάνες ως εταιρικά έξοδα). Επίσης, απαγορεύεται στους εργοδότες να παρακολουθούν τους υπαλλήλους τους ενώ εργάζονται στο σπίτι.

Οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις στην εργατική νομοθεσία της Πορτογαλίας θα ισχύουν για εταιρίες που έχουν 10+ εργαζόμενους.

Το γνωστό site sifted.eu (το οποίο έχει την υποστήριξη των Financial Times), δημοσιεύει τώρα ένα άρθρο με τίτλο: «Portugal’s ban on after-work emails is a blessing for startups». Όπως σημειώνεται, οι νέοι κανόνες έχουν ως στόχο την βελτίωση της ευημερίας των remote εργαζομένων. Αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Πορτογαλίας για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών πρακτικών της, μετά τη στροφή στον ανεξέλεγκτο κόσμο της εξ αποστάσεως εργασίας.

Με οφέλη και για την ίδια την χώρα. «Οι νέοι νόμοι εδραιώνουν περαιτέρω τη φήμη της χώρας ως ‘καταφύγιο’ για remote εργαζόμενους. Με παράλληλες πρωτοβουλίες όπως οι ευνοϊκοί φορολογικοί συντελεστές και το Digital Nomad Village της Μαδέρας, που συμβάλλουν στην προσέλκυση ανθρώπων — και χρημάτων — από όλο τον κόσμο» σημειώνεται στο άρθρο.

Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι αυτοί οι νέοι νόμοι -φιλικοί προς τους εργαζόμενους- θα μπορούσαν να είναι απογοητευτικοί για τους ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίοι συχνά θέλουν να καλλιεργούν μια έντονη work-all-hours κουλτούρα. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι Πορτογάλοι ιδρυτές των startups είπαν στο Sifted ότι πιστεύουν ότι αυτές οι νέες οδηγίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας των startups και στην προσέλκυση περισσότερων ταλέντων στη χώρα – όλα αυτά κάνοντας τους ανθρώπους να εργάζονται λιγότερο, όχι περισσότερο.

«Οι νέες πολιτικές μπορεί να είναι καλές, κατά την άποψή μου, για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε πιο ισορροπημένοι», λέει ο Ντιόγκο Ολιβέιρα, Διευθύνων Σύμβουλος της Landing.jobs, μιας πλατφόρμας τεχνολογικών θέσεων εργασίας με έδρα την Πορτογαλία. «Αν είμαστε πιο ισορροπημένοι και πιο υγιείς διανοητικά, θα είμαστε πιο παραγωγικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας και τελικά θα αναπτύξουμε καλύτερα τις επιχειρήσεις μας», εξηγεί.

«Πιστεύω ότι αυτός ο νόμος είναι καλός στο να μας προστατεύει από το burnout», λέει η Mila Suharev, co-founder της Casafari, μιας startup στον τομέα των ακινήτων. «Χρειάζεται περισσότερη αυστηρότητα και δημιουργικότητα από εμάς ως ιδρυτές και ως ηγέτες για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει ανάπτυξη σε βάρος της ψυχικής υγείας των ανθρώπων», συμπληρώνει.

Στο μυαλό πολλών ανθρώπων, οι μειωμένες ώρες εργασίας ισοδυναμούν με μειωμένη παραγωγή. Αλλά πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Και οι ιδρυτές των startups συμφωνούν. «Δεν νομίζω ότι θα μειώσει την καινοτομία ή την δυναμική της Πορτογαλίας. Εξετάζοντας στοιχεία από τις σκανδιναβικές χώρες, όταν οι ώρες δουλειάς είναι λιγότερες, οι άνθρωποι είναι πιο παραγωγικοί», λέει ο Oliveira.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόβλεψη από τον CEO της Airbnb: Η ζωή, η δουλειά και οι διακοπές θα γίνουν ένα

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + three =